A túrófánk az egyik legfantasztikusabb, legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető fánkféle. Ez a verzió liszt helyett zabpehellyel készült, így teljesen lisztmentessé, sőt gluténmentessé tehetjük ezt a farsangi finomságot. Nincs benne túl sok szilárd alapanyag, egy pillekönnyű, légies fánkot kapunk, amit pillanatok alatt el tudunk tüntetni a tányérról. Elengedhetetlen tálalási formája a fahéjas porcukros köntös, de természetesen a csokiöntetet, lekvárt és mogyorókrémet is elég jól “viseli".
Hozzávalók kb. 20 db túrófánkhoz:
- 25 dkg túró
- 1 citrom héja lereszelve
- 1 csipet só
- 2 cs. vaníliás cukor
- 2 tojás
- 6 evőkanál liszt állagúra darált zabpehely vagy zabliszt
- 1-2 tk. őrölt fahéj
- 2 ek. porcukor
- kb. 6 dl napraforgóolaj a sütéshez
Elkészítés:
A túrót a citromhéj és cukor társaságában alaposan áttörjük egy villával. Hozzáadjuk a sót, tojásokat, zabpelyhet, majd jól összedolgozzuk egy kanál segítségével. Pihentetjük kb. 20 percet.
Enyhén vizes kézzel diónyi golyókat formázunk a fánktésztából. Forró, bő olajban sütjük pár percet. Az olaj ne legyen túl forró, a közepes és az erős hőfok közötti szintet állítsuk be, de fontos, hogy már csak akkor tegyük a fánkokat az olajba, amikor már forró az olaj, különben túlságosan megszívja magát olajjal a fánk. A bő olaj szintén fontos, pl. 3 ujjnyi olaj egy közepes főzőedényhez biztosan szükséges, így a forró olajban a túrófánkok szupercukin, maguktól forognak, és pár perc alatt szép aranybarnára süssük. Papírtörlőre szedjük, és ha kihűlt, megszórjuk minden oldalát a fahéjas porcukorral.
;