Az őszi időszak rendkívül értékes gyümölcse a birsalma. Bőségesen tartalmaz rostokat, káliumot, cinket és magnéziumot, tanninokat (csersavak), limonént, katekint, pektint−, valamint A-, B-, C- és P-vitamint. Hatékonyan csökkenti a megfázás és az influenza tüneteit, kiváló gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, elősegíti a fogyást, külsőleg használva javítja a bőr feszességét.
Szinte minden égöv alatt termő rózsafélék családjába tartózó gyümölcs, amit minden ember jól ismer. Az alma, aminek rendkívül sok jótékony hatása van a szerveztünkre.
Magas A- és B-vitamin szintje segíti az emésztést. Ezen felül tartalmaz foszfort, vasat, magnéziumot. A héjában található cellulóz tartalma miatt is kiváló tisztító hatása van."
Középnagy, vagy nagy (170-200 g), gyümölcse lapított gömb alakú, középen hasas, a felület csaknem teljes felületét élénkpiros mosott fedőszín borítja. Fehéressárga húsa, nagyon lédús, édes-savanykás, enyhén fűszeres. Tárolhatósága kiemelkedően jó.
A ’Jonagored’ almafajta egy ’Jonagold’ klón, amelyre jellemző a nagyfokú genetikai variabilitás. Középerős növekedéssel rendelkezik, idősebb korára szétterülő koronát nevel, növekedése lelassul.