A Mátra körbenapozott lankáin érlelődött szőlőből készült ez a zöldesfehér színű, narancsvirágra emlékeztető parfümösen intenzív illatú primőr bor. Harmonikus savtartalmának és a friss muskotály szőlőre emlékeztető ízének köszönhetően 8°Con ideális párosítása a szárnyasokból, halakból készült ételeknek.
Kristálytiszta szín és karakteres illat. Hisszük, hogy a chardonnay a leginkább alkalmas szőlőfajta a talaj és a borászat filozófiájának közvetítésére. Badacsony egy egyedülálló terület, ahol ez a világfajta különösen szép formát mutat. Ideális vadszárnyasokhoz, és hosszú, esti beszélgetésekhez.
A két időpontban szüretelt szőlő a Csókakő és Csákberény között elhelyezkedő Orondi szőlőhegyről származik. Az első ütemben szedett termést gyors feldolgozást követően acéltartályban, míg a második alkalommal szüretelt alapanyagot 24 órás áztatást követően egy 450 literes, másodtöltésű, médium pörkölésű hordóban erjesztettük. Az erjedés mindkét esetben vadélesztők által ment végbe, miközben irányított almasavbontást végeztünk. A kierjedt borok 500 literes használt hordókban kötöttek frigyet, melyekben 5 hónapig finomseprőn érlelődtek
A móri Vén- hegy és Kecske- hegy idős tőkéiről szüretelt Ezerjóinak házasítása. A kecske- hegyi termés acéltartályban , a vén- hegyi termés 225 literes tölgyfahordóban erjedt. Erjedést követően 500 literes hordóban kötöttek frigyet és 5 hónapig finomseprőn érlelődtek. Termőhely: Mór, Vén- hegy és Kecske- hegy, Művelésmód: Royat- kordon, Tőketerhelés: 80 dkg/tőke
"Friss, illatos, ropogós, igazi gyümölcsbomba. Ideális üdvözlőital. A könnyű salátákat és a fehérhúsú ételeket is jól kiegészíti, továbbá keleti fűszerezésű ételekkel is érdemes kipróbálni."
Élénk szalmasárga szín. Illatában zöldalma, őszibarack, vanília, leheletnyi zöldfűszeresség. Kóstolva lendületes savai adnak a bornak kellő vibrálást, mely szép kiegyensúlyozottságot, kerekséget mutat. Fehér húsú gyümölcsök, citrusosság, lecsengésében csonthéjasok, mindenből megfelelő arányokban.
Friss gyümölcsös, könnyed tokaji bor, amely modern borászati technológiával készült az egészséges Furmint szőlőfajtából. Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű száraz fehérbor.
Friss gyümölcsös, könnyed tokaji bor, amely modern borászati technológiával készült az egészséges, teljes érésben szüretelt Hárslevelű szőlőfajtából. Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű félédes fehérbor.
A Tokaji Borvidéken az aszúkészítés mellett nagy hagyományai vannak a késői szüretelésű boroknak. Ezek a friss, gyümölcsös, könnyed édes borok megmutatják a Tokaji egy új arcát. Az október végi késői szüretelésű túlérett szőlőfürtöket külön válogatva a legkíméletesebben és a legkorszerűbb technológiával dolgozzuk fel. Így sikerül megőriznünk a friss gyümölcsösséget, a fajtajelleg karakterét ezekben a borokban. Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű édes fehérbor.
Classicus, védett eredetű, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű száraz fehérbor. Eger új bora, az Egri Bikavér fehér párja az Egri Csillag. Kárpát medencére és a borvidékre jellemző fehér fajták házasításával készül. Ez az egri fehérbor gyümölcsös zamatokkal adja vissza az itt honos fajták és a termőhely harmóniáját. Az egri Borásztársadalom 100 év elteltével elérkezettnek látta az időt, hogy megalkossa az Egri Bikavér fehér párját.
Felső-Magyarországi oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott félédes fehérbor.
Az egri borvidék egyik híres fajtája a Muscat Ottonel. Későn szüretelt érett szőlőből készült a bor. Tiszta illatú, telt, hosszú utóízű, ízében a méz, a citrus és az aszalt gyümölcsök zamatai bujálkodnak.
Felső-Magyarországi oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott száraz fehérbor. Színében élénk, zöldessárga szín, illatában tipikus muskotályos jegyek. A bort kóstolva intenzív, parfümös illat, melyben citrusok és szőlővirág fedezhetőek fel. Ízében lendületes, ropogós savgerinc és könnyed, üde gyümölcsösség jellemzi.
Felső-Magyarországi oltalom alatt álló földrajzi jelzésű száraz fehérbor. Sárgászöld színű, elegáns megjelenésű fehérbor. Illatában a szép, könnyű virág és gyümölcs jegyek mellett a finom érleltség is megjelenik. Élénk zamatú karakteres rizlingbor, melynek ízében kiválóan felfedezhető az olaszrizling fajtajellegét képző keserű mandula.
Fehér birtokborunk, amelynek minden évjáratban az a feladata, hogy annak első lenyomata, benyomása legyen. Tartályosan erjedt saját élesztőjével. 4 hónapos érlelés után került palackba. Fehér szőlőfajtáink házasítása. Első lépésként a birtok fehérboraival ismerkedni vágyóknak.
A bio művelésű Zenit spontán erjedt, fémtartályban. Illatában dominálnak a fehér virágok és a citrusos jegyek, gyönyörű savakkal párosítva. Igazi friss, illatos bor, melynek tökéletesen passzol salátákhoz és a tenger gyümölcseihez.
Utóbbi években egyre népszerűbb magyar fajta. Bíró Károly nemesítette Piros Tramini és Ezerjó fajták keresztezésével. Bora szalmasárga színű. Friss, lédús citrus és nektarin, virágos, könnyed zöldalmával és kis birssel kiegészítve. Gyümölcsös jellegű ízében citrusok, zöldalma és rózsavirág bukkan fel a háttérben. Kedves, friss lecsengésű tétel.
Pincészetünk alapítója Teleki Zsigmond az európai és hazai szőlőskertek megmentője, akinek innovatív gondolkodása és vidám személyisége ad inspirációt a Teleki borok megalkotásakor.
Az olaszliszkai Rány dűlőből született ez a bor. Szépen ápolt, régi ültetvény 50-60 éves tőkéiről származik a termés. Egyenletesen beérett fürtöket szeptember közepén szüreteltük. Illatában körte és fehérhúsú gyümölcsök jelennek meg. Savai frissek, élénk, lendületes bor. Sav összetétele eltér a többi Tokaj Nobilis bortól a különböző dűlő miatt.
2014-ben szüretelt kiváló minőségű aszúszemekből és erjedésben lévő borból készült ez az egyedi ízvilágú, szép cukor-sav egyensúllyal rendelkező nemes, édes bor, amely méltán viseli „a királyok bora, a borok királya" címet. Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű édes tokaji borkülönlegesség
A szamorodni bor az ép és az aszúsodott szőlőszemek együttes feldolgozásával készült tokaji specialitás. Karakterét tölgyfahordós érlelés során nyeri el. Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű édes tokaji borkülönlegesség.
A Királyleányka pezsgő 2019-es alapborból tradicionális eljárással készült, amelyet ennek megfelelően másodjára palackban erjesztették 2020-ban. A tradicionális eljárás utolsó fázisára, a degorzsálásra, azonban szándékosan nem került sor. A palackban maradt seprőtől a pezsgő krémes, lágy íz világot mutat. Kellemes savak, virágos illatjegyek, körtés-almás ízjegyek jellemzik.
A pszichológusok szerint minden fontos döntést érzelmi alapon hozunk. Bortermelő család vagyunk, de mint közgazdászok büszkék vagyunk logikus gondolkodásunkra. Mai szemmel mégis el nem tudom képzelni, hogy tudtam ésszerű okokkal alátámasztani 2004-ben, hogy 32 hektár Debrői Hárslevelűt telepítsünk Feldebrőn. Ezt az egykor olyan nagy hírű fajtát, ami abban az időben teljesen le volt járatva, egy olyan borvidéken, ahol nem volt pincészetünk. Több mint 10 éven keresztül aztán szinte semmi hasznát nem vettük az ültetvények. 2014. évben azonban elkezdtük építeni feldebrői pincészetünket és átállítani az ültetvényt késői szüretelésű prémiumbor készítésére. Ez a példa azt igazolja, hogy talán nem is olyan nagy butaság, hogy időnként figyelmen ívül hagyjuk az ésszerűségi szempontokat, hiszen ha veszteségek árán is, de így jött létre pincészetünk egyik büszkesége. A bor színe, íze, illata, minden összetevője a hársmézre emlékeztet. Intenzív jelenléte alkalmassá teszi,hogy fogyasztását a hagyományos desszertkörön kívül zsíros húsokhoz, libamájhoz vagy fűszeres, csípős levesekhez is 16°C - ra hűtve ajánljuk.
Kedves Vásárlónk! A töppedt szőlőből készült Badacsonyi Szürkebarát a klasszikusok klasszikusa, az utolsó száz év leghíresebb badacsonyi fajtájának a legnemesebb, a borvidékre legjellemzőbb megvalósulása. A szőlőt klasszikus, nagy minőséget adó területen, de egy vadonatúj módszerrel termeltük. Ennek lényege, hogy a szőlő teljes érésében elvágjuk a szálvesszőket, így megszűnik a kapcsolat a fürt és a gyökérzet között, tehát nincs lehetősége a növénynek a tápanyag visszaszívásra. Így a szőlő ízvilágában megmarad a teljes érés időszakában, csak az ízek intenzitása fokozódik. Talán az új módszernek köszönhető, hogy a borrendkívüli módon fajtajelleges maradt, szemben a korábbi késői szüretelésű borainkkal, amelyek jobban hasonlítottak egymásra, mint saját normál érésű borfajtájukra. Színe szalmasárga, illata a rózsa, az őszibarack és a szőlővirág üde elegye,íze hihetetlen friss és egyszerű, szőlőre és sárgabaracklekvárra emlékeztet. Fogyasztását 1618°C-on olyan ételkülönlegességekhez ajánlom, ahol az alapanyagok fűszerek nélküli eredeti ízei dominálnak. Kedves egészségére! Varga Péter
(A feltűntetett vételár 150 Ft betétdíjat tartalmaz)
Kedves Vásárlónk! A Chardonnay (ejtsd: „sárdoné”) a világ legismertebb és legelismertebb fehérbora, a nagy borpiacok többségében vezeti az értékesítési statisztikákat, és különleges összetett illatával és ízeivel uralja a borversenyeket. Egyedül hazánkban nem sikerült azt az ismertséget és elismertséget elérnie, ami méltó a fajta kiváló adottságaihoz. Mivel a hagyományok ez esetben nem kötötték meg a kezünket, úgynevezett „zöld borként” készítettük el Balatoni Chardonnaynkat, amiben a fajta elsődleges karaktere kapja a hangsúlyt, a terület és az érlelés háttérbe szorul. Színe világos zöldessárga, illatában és ízében a citrusok körtés, birsalmás érzetekkel párosulnak, a fajtára jellemző élénk savakat az erjedésből visszamaradt széndioxid még jobban kiemeli. Fogyasztását salátákhoz, levesekhez, fehér húsokhoz és főleg halételekhez 14°C-os hőmérsékleten ajánlom. Kedves egészségére! Varga Péter
Egy régi borász bölcsesség szerint új borászt úgy kell kipróbálni, hogy leküldöd a pincédbe, és ha jobb bort tud felhozni, mint amiket ott tárolsz, akkor érdemes felvenni. A tapasztalat tehát azt mutatja, hogy a borkészítés legkreatívabb része, ahol a borász a személyiségéből a legtöbbet tud megmutatni, ha házasított borokat, francia szóval küvéket (cuvée) kell készíteni,amikor a különböző fajták használatának korlátot csak a képzelet és a rendelkezésre álló borok szabnak. A mi Csillagunk négy fajtából, csökkenő mennyiségben Olaszrizlingből, Muscat Ottonelből, Chardonnayból és Hárslevelűből áll. A borok érett szőlőből, de kíméletes feldolgozással, oxigéntől védett környezetben készültek, így hozzák a korunk divatjának megfelelőillatos, aromás jegyeket és a klasszikusan szükséges testet is. A négy bor új minőséget alkot, a fajtajegyek közül egyedül az Olaszrizling keserű mandula utóíze ismerhető fel. Illata nyári virágokra emlékeztet, ízében déligyümölcsök köszönnek vissza. A bort tartalmas levesekhez, fűszeres fehér húsokhoz, hosszú éjszakai beszélgetésekhez 16°C-ra hűtve ajánlom. Kedves egészségére! Varga Péter
(A feltűntetett vételár 150 Ft betétdíjat tartalmaz)
Kedves Vásárlónk! Az Irsai az illatos borok királya Magyarországon és talán az egész világon. Illatintenzitásban verhetetlen, és primőrborként elkészítve illatminőségben, eleganciában is kiváló. Összességében olyan különleges, összetéveszthetetlen élményt nyújt, ami különösen fontos napjaink egyre bővülő borválasztékában. Talán ez okozza, hogy rövid időn belül belföldön és külföldön egyaránt az egyik legismertebb magyar borfajtává vált. Az Irsainál válik be legjobban a népi bölcsesség, hogy az a jó borász, aki jobb bort tud felhozni a pincédből, mint amilyenek a hordóidban voltak. Harsány, domináns tulajdonságai miatt gyakran jobb bort ad más fajtákkal házasítva mint önmagában, különösen, ha Olivér boldog arája egy Királyleányka, aki gyümölcsösillatával, szép savaival jól egészíti ki ura erőteljes megjelenését. A bor színe zöldessárga, illata muskotályos, virágos jellegű, és kitöltés után a szomszédos teremben is érezhető. Íze a szőlős gyümölcsös jelleg mellett egyedi fajtakarakterű, vidám, üde hangulatát az erjedésből megmaradt szénsav teszi teljessé. Fogyasztását 14°C-on elsősorban salátákhoz, fűszereslevesekhez és szárnyas húsokhoz ajánlom. Kedves egészségére! Varga Péter
(A feltűntetett vételár 150 Ft betétdíjat tartalmaz)
Kedves Vásárlónk! A muskotály ízű szőlőfajták ősidők óta szerves részei az emberiség borkultúrájának, és ma is a világ legkedveltebb fajtái közé tartoznak. A több ezer éve tartó népszerűség lehet az oka, hogy a Muskotály az egyetlen bor, amelynek íze, illata a híres fűszerfélékhez hasonlóan önálló entitássá vált, bekerült az általánosan ismert alapízek közé, ezért nem elemezzük, nem hasonlítjuk más illatokhoz; a Muskotály minden ember számára "muskotály". Bora szőlőízű, ezért, hogy jobban megőrizzük az elsődleges szőlőjegyeket, primőrborként készítjük el, alacsony hőmérsékleten erjesztjük, a levegőtől elzárva érleljük. Színe zöldessárga; illata, íze üde, átható; finom savszerkezetéhez párosuló erőteljes édességérzet teszi teljessé a gyümölcsösösszhatást. Fogyasztását 14°C-on salátákhoz, ízes levesekhez, fehér húsokhoz ajánljuk. Kedves egészségére! Varga Péter
(A feltűntetett vételár 150 Ft betétdíjat tartalmaz)
Kedves Vásárlónk! Magyarországon a telepített fehér szőlőfajták közül messze legnagyobb aránya az olaszrizlingnek van, amit különös neve ellenére hagyományos magyar fajtának tekinthetünk. Ez a magas telepítési arány kifejezi a magyar vincellérek több generációjának értékítéletét, és egyben azt is jelenti, hogy a mai magyar borszerető, borivó népesség ezen a boron nőtt fel. A rizling számunkra maga a bor, az etalon, minden jelző és jellemzés nélkül. Régi szerelmünk, akihez mérni tudjuk az új kalandok ízét, illatát, de aztán boldogan térünk vissza hozzá. Színe sárgászöld, elegáns illata rezedára emlékeztet, erőteljesízei, szép savai hosszan megmaradnak érzékünkben és emlékezetünkben. Fogyasztását minden ételhez, magányoselmélkedéshez vagy baráti beszélgetéshez 14 °C-ra hűtve ajánlom Önnek. Kedves egészségére!
(A feltűntetett vételár 150 Ft betétdíjat tartalmaz)
Kedves Vásárlónk! A Furmint egy hagyományos magyar szőlőfajta, melynek termesztése elsősorban Tokajhegyalján meghatározó. Bora illatos, savas, kissé fanyarkás ízű. Fogyasztását 11-12°Cra hűtve sült húsokhoz ajánljuk. Kedves egészségére! Varga Péter
(A feltűntetett vételár 150 Ft betétdíjat tartalmaz)
Kedves Vásárlónk! A Hárslevelű egy hagyományos magyar szőlőfajta, melynek termesztése elsősorban Tokaj hegyalján honosodott meg. Fajtajelleges, finom hársméz illatú és zamatú, testes fehérbor. Savtartalma a természetes maradék cukortartalommal jól harmonizál. Kedves egészségére! Varga Péter
Az akácmézből készült bor világos, enyhén zöldessárga színű, akácvirág illatú. Íze nem karakteres, kellemesen lágy. Jól illik a legkülönfélébb ételek mellé és az esti kikapcsolódást is feldobja. Jó fertőtlenítő, köhögés ellen is ajánlott alternatív megoldásként egy-egy pohárkával.
A hársméz színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyán sárgáig változhat. Karakteres íze miatt főként inkább férfiaknak ajánljuk, amely nagyon kellemes kísérője lehet vadételek mellé, illetve közepesen édes desszertekhez is.
A gemenci erdő különböző fáiról gyűjtött mézből készül ez a bor. Nagyon aromás, enyhe illatú, könnyen sötétedő, markáns, fűszeres ízű desszertbor, amely egyaránt kiválóan illik nehéz ételek mellé is vagy kevésbé édes süteményekhez.
A levendula virággal ízesített mézbort igazán ínyenceknek ajánljuk, és a levendula jól ismert illata mellett a vanília és a fahéj íze is kiérezhető. Ajánljuk ünnepek fénypontjául a desszertek megkoronázására. 2020 szeptember 29-én a Mazer Cup (Denver, Colorado) a világ legnagyobb mézbor versenyén aranyérmet nyert!