A távol-keleti országokban a szerelem gyümölcseként ismert mangót is fogyaszthatjuk aszalt formájában. A sárga húsú, édes gyümölcs, aszalást követ?en is megtartja tipikus ízét, s?t, a víztartalmának csökkenése következtében még intenzívebben élvezhetjük azt.
Színe és minősége szerint: I. osztályú: Az ebbe az osztályba tartozó mazsola legyen jó minőségű,sötét színe, sötét sárga, világos barna, vagy sötét barna.
A meggy jótékony hatásai közé tartozik, hogy antioxidánsainak köszönhetően valószínűleg csökkenti a daganatos és krónikus betegségek rizikóját. Továbbá, rendszeres fogyasztása mérsékli a vérnyomást, a koleszterinszintet és az elhízást.
Kiemelkedően magas A-, C-, B1-, B2-vitamin tartalma mellett ásványi anyagokat is tartalmaz: káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és ként. Számos tanulmány számol be a szemre gyakorolt jótékony hatásáról. Napi 2-3 adag aszalt sárgabarack rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a makula-degeneráció megelőzéséhez (makula degeneráció: szemfenéki meszesedés, amely súlyos fokú látásromlást okoz). Karotinoidjai és számos vitaminja, különösen az A-vitamin és a béta-karotin védik a szem egészségét. A sárgabarack antioxidánsokban gazdag.
Az aszalt szilva a csontok egészségének is jót tesz. Egy 160, menopauza előtt 1-10 évvel álló nő bevonásával készült kutatás szerint a gyümölcs rendszeres fogyasztása mérhetően megnövelheti a csontsűrűséget. Különösen a 40 feletti nőknek lehet érdemes rendszeresen enni belőle, hiszen a korral járó csontritkulás különösen érzékenyen érinti őket. Amit fontos tudni, hogy kalóriaszegénynek éppenséggel nem mondható, így napi pár szemnél többet ne együnk belőle - annyit viszont egészen nyugodtan.
A mézédes ananász nem csak ízével emelkedik ki a trópusi gyümölcsök közül, hanem magas vitamintartalma is jelentős. A vitaminok közül fellelhető benne az A, B, C-vitamin, ezeken felül pedig mangánt, káliumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, amik megerősítik immunrendszert, serkenti az anyagcserét, szabályozza a vízháztartást, valamint biztosítja a gyomor egészséges működését. Már 30 dkg ananász is képes fedezni napi C-vitamin és mangánszükségletedet. A benne található bromélia enzimek pedig a fehérje emésztésében nyújtanak segítséget.
Rengeteg béta karotint, és B-vitamint szolgáltat. 100 g-ban 80 mg C-vitamin is található, ami szintén nem csekély mennyiség. A papain nevű fehérjebontó enzim jótékony hatással van a szervezet fehérje háztartására, közérzetünkre, és emésztésünkre is. Ez a papain húspuhító hatású is, desszertekben viszont megakadályozza a zselatin megszilárdulását. A répa nem az egyetlen A-vitamin forrás. Ez a gyümölcs is tartalmaz A-vitamint, flavonoidokat, például s luteint, melyek segítenek megőrizni a membránok egészségét, és megelőzik a korral járó makula degenerációt. A flavonoidok és fitonutriensek a papayában lekötik a szabad gyököket és a sejtek egészségét is segítik.
Vitaminok közül elsősorban A- és C-vitamint tartalmaz. Gyógyhatását a béta-karotin tartalmának köszönheti. Nagy mennyiségben tartalmaz B vitamint is, valamint káliumot és rostot. Kiemelkedő ásványi anyag tartalmával pedig rendszeres fogyasztás mellett, fedezhetjük a napi szükségletünket. Ezen felül kiváló immunerősítő és méregtelenítő hatásairól ismert.
a paradicsom nagyon egészséges. Telis tele van A-,B-,C- és E vitaminnal, valamint tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket is, ám az nem mindenki számára egyértelm?, hogy szárított formában is nagyon érdekes és értékes, nem csupán az ínyencek vagy az egészséges táplálkozás hívei számára. A szárított formája nagyszer?en alkalmazható f?szerként, szószokhoz, spagettikhez és természetesen pizzákhoz.
A nyugati konyhában az eper utána az áfonya a legnépszerűbb bogyós gyümölcs, melynek több fajtáját ismerhetjük. Az apró gyümölcsöt nem csak a nagyon finom íze miatt fogyaszthatjuk, hanem rendkívül magas antioxidáns tartalma miatt is, ami nélkülözhetetlen egy egészséges szervezet részére.
A jó öreg gyömbér az egyik legjobb fűszer-gyógy-növény, nem véletlen, hogy univerzális gyógyszernek is nevezik. Gyógyító hatása olyan sokoldalú, lehet, hogy rövidebb lenne azt felsorolni, mire nem jó. Ez a jellegzetesen erős, csípős illatú gyökér az egyik legszélesebb körben használt és leggyakrabban vizsgált konyhai orvosság, már legalább ötezer éve használják gyógyászati célokra, (és persze a konyhában is) viszonylag kis mennyiségben is kifejti a kívánt hatást. A gyömbér fokozza az emésztő nedvek és az epe termelődését, a nyálképződést, segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, jelentős B16-vitamin tartalma az egész alapanyagcsere egyik legfőbb vitaminja. Kéntartalma belső tisztítóként és erjedésgátlóként is működik, ennek hatása mérsékli a felfúvódást és a bélgázok képződését. A benne lévő ásványi anyagok közül kiemelkedik a magas káliumtartalma, amely elengedhetetlen a szabályos szívritmushoz, biztosítja a megfelelő izomerőt (a szívizomban is!), valamint vérnyomás szabályozó.
A kandírozásnak köszönhetően már nem csak nyáron élvezhetjük az egyik legkedveltebb gyümölcsöt, hanem az év bármely napján. Az eljárást követően megmarad az eper jellegzetes íze, és magas cukortartalma ellenére is megtartja a friss gyümölcsre jellemző jótékony tulajdonságait.
A legjobb, válogatott szőlőszemekből készült mazsola három fajtáját fedezhetjük fel termékkínálatunkban. Ez a három fajta az apró szemű, normál, barna színű mazsola, a nevéből is adódóan világosabb arany mazsola, és a nagy szemű óriásmazsola. Bármelyik fajtát választjuk, nem okozhat csalódást, hiszen mindhárom visszaadja az érett szőlő édes ízét. Az aszalásnak köszönhetően nem csak ősszel, hanem az év minden napján élvezhetjük ezt az ízt, melynek minőségét akár egy évig is megtartja, helyes tárolási feltételek között.