A fogyasztói ízlésnek megfelelően elsősorban világos vagy közép zöld színű, keskeny háromszög vagy szarv alakú, csípős paprikák tartoznak ide. Friss fogyasztásra, de nyári időszakban savanyításra is felhasználják.
Gyönyörű, tűzvörösben játszó színével minden ételt megvidámít a jó ízű, vastag húsú kaliforniai paprika. Általában frissen fogyasztják, salátába aprítják vagy hússal töltve készítik el.
Tartalmaz flavonoidokat, értékes vitaminokat (karotint, tiamint, riboflavint, niacint, pantoténsavat, piridoxint, biotint, folsavat) és ásványi anyagokat (nátriumot, káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort, rezet, cinket, mangánt, kobaltot, krómot, nikkelt). Gazdag C- vitamin forrás, jótékony hatásai közé tartozik, hogy koleszterincsökkentő hatása van, serkenti az anyagcserét és szabályozza a vérkeringést.
Dél-és Közép-Amerikában őshonos zöldség, rengeteg fajtája létezik. A paprika, latin nevén Capsicum annuum a burgonyafélék családjába tartozik, távoli rokona a paradicsomnak, burgonyának is. Magyarországon a XVI. századtól ismerik, a hazai termesztők fűszernövényként a hosszú, hegyes típust tették világszerte ismertté.