Zamatos, lédús, egészséges zöldségek és gyümölcsök, ízben utánozhatatlan friss termékek! A termelői árunak valódi illata és íze van, emellett mindig friss és magas vitamintartalommal rendelkezik. A zöldség- és a gyümölcsfogyasztás nagy mértékben támogatja egészségünket, amelyre minden nap szüksége van szervezetünknek. Fontos, hogy változatosan válogassuk össze ezeket, érdemes mindig szezonnak megfelelőt választani.
Béta-karotinja és más antioxidáns vegyületei csodát tesznek a megfáradt bőrrel, C- és E-vitaminja pedig a hajat szépíti. A béta-karotin, amely az A-vitamin előnyaga, a nyálkahártyákat is segít egészségesen tartani, ráadásul ez a tápanyagbomba az immunrendszer optimális működését is segíti.
Magas a káliumtartalma a burgonyának, hiszen 100 grammban 340 milligrammnyit találunk, aminek fontos szerep jut a sejtek anyagcseréjében, s részt vesz az ideg- és izomműködésben is. Tápláló fitovegyületeket is tartalmaz a burgonya, illetve egyes különleges fajtákban kimondottan nagy mennyiségben mutattak ki antioxidánsokat.
Magas a káliumtartalma a burgonyának, hiszen 100 grammban 340 milligrammnyit találunk, aminek fontos szerep jut a sejtek anyagcseréjében, s részt vesz az ideg- és izomműködésben is. Tápláló fitovegyületeket is tartalmaz a burgonya, illetve egyes különleges fajtákban kimondottan nagy mennyiségben mutattak ki antioxidánsokat.
Az újkrumpli vitaminokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabb a telet veremben átvészelt krumplinál, magas víztartalmánál fogva pedig energiatartalma csak töredéke annak, így diétázók is bátran fogyaszthatják.
A csicsóka az fészkesvirágzatúak családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába. Közeli rokonságban áll a napraforgóval. Tavasszal akár össze is lehet őket téveszteni, de később már nem, mert a csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsinyek, és jóval később, augusztus elején nyílnak. A növény szára a napraforgóénál vékonyabb és magasabb, akár 3 m magasra is megnő.
Alacsony növésű, ős honos, fürtös, rezisztens paradicsom fajta. Folyton termő. A termés testes, 4-5 cm átmérőjű, jól tárolható. Íze zamatos és lédús hússal rendelkezik. .
A paradicsom nagyon egészséges, kalóriaszegény gyümölcs. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával küzdhetünk a szabad gyökök, a rák és az idő előtti öregedés ellen. A likopin jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, így például igen jót teszünk magukkal, ha vajas kenyér mellé 1-2 paradicsomot eszünk reggeli vagy vacsora gyanánt, sőt az sem véletlen, hogy a mediterrán vidékeken az olívaolaj-paradicsom megbonthatatlan egységet képez.
Az illóolajak mellett karotint, ásványi sókat, valamint C- és E-vitamint tartalmaz. Levelének nagy mennyiségű fogyasztása K-vitamintartalma miatt nem ajánlott olyan betegeknek, akik véralvadásgátlót szednek. Gyökere és herbája egyaránt vizelethajtó, segít a vesekő megelőzésében, míg a petrezselyemzöldjének fogyasztása ínyvérzés és fogínysorvadás esetén lehet hatásos.
Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen előnyös. Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.
A banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B- vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6-vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akár csak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben.
Középnagy, vagy nagy (170-200 g), gyümölcse lapított gömb alakú, középen hasas, a felület csaknem teljes felületét élénkpiros mosott fedőszín borítja. Fehéressárga húsa, nagyon lédús, édes-savanykás, enyhén fűszeres. Tárolhatósága kiemelkedően jó.
A ’Jonagored’ almafajta egy ’Jonagold’ klón, amelyre jellemző a nagyfokú genetikai variabilitás. Középerős növekedéssel rendelkezik, idősebb korára szétterülő koronát nevel, növekedése lelassul.
Szinte minden égöv alatt termő rózsafélék családjába tartózó gyümölcs, amit minden ember jól ismer. Az alma, aminek rendkívül sok jótékony hatása van a szerveztünkre.
Magas A- és B-vitamin szintje segíti az emésztést. Ezen felül tartalmaz foszfort, vasat, magnéziumot. A héjában található cellulóz tartalma miatt is kiváló tisztító hatása van."
A narancs az egyik legkedveltebb gyümölcs a téli hónapokban, a narancslé pedig sok reggelizőasztal főszereplője. Amellett, hogy gazdag C-vitaminban, számos jótékony hatással rendelkezik még ez a gyümölcs. A narancsban (illetve más citrusgyümölcsökben) gazdag étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ezek a gyümölcsök – így a narancs is folátban, káliumban és C-vitaminban gazdagok. fitonutriensek tucatjait tartalmazzák, így jótékonyan hatnak a vérnyomásra, a koleszterin- és vérzsírszintre, csökkentik a veszélyes (akár trombózist is okozó) vérrögök rizikóját, és segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát.
A vilmos körte az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb fajta. Középnagy vagy nagy méretű 160-220g közötti. Húsa fehér, illatos, lédús, muskotályos zamatú. Héja vékony, teljes éréskor halványsárga, napos oldalán enyhe pírrel.
A „legédesebb citrus”. Lapított formájú, vékony héjú, könnyen hámozható, lúgosító hatással rendelkező, erős antioxidáns valamint magas a bioflavonoid tartalmú déligyümölcs. A téli hónapokban kiváló C-vitamin bomba.
A citrom tulajdonságai közül messze kiemelkedik magas C-vitamin tartalma (52 mg C-vitamin található 100 gramm citromban). Ez a rendkívül értékes vitamin természetes formában van jelen benne, s egyéb hasznos összetevők kísérik (P-vitamin, szerves savak, szelén, rostok, stb.), ebből kifolyólag a citrom mind rövid, mind pedig hosszú távon remek hatást gyakorol a táplálkozási egyensúly fenntartására. Kalóriaszegény és rendkívül könnyű felhasználni, ezért a mai rohanó világ életviteléhez is nagyszerűen alkalmazkodik, s az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk.
Az avokádóban 20 féle vitamin és ásványi anyag található. Egy 100 grammos gyümölcs többek között tartalmazza a napi ajánlott K-vitamin mennyiség 26, C-vitamin 17, B5-vitamin 14 és B6-vitamin 13 százalékát. Az avokádó a létező egyik legzsírosabb növényi étel, azonban nem akármilyen zsírokat tartalmaz. Nagy részük olajsav formájában van jelen a gyümölcsben, mely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az avokádóban található zsírok ezenkívül kevésbé hajlamosak a hőhatások általi oxidációra, így az avokádó olaj egy igen egészséges és biztonságos választás az otthoni főzéshez is.
Az áfonya nagyon ízletes és egészséges gyümölcs, amely méretében kicsi, de óriási tápértékkel bír. Magas antioxidáns tartalma miatt rengeteg betegség ellen véd.
A banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B- vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6-vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akár csak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben.
Magas a káliumtartalma a burgonyának, hiszen 100 grammban 340 milligrammnyit találunk, aminek fontos szerep jut a sejtek anyagcseréjében, s részt vesz az ideg- és izomműködésben is. Tápláló fitovegyületeket is tartalmaz a burgonya, illetve egyes különleges fajtákban kimondottan nagy mennyiségben mutattak ki antioxidánsokat.
A csicsóka az fészkesvirágzatúak családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába. Közeli rokonságban áll a napraforgóval. Tavasszal akár össze is lehet őket téveszteni, de később már nem, mert a csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsinyek, és jóval később, augusztus elején nyílnak. A növény szára a napraforgóénál vékonyabb és magasabb, akár 3 m magasra is megnő.
Szinte minden égöv alatt termő rózsafélék családjába tartózó gyümölcs, amit minden ember jól ismer. Az alma, aminek rendkívül sok jótékony hatása van a szerveztünkre.
Magas A- és B-vitamin szintje segíti az emésztést. Ezen felül tartalmaz foszfort, vasat, magnéziumot. A héjában található cellulóz tartalma miatt is kiváló tisztító hatása van."
Középnagy, vagy nagy (170-200 g), gyümölcse lapított gömb alakú, középen hasas, a felület csaknem teljes felületét élénkpiros mosott fedőszín borítja. Fehéressárga húsa, nagyon lédús, édes-savanykás, enyhén fűszeres. Tárolhatósága kiemelkedően jó.
A ’Jonagored’ almafajta egy ’Jonagold’ klón, amelyre jellemző a nagyfokú genetikai variabilitás. Középerős növekedéssel rendelkezik, idősebb korára szétterülő koronát nevel, növekedése lelassul.
A narancs az egyik legkedveltebb gyümölcs a téli hónapokban, a narancslé pedig sok reggelizőasztal főszereplője. Amellett, hogy gazdag C-vitaminban, számos jótékony hatással rendelkezik még ez a gyümölcs. A narancsban (illetve más citrusgyümölcsökben) gazdag étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ezek a gyümölcsök – így a narancs is folátban, káliumban és C-vitaminban gazdagok. fitonutriensek tucatjait tartalmazzák, így jótékonyan hatnak a vérnyomásra, a koleszterin- és vérzsírszintre, csökkentik a veszélyes (akár trombózist is okozó) vérrögök rizikóját, és segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát.
Az újkrumpli vitaminokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabb a telet veremben átvészelt krumplinál, magas víztartalmánál fogva pedig energiatartalma csak töredéke annak, így diétázók is bátran fogyaszthatják.
Magas a káliumtartalma a burgonyának, hiszen 100 grammban 340 milligrammnyit találunk, aminek fontos szerep jut a sejtek anyagcseréjében, s részt vesz az ideg- és izomműködésben is. Tápláló fitovegyületeket is tartalmaz a burgonya, illetve egyes különleges fajtákban kimondottan nagy mennyiségben mutattak ki antioxidánsokat.
Béta-karotinja és más antioxidáns vegyületei csodát tesznek a megfáradt bőrrel, C- és E-vitaminja pedig a hajat szépíti. A béta-karotin, amely az A-vitamin előnyaga, a nyálkahártyákat is segít egészségesen tartani, ráadásul ez a tápanyagbomba az immunrendszer optimális működését is segíti.
Alacsony növésű, ős honos, fürtös, rezisztens paradicsom fajta. Folyton termő. A termés testes, 4-5 cm átmérőjű, jól tárolható. Íze zamatos és lédús hússal rendelkezik. .
A „legédesebb citrus”. Lapított formájú, vékony héjú, könnyen hámozható, lúgosító hatással rendelkező, erős antioxidáns valamint magas a bioflavonoid tartalmú déligyümölcs. A téli hónapokban kiváló C-vitamin bomba.
A paradicsom nagyon egészséges, kalóriaszegény gyümölcs. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával küzdhetünk a szabad gyökök, a rák és az idő előtti öregedés ellen. A likopin jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, így például igen jót teszünk magukkal, ha vajas kenyér mellé 1-2 paradicsomot eszünk reggeli vagy vacsora gyanánt, sőt az sem véletlen, hogy a mediterrán vidékeken az olívaolaj-paradicsom megbonthatatlan egységet képez.
Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen előnyös. Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.
Az illóolajak mellett karotint, ásványi sókat, valamint C- és E-vitamint tartalmaz. Levelének nagy mennyiségű fogyasztása K-vitamintartalma miatt nem ajánlott olyan betegeknek, akik véralvadásgátlót szednek. Gyökere és herbája egyaránt vizelethajtó, segít a vesekő megelőzésében, míg a petrezselyemzöldjének fogyasztása ínyvérzés és fogínysorvadás esetén lehet hatásos.
A vilmos körte az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb fajta. Középnagy vagy nagy méretű 160-220g közötti. Húsa fehér, illatos, lédús, muskotályos zamatú. Héja vékony, teljes éréskor halványsárga, napos oldalán enyhe pírrel.
Az avokádóban 20 féle vitamin és ásványi anyag található. Egy 100 grammos gyümölcs többek között tartalmazza a napi ajánlott K-vitamin mennyiség 26, C-vitamin 17, B5-vitamin 14 és B6-vitamin 13 százalékát. Az avokádó a létező egyik legzsírosabb növényi étel, azonban nem akármilyen zsírokat tartalmaz. Nagy részük olajsav formájában van jelen a gyümölcsben, mely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az avokádóban található zsírok ezenkívül kevésbé hajlamosak a hőhatások általi oxidációra, így az avokádó olaj egy igen egészséges és biztonságos választás az otthoni főzéshez is.
A római saláta íze kissé kesernyés és erősebb zamatokat hordoz, mint a fejes saláta. Elsősorban a belső, zsengébb leveleket használják fel frissen saláták készítéséhez, de párolva köretként is fogyasztható.
Ez a hosszúkás levelű tömör zöldség, római saláta vagy kötöző saláta, fő összetevője az amerikai konyha klasszikus salátájának, a Ceasar salátának, melyet Cesare Cardini, egy olasz-mexikói származású hotel-, és étterem tulajdonos, valamint konyhamester "talált fel". Kiemelkedő K- vitamin tartalma és magas a C-vitamin, A-, B1-, B2-, B3- és B6-vitamin tartalma is. Ezeken felül jelentős folsav, mangán, és króm található benne. Kalória tartalma alacsony, ugyanakkor rosttartalma igen magas, így az emésztésünkre is jó hatással van.
A citrom tulajdonságai közül messze kiemelkedik magas C-vitamin tartalma (52 mg C-vitamin található 100 gramm citromban). Ez a rendkívül értékes vitamin természetes formában van jelen benne, s egyéb hasznos összetevők kísérik (P-vitamin, szerves savak, szelén, rostok, stb.), ebből kifolyólag a citrom mind rövid, mind pedig hosszú távon remek hatást gyakorol a táplálkozási egyensúly fenntartására. Kalóriaszegény és rendkívül könnyű felhasználni, ezért a mai rohanó világ életviteléhez is nagyszerűen alkalmazkodik, s az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk.
A fejes saláta kiváló rostforrás. Így jó hatással van a gyomorműködésre, vízhajtó hatású, stimulálja a vérképzést és veseműködést, magas a C-vitamin tartalma, és sok B-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, fehérjét is tartalmaz.
A fekete retek Ázsia területéről származik, és már az ókori egyiptom papjai gyógyászati célokra olajat készítettek a fekete retek magjából. Az őszi és a téli (fekete) retek a legnagyobb gumójú és télen is jól tárolható. Ez a gyökérzöldség nemcsak tápértékéről, de még inkább gyógyhatásáról híres. Illóolajban, C-vitaminban, káliumban, vasban és foszforban gazdag. Antioxidánstartalma magas. A népi gyógyászatban epe- és májtisztító hatású szerként közismert, de ugyancsak jó rekedtség, köhögés, megfázásos betegségek ellen. A vörös- és fokhagymához hasonlóan a fekete retek is baktérium- és vírusölő hatású, immunerősítő szer.
A tavasz egyik első zöldsége a hónapos retek, ami fontos vitaminforrás tavasszal. A zöldségek közül legelőször a kis piros hónapos retek mosolyog rá a reggelizőkre. A kertészeknek fontos primőrtermék, nekünk, fogyasztóknak pedig még fontosabb télvégi vitaminforrás.
A jégsaláta levelei sárgászöldek, a fejes saláta leveleinél vastagabbak, erősebbek, roppanósak, magasabb a víztartalmuk, jobban ellenállnak a sérülésnek, ízük enyhén édeskés. Más típusokhoz képest hosszabban eltartható, nem esik össze, továbbá a hőhatást is jobban tűri.A jégsaláta energiatartalma alacsony, bővelkedik jótékony tápanyagokban, valamennyi vitamint tartalmazza a B12- és a D-vitamin kivételével. Több klorofill és karotinoid található benne, mint a fejes salátában, ásványi anyagok tekintetében meg kell említeni a kalciumot, vasat és a foszfort.
"A fodros saláta ropogós, kellemes ízű, levelei szorosan fedik egymást. Két fajtája ismert, a Lollo Rosso (bordós árnyalatú levelek) és a zöld levelű Lollo Bionda. Egészséges és tartalmas, alapja bármilyen saláta tálnak. Magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt érdemes minél gyakrabban fogyasztanod.
Érdekessége
A Lollo salátában nagy mennyiségben találhatóak ásványi sók, illetve kiemelkedő a kalcium-, magnézium- és vastartalma. Emellett B1-, B2-, niacin, B6-, C- vitamin is található benne."
A római-, vagy kötözősaláta a fészkesvirágzatúak rendjébe, azon belül a fészkesek családjába tartozik. Egyéves növény. Levelei zöldessárga színűek, lapát vagy hosszúkás tojásdad alakúak. Hajtása nyúltabb, mint a fejes salátáé. Kevésbé hőigényes zöldségnövény, 14-20 fok között fejlődik a legjobban. A fényben szegény téli hónapokban is sikerrel lehet termeszteni.
"Általános tapasztalat sok nemzedéknyi idő óta, hogy az emésztést segítő, az étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését."
Az áfonya nagyon ízletes és egészséges gyümölcs, amely méretében kicsi, de óriási tápértékkel bír. Magas antioxidáns tartalma miatt rengeteg betegség ellen véd.
Enyhén diós ízű, húsa keményebb. A kis méretűeket salátákhoz, tésztákhoz ajánljuk, míg a nagy méretű, nyílott barna fejeket grillezéshez is. A fehér csiperkéhez hasonlóan immunerősítő, védi a sejteket és segít meggyógyítani a sérült szöveteket. Szavatossági idő: 7 nap Nettó tömeg: 500 gr
Kiadós, változatosan felhasználható: levesnek, nyersen salátának, mártásnak. Vajban párolva, fokhagymával ízesítve, kalapját kivájva, húsos töltelékkel megtöltve és kisütve, de rántva is. Immunerősítő, védi a sejteket és segít meggyógyítani a sérült szöveteket. Szavatossági idő: 7 nap Nettó tömeg: 500 gr
Csiperke vagy champignon – ki így, ki úgy ismeri. A csiperkék (tudományosan: Agaricus) nemzetsége legalább 300 fajjal büszkélkedik, amelyek döntő többsége ehető. Hófehér kalapjával, kellemesen enyhe ízeivel világszerte a legnépszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető gombafajtája a termesztett csiperke. Nem csak Magyarországon, de Európában, sőt az USA-ban is a leggyakrabban fogyasztott gombafajta, de az ázsiai konyha is szívesen használja.
Húsa rostos és puha. Hamar megpuhul, elég pár percig főzni. Kiváló alapanyag levesekhez, mártásokhoz. Íze jól harmonizál csirkével, borjúval vagy hallal. Kálium, foszfor, B1, B3 és folsav tartalma jelentős. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, a magas vérnyomást, a felső légúti megbetegedések gyakoriságát, gátolja az egyes emlő- és vastagbélrák sejtek működését, ízület- és porcerősítő hatású, segít a degeneratív ízületi elváltozások kezelésében. Szavatossági idő: 7 nap Nettó tömeg: 300 gr
Kemény húsú, aromás, autentikus keleti gomba; tökéletesen használható levesekhez, tészta ételekhez. Magas fehérjetartalmú, jelentős a kálium és foszfor tartalma. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást, gátolja a trombózis képződését, serkenti az immunrendszert, tumorgátló, rákellenes hatású. Szavatossági idő: 7 nap Nettó tömeg: 100 gr
Magas a C-vitamintartalma, 100 grammnyi zöldség 63 milligrammot tartalmaz, de A-, B1-, B2- és B6-vitaminban is gazdag. Kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz, továbbá foszfort és meszet is. Omega-3 és -6 zsírsavak is megtalálhatóak a karalábéban, illetve izotiocianát, ami az ösztrogéntermelést segíti, így egyes rákos megbetegedések kialakulását gátolja.
A lime-ot sokan csak a citrom egzotikus kistestvérének tekintik, amit általában csak koktélokhoz használunk. Pedig ennek a zöld gyümölcsnek nagyszerű hatásai vannak az egészségünkre, ezért érdemes naponta fogyasztani belőle!
Számos vitamin és ásványi anyag van a céklában, ennek is köszönheti szerteágazó gyógyító hatását. Magas a káliumtartalma, de kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot és ként is találunk benne. A-, B- és C-vitaminban egyaránt gazdag, amelyek antioxidáns tulajdonságai miatt jótékonyan hatnak szervezetünkre.
A grapefruit - hasonlóan más citrusfélékhez - igen magas C-vitamin-tartalommal bír. A belőle facsart ital pedig frissítő, kesernyés íze miatt jól jön kánikula idején.Akkor is érdemes beiktatnod az étrendedbe, ha fogyókúrázol, és szeretnél könnyen megszabadulni pár kiló feleslegtől, illetve fontos számodra az egészséged.
A nyers kiwi egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, amely segít a szervezetünknek a fehérjék megemésztésében. Éppen ezért egy kiadós, sok húst tartalmazó ebéd után remek uzsonna lehet. Ezen felül magas rosttartalmának köszönhetően segít megakadályozni a székrekedést és a fokozott gázképződést egyaránt. Nagyon sokat segít továbbá a szervezet méregtelenítésében is, így ha hetente tartunk egy-egy gyümölcsnapot, akkor mindig érdemes sok kiwit is fogyasztani.
A halványító zeller más néven szárzeller, vagy angol zeller használata a néhány utóbbi évben terjedt el Magyarországon. Hazánkban nem termesztik, így importáruként érkezik. A gumója nem használható fel, csak a szárrész. A friss, zsenge hajtásokat mindig frissen fogyasszuk, ezeket salátákba, koktélokhoz, mártogatósnak használhatjuk, az ételhez mindig frissen adjuk hozzá. Az erősebb szárakat, csak úgy, mint a rebarbaránál, érdemes leszálazni és meg is párolhatjuk. Igen intenzív íze miatt nem szükséges fűszerezni.
95 százalékát víz alkotja, ezáltal kiváló hidratáló. 100 grammjában átlagosan mindössze 30 kalória található. Az a fajta zöldség, melyet nem érdemes megszabadítani a héjától (csak akkor, ha már öreg). A zöld, külső rész béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz, a húsa pedig főként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt. A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás.
Az orange, más néven kanadai sütőtök vagy sonkatök. Érdekessége: Tömege 2-4 kg, körte alakú, sima héjú, élénk narancssárga színű fajta. Íze megbízhatóan finom, kifejezetten krémes állagú, jól tárolható, könnyen feldolgozható.
Az orange, más néven kanadai sütőtök vagy sonkatök. Érdekessége: Tömege 2-4 kg, körte alakú, sima héjú, élénk narancssárga színű fajta. Íze megbízhatóan finom, kifejezetten krémes állagú, jól tárolható, könnyen feldolgozható.
A pomelót édeskés íze miatt sokféleképp használhatjuk fel, például gyümölcssaláták alapjaként, de kiválóan passzol bizonyos zöldségekhez, halakhoz illetve fehér húsokhoz. Ízesíthetünk vele sorbetet és desszertek készítéséhez is alkalmas.
Igen magas a C-vitamin és az élelmiszerrost tartalma, fogyókúrázok körében is közkedvelt gyümölcs ugyanis egy bögre gyümölcshős 80g kalóriát tartalmaz.
Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, s ezt a magas rosttartalmú zöldséget fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 18 kalóriát tartalmaz. Nagy mennyiségben találunk benne foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot, míg a nyomelemek közül molibdénben, szelénben és krómban gazdag.
Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, s ezt a magas rosttartalmú zöldséget fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 18 kalóriát tartalmaz. Nagy mennyiségben találunk benne foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot, míg a nyomelemek közül molibdénben, szelénben és krómban gazdag.
A zellerszárban sok az illat- és ízanyag, ami kiváló, karakteres (édeskésen fanyar) fűszerré teszi. Magas rosttartalma, segíti az emésztést. K- vitaminban, valamint B- vitaminokban gazdag.
A fogyasztói ízlésnek megfelelően elsősorban világos vagy közép zöld színű, keskeny háromszög vagy szarv alakú, csípős paprikák tartoznak ide. Friss fogyasztásra, de nyári időszakban savanyításra is felhasználják.
Magas rost és ásványi anyag tartalmának köszönhetően, az emésztésjavító szőlő az egyik leghatásosabb salaktalanító és méregtelenítő. 73%-a víz, ennek ellenére a jóllakottság érzését kelti: ballasztanyagai a bélrendszerben megduzzadnak, ezzel is serkentve a bélműködést. A puffadás és szorulás is könnyebben megszűnik, ha szőlőt fogyasztunk. A lapos has sem lesz elérhetetlen vágyálom, ha étrendünkbe beépítjük ezt a bogyós gyümölcsöt. A szőlő az egyik legfinomabb és leghatékonyabb lúgosító gyümölcs. Segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, ezért lúgosító kúra idején kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
A gránátalma számos, szervezetünk egészséges működésének szempontjából létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezek többek között a C-vitamin, a K-vitamin, a kálium és a magnézium
A gyömbérben található hatóanyagoknak köszönhetően ez a gyógynövény nagyszerű hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.
Gyönyörű, tűzvörösben játszó színével minden ételt megvidámít a jó ízű, vastag húsú kaliforniai paprika. Általában frissen fogyasztják, salátába aprítják vagy hússal töltve készítik el.
Tartalmaz flavonoidokat, értékes vitaminokat (karotint, tiamint, riboflavint, niacint, pantoténsavat, piridoxint, biotint, folsavat) és ásványi anyagokat (nátriumot, káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort, rezet, cinket, mangánt, kobaltot, krómot, nikkelt). Gazdag C- vitamin forrás, jótékony hatásai közé tartozik, hogy koleszterincsökkentő hatása van, serkenti az anyagcserét és szabályozza a vérkeringést.
Dél-és Közép-Amerikában őshonos zöldség, rengeteg fajtája létezik. A paprika, latin nevén Capsicum annuum a burgonyafélék családjába tartozik, távoli rokona a paradicsomnak, burgonyának is. Magyarországon a XVI. századtól ismerik, a hazai termesztők fűszernövényként a hosszú, hegyes típust tették világszerte ismertté.
Magas rost és ásványi anyag tartalmának köszönhetően, az emésztésjavító szőlő az egyik leghatásosabb salaktalanító és méregtelenítő. 73%-a víz, ennek ellenére a jóllakottság érzését kelti: ballasztanyagai a bélrendszerben megduzzadnak, ezzel is serkentve a bélműködést. A puffadás és szorulás is könnyebben megszűnik, ha szőlőt fogyasztunk. A lapos has sem lesz elérhetetlen vágyálom, ha étrendünkbe beépítjük ezt a bogyós gyümölcsöt. A szőlő az egyik legfinomabb és leghatékonyabb lúgosító gyümölcs. Segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, ezért lúgosító kúra idején kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
A káposzta nem csak a koncentrációban és a szellemi teljesítőképességben nyújt segítséget, de a benne található tápanyagok az idegkárosodást is gátolják. Magas rosttartalma mellett a káposzta a benne található C-vitaminnak és kénnek hála segít a méregtelenítési folyamatokban. A toxinok kiűzése mellett semlegesíti a káros szabadgyököket, így védve meg egy csomó kisebb, de akár komolyabb megbetegedéstől a szervezetet.
A kelkáposzta 100 százalékban fedezi egy átlagos ember napi A- és C-vitamin szükségletét. A zöldségben található C-vitamin meggátolja a bőr korai öregedését és hozzájárul, hogy a bőr hosszabb ideig maradjon fiatalos kinézetű, de a hatást az A-, és a K-vitamin még fokozza is. Az A-vitamin hiányos étrendtől a bőr szárazzá és repedezetté válhat, ezért tanácsos naponta kelkáposztát rágcsálni, vagy a levét is fogyaszthatod smoothie-ként. A K-vitaminnak köszönhetően, még a szem alatti sötét karikáknak is búcsút inthetsz, sőt, a hajad is egészségesebb lesz a kelkáposzta fogyasztása során. Nagyon gazdag rostokban, és vastartalma is kimagasló. Ismert immunerősítő, gyulladásgátló hatása.
A kelkáposzta 100 százalékban fedezi egy átlagos ember napi A- és C-vitamin szükségletét. A zöldségben található C-vitamin meggátolja a bőr korai öregedését és hozzájárul, hogy a bőr hosszabb ideig maradjon fiatalos kinézetű, de a hatást az A-, és a K-vitamin még fokozza is. Az A-vitamin hiányos étrendtől a bőr szárazzá és repedezetté válhat, ezért tanácsos naponta kelkáposztát rágcsálni, vagy a levét is fogyaszthatod smoothie-ként. A K-vitaminnak köszönhetően, még a szem alatti sötét karikáknak is búcsút inthetsz, sőt, a hajad is egészségesebb lesz a kelkáposzta fogyasztása során. Nagyon gazdag rostokban, és vastartalma is kimagasló. Ismert immunerősítő, gyulladásgátló hatása.
"Ázsiában őshonos zöldség, a nyers kínai kelnek magas folsav- és C-vitamin tartalma van, emellett szénhidrát-tartalma csekély, fehérjetartalma szintén, könnyen emészthető, kedvező aminosav-összetételű. Alig van benne zsír, 1 gramm alatti. Kalóriatartalma is ennek megfelelően igen alacsony.
Salátának elkészítve, sózva és ecettel vagy citrommal fűszerezve is lassabban esik össze, mint bármely fejes saláta.
Kevésbé ismert, hogy leves, krémleves és főzelék is készíthető belőle. A pároláshoz friss hagymát és kevés füstölt szalonnát is választhatunk. Nyolc-tíz perc alatt megpuhul. Kellemes ízt ad neki a borsikafű, bors, kapor, kömény, jól illik hozzá a magyaros, paprikás fokhagymás rántás, de tejszínesen szerecsendióval, kakukkfűvel, rozmaringgal is finom. Középső húsos része saláták készítésekor is külön választható. Ezekből a vastag bordás levélerekből húslevesben megfőzve és szójamártással finom önálló étel. "
A vörös káposzta ásványi sókban és fehérjékben egyaránt gazdag, ezen felül magas az A-, K-, B- és C-vitamin tartalma. A zöld káposztánál hatszor több C-vitamint találhatunk benne, így antioxidáns hatása kiemelkedő, míg a csírája kalciumforrásként kiváló. Fogyókúrázóknak is ideális.
A vöröskáposzta vagy lilakáposzta az egyik legegészségesebb zöldség. Télen-nyáron kapható, aránylag olcsón, mégsem fogyasztjuk rendszeresen. Íme néhány info, tipp és tuti vöröskáposzta recept, amely segíthet az étrendünk megreformálásában..
A tormagyökér hosszúkás piszkosfehér színű fűszernövény. A jótékony hatású kalcium mellett, magnéziumhoz illetve C-vitaminhoz is hozzájuthatsz ha rendszeresen fogyasztod. Védelmet nyújt a szív-és érrendszeri megbetegedések ellen, nagy szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában és a méregtelenítésben.
"A szín ne tévesszen meg, zöldes-pirosas színű édes ízű, egzotikus gyümölcs. Ha kemény gyümölcsöt vásárolunk, az szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megérik. Kellemes íze mellett vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, enzime gyomorvédő hatású. Magas rosttartalma segíti az emésztést, jótékony hatással van a szervezetre. Vitaminok közül megtalálható A-, B1-, B2-, C- és E-vitanin.
A nagyméretű mangón több a gyümölcshús, jobban megtisztítható, mint a kisméretű, ezért drágább mint az átlagos méretű gyümölcs. "
A sárgadinnye édes ízű és illatú, lédús gyümölcs. Általában nyersen fogyasztjuk, nyáron igazi szomjoltó ugyanis rendkívül magas a víztartalma. Vitamin, béta-karotin és ásványi anyag tartalma igencsak magas, így számos jótékony hatással rendelkezik.
A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindehhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle!
A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.
"A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindehhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle!
A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet."
A hagymák közül a fokhagymának a legmagasabb a nitrogén és a foszfortartalma, de ezen kívül kálium, kalcium és magnézium is található benne. A fokhagyma tartalmaz még A, B, C, és E-vitamint is. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunerősítő hatása van, és főzéssel csak a C-vitamin tartalma vész el.
A lilahagyma szépít. Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak. A vegyület segíti megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban. A vegyület legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai erőnlétét és széppé teszi a bőrt, hiszen megakadályozza a pattanások kialakulását.
Egy csokor medvehagyma. Viszonylag sokáig tart még a medvehagyma szezonja, azoknak, akik szeretik és használják, na és persze azoknak is, akik most ismerkednek vele, szeretnénk átnyújtani egy képletes csokor medvehagymát, azaz egy csokorba gyűjtöttük receptjeinket, melyekben medvehagyma szerepel.
"Erős aromájú fűszernövény. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő. Pikáns íze miatt a diétás ételek egyik fontos fűszerezője, de egyben olcsó vitaminforrás is. Szendvicsek díszítésére, burgonya-, bab-, borsó-, húsleves ízesítésére használható, és nagy lehetőséget kínál a háziasszonyi fantázia csapongásának a hal- és tojásételek változatosabbá tételére. Túróba, lágysajtokba és mártásokba is keverhető."
A póréhagyma az emberiség egyik ősi kultúrnövénye. Ismert zöldségféle volt az ókori Egyiptomban, de a görögök és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották. Napjainkban is népszerű kultúrnövény. Eredeti vadonélő formája mára csak elvétve található meg a mediterráneumban.
A hagyma egyike a legősibb termesztett növényeinknek, szinte az egész világon termesztik és fogyasztják az Ázsiából származó fűszernövényt. Különösen nyersen nagyon tápláló, sok benne az ásványi só, vitamin, illetve ásványi anyag. A salátahagyma a vöröshagymafélék közé tartozik, ám illata és íze is enyhébb, mint a hagyományos vöröshagymáé. Íze enyhén édeskés, nem nyomja el a többi alapanyag ízét, ezért kiválóan alkalmas nyers fogyasztásra, például salátákba, szendvicsekbe. Színe lehet fehér vagy vörös, de létezik lila változata is.
A vöröshagymáéhoz hasonlóan tartalmaz: B1-, B2- és C-vitamint, kéntartalmú vegyületeket, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, foszfort, kalciumot, szelént és cinket tartalmaz. Energiaszegény, hiszen 100 grammban csak 38 kalória van.
A gesztenye igazi tápláló és egészséges téli gyümölcs, értékes alapanyag a konyhában. Az összetétele hasonlít a burgonyáéhoz, mégis nagy a különbség. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátokat, rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen a vércukor szintet lassan, folyamatosan emeli meg, így az a szervezet számára egyáltalán nem megterhelő.
Az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött ki teljesen, illetve még azelőtt megeheted, hogy megnőtt volna. Érdemes is fogyasztani, mert rengeteg C-vitamin, B-vitaminok, H- és E-vitamin van benne. Bővelkedik folsavban, nikotinsavban, valamint a vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink tartalma is jelentős.
A hagyma kiváló C-,B6-,B9-,B1-és B2 vitaminforrás, emellett tartalmaz ásványi anyagokat is, mint a kalcium és a vas. A hagymában található kvercetin nevű flavonoid egy erős antioxidáns, ami bizonyítottan rákmegelőző hatású. A hagyma bővelkedik vízben oldódó rostokban.Főként levesek, főzelékek, húsételek ízesítésére használjuk. A francia hagymaleves és a rántott hagymakarika már hazánkban is elterjedt. A vöröshagyma virága a többi hagymavirághoz hasonlóan ehető, díszítésre is használhatjuk.
A karfiol az egész szív- és érrendszer egészségére jótékonyan hat. A karfiol kipucolja az egész szervezetben felhalmozódott méreganyagokat. Olyan antioxidánsokat és egyéb más anyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül a méregtelenítő enzimeket aktiválják. A karfiol jó forrása a C- és K-vitaminnak, valamint található benne magnézium, foszfor, folsav, kálium és magnézium is nagyobb mennyiségben.
A karfiol az egész szív- és érrendszer egészségére jótékonyan hat. A karfiol kipucolja az egész szervezetben felhalmozódott méreganyagokat. Olyan antioxidánsokat és egyéb más anyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül a méregtelenítő enzimeket aktiválják. A karfiol jó forrása a C- és K-vitaminnak, valamint található benne magnézium, foszfor, folsav, kálium és magnézium is nagyobb mennyiségben.
A karfiol az egész szív- és érrendszer egészségére jótékonyan hat. A karfiol kipucolja az egész szervezetben felhalmozódott méreganyagokat. Olyan antioxidánsokat és egyéb más anyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül a méregtelenítő enzimeket aktiválják. A karfiol jó forrása a C- és K-vitaminnak, valamint található benne magnézium, foszfor, folsav, kálium és magnézium is nagyobb mennyiségben.
Fontos hatóanyagként kell még megemlíteni az izotiocianát nevű fitovegyületet, ami májdaganat sejtjeiben hatékonyan fellép a sejtburjánzás ellen és serkenti az apoptózist. Általánosságban pedig, mint természetes katalizátorok a máj működését serkentik, amely így olyan enzimeket és egyéb bioaktív anyagokat termel, amelyek hatékonyan veszik fel a harcot a tumoros sejtek ellen.
A távol-keleti országokban a szerelem gyümölcseként ismert mangót is fogyaszthatjuk aszalt formájában. A sárga húsú, édes gyümölcs, aszalást követ?en is megtartja tipikus ízét, s?t, a víztartalmának csökkenése következtében még intenzívebben élvezhetjük azt.
A padlizsán rostokban gazdag, magas a B1-, B6-, C- és K-vitamintartalma, ezen felül folsavat, magnéziumot, káliumot, rezet, mangánt, foszfort és meszet tartalmaz. Ennek a magas víztartalmú növénynek alacsony az energiaértéke, 100 gramm padlizsán mindössze 18 kalóriát tartalmaz.
A padlizsán rostokban gazdag, magas a B1-, B6-, C- és K-vitamintartalma, ezen felül folsavat, magnéziumot, káliumot, rezet, mangánt, foszfort és meszet tartalmaz. Ennek a magas víztartalmú növénynek alacsony az energiaértéke, 100 gramm padlizsán mindössze 18 kalóriát tartalmaz.
Színe és minősége szerint: I. osztályú: Az ebbe az osztályba tartozó mazsola legyen jó minőségű,sötét színe, sötét sárga, világos barna, vagy sötét barna.
A meggy jótékony hatásai közé tartozik, hogy antioxidánsainak köszönhetően valószínűleg csökkenti a daganatos és krónikus betegségek rizikóját. Továbbá, rendszeres fogyasztása mérsékli a vérnyomást, a koleszterinszintet és az elhízást.
Kiemelkedően magas A-, C-, B1-, B2-vitamin tartalma mellett ásványi anyagokat is tartalmaz: káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és ként. Számos tanulmány számol be a szemre gyakorolt jótékony hatásáról. Napi 2-3 adag aszalt sárgabarack rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a makula-degeneráció megelőzéséhez (makula degeneráció: szemfenéki meszesedés, amely súlyos fokú látásromlást okoz). Karotinoidjai és számos vitaminja, különösen az A-vitamin és a béta-karotin védik a szem egészségét. A sárgabarack antioxidánsokban gazdag.
Az aszalt szilva a csontok egészségének is jót tesz. Egy 160, menopauza előtt 1-10 évvel álló nő bevonásával készült kutatás szerint a gyümölcs rendszeres fogyasztása mérhetően megnövelheti a csontsűrűséget. Különösen a 40 feletti nőknek lehet érdemes rendszeresen enni belőle, hiszen a korral járó csontritkulás különösen érzékenyen érinti őket. Amit fontos tudni, hogy kalóriaszegénynek éppenséggel nem mondható, így napi pár szemnél többet ne együnk belőle - annyit viszont egészen nyugodtan.
A mézédes ananász nem csak ízével emelkedik ki a trópusi gyümölcsök közül, hanem magas vitamintartalma is jelentős. A vitaminok közül fellelhető benne az A, B, C-vitamin, ezeken felül pedig mangánt, káliumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, amik megerősítik immunrendszert, serkenti az anyagcserét, szabályozza a vízháztartást, valamint biztosítja a gyomor egészséges működését. Már 30 dkg ananász is képes fedezni napi C-vitamin és mangánszükségletedet. A benne található bromélia enzimek pedig a fehérje emésztésében nyújtanak segítséget.
Rengeteg béta karotint, és B-vitamint szolgáltat. 100 g-ban 80 mg C-vitamin is található, ami szintén nem csekély mennyiség. A papain nevű fehérjebontó enzim jótékony hatással van a szervezet fehérje háztartására, közérzetünkre, és emésztésünkre is. Ez a papain húspuhító hatású is, desszertekben viszont megakadályozza a zselatin megszilárdulását. A répa nem az egyetlen A-vitamin forrás. Ez a gyümölcs is tartalmaz A-vitamint, flavonoidokat, például s luteint, melyek segítenek megőrizni a membránok egészségét, és megelőzik a korral járó makula degenerációt. A flavonoidok és fitonutriensek a papayában lekötik a szabad gyököket és a sejtek egészségét is segítik.
Vitaminok közül elsősorban A- és C-vitamint tartalmaz. Gyógyhatását a béta-karotin tartalmának köszönheti. Nagy mennyiségben tartalmaz B vitamint is, valamint káliumot és rostot. Kiemelkedő ásványi anyag tartalmával pedig rendszeres fogyasztás mellett, fedezhetjük a napi szükségletünket. Ezen felül kiváló immunerősítő és méregtelenítő hatásairól ismert.
a paradicsom nagyon egészséges. Telis tele van A-,B-,C- és E vitaminnal, valamint tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket is, ám az nem mindenki számára egyértelm?, hogy szárított formában is nagyon érdekes és értékes, nem csupán az ínyencek vagy az egészséges táplálkozás hívei számára. A szárított formája nagyszer?en alkalmazható f?szerként, szószokhoz, spagettikhez és természetesen pizzákhoz.