A káposzta nem csak a koncentrációban és a szellemi teljesítőképességben nyújt segítséget, de a benne található tápanyagok az idegkárosodást is gátolják. Magas rosttartalma mellett a káposzta a benne található C-vitaminnak és kénnek hála segít a méregtelenítési folyamatokban. A toxinok kiűzése mellett semlegesíti a káros szabadgyököket, így védve meg egy csomó kisebb, de akár komolyabb megbetegedéstől a szervezetet.
A kelkáposzta 100 százalékban fedezi egy átlagos ember napi A- és C-vitamin szükségletét. A zöldségben található C-vitamin meggátolja a bőr korai öregedését és hozzájárul, hogy a bőr hosszabb ideig maradjon fiatalos kinézetű, de a hatást az A-, és a K-vitamin még fokozza is. Az A-vitamin hiányos étrendtől a bőr szárazzá és repedezetté válhat, ezért tanácsos naponta kelkáposztát rágcsálni, vagy a levét is fogyaszthatod smoothie-ként. A K-vitaminnak köszönhetően, még a szem alatti sötét karikáknak is búcsút inthetsz, sőt, a hajad is egészségesebb lesz a kelkáposzta fogyasztása során. Nagyon gazdag rostokban, és vastartalma is kimagasló. Ismert immunerősítő, gyulladásgátló hatása.
"Ázsiában őshonos zöldség, a nyers kínai kelnek magas folsav- és C-vitamin tartalma van, emellett szénhidrát-tartalma csekély, fehérjetartalma szintén, könnyen emészthető, kedvező aminosav-összetételű. Alig van benne zsír, 1 gramm alatti. Kalóriatartalma is ennek megfelelően igen alacsony.
Salátának elkészítve, sózva és ecettel vagy citrommal fűszerezve is lassabban esik össze, mint bármely fejes saláta.
Kevésbé ismert, hogy leves, krémleves és főzelék is készíthető belőle. A pároláshoz friss hagymát és kevés füstölt szalonnát is választhatunk. Nyolc-tíz perc alatt megpuhul. Kellemes ízt ad neki a borsikafű, bors, kapor, kömény, jól illik hozzá a magyaros, paprikás fokhagymás rántás, de tejszínesen szerecsendióval, kakukkfűvel, rozmaringgal is finom. Középső húsos része saláták készítésekor is külön választható. Ezekből a vastag bordás levélerekből húslevesben megfőzve és szójamártással finom önálló étel. "
A vöröskáposzta vagy lilakáposzta az egyik legegészségesebb zöldség. Télen-nyáron kapható, aránylag olcsón, mégsem fogyasztjuk rendszeresen. Íme néhány info, tipp és tuti vöröskáposzta recept, amely segíthet az étrendünk megreformálásában..
A vöröskáposzta vagy lilakáposzta az egyik legegészségesebb zöldség. Télen-nyáron kapható, aránylag olcsón, mégsem fogyasztjuk rendszeresen. Íme néhány info, tipp és tuti vöröskáposzta recept, amely segíthet az étrendünk megreformálásában..