95 százalékát víz alkotja, ezáltal kiváló hidratáló. 100 grammjában átlagosan mindössze 30 kalória található. Az a fajta zöldség, melyet nem érdemes megszabadítani a héjától (csak akkor, ha már öreg). A zöld, külső rész béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz, a húsa pedig főként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt. A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás.
95 százalékát víz alkotja, ezáltal kiváló hidratáló. 100 grammjában átlagosan mindössze 30 kalória található. Az a fajta zöldség, melyet nem érdemes megszabadítani a héjától (csak akkor, ha már öreg). A zöld, külső rész béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz, a húsa pedig főként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt. A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás.
Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, jelentős viszont rosttartalma, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. A főzőtök fontosságát kiemelkedően magas szerves sótartalma adja, amely által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a vércukor-szintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Purintartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt. Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma pedig kiváló folyadékforrás.
Az orange, más néven kanadai sütőtök vagy sonkatök. Érdekessége: Tömege 2-4 kg, körte alakú, sima héjú, élénk narancssárga színű fajta. Íze megbízhatóan finom, kifejezetten krémes állagú, jól tárolható, könnyen feldolgozható.
Az orange, más néven kanadai sütőtök vagy sonkatök. Érdekessége: Tömege 2-4 kg, körte alakú, sima héjú, élénk narancssárga színű fajta. Íze megbízhatóan finom, kifejezetten krémes állagú, jól tárolható, könnyen feldolgozható.