A hagymák közül a fokhagymának a legmagasabb a nitrogén és a foszfortartalma, de ezen kívül kálium, kalcium és magnézium is található benne. A fokhagyma tartalmaz még A, B, C, és E-vitamint is. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunerősítő hatása van, és főzéssel csak a C-vitamin tartalma vész el.
A lilahagyma szépít. Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak. A vegyület segíti megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban. A vegyület legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai erőnlétét és széppé teszi a bőrt, hiszen megakadályozza a pattanások kialakulását.
A lilahagyma szépít. Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak. A vegyület segíti megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban. A vegyület legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai erőnlétét és széppé teszi a bőrt, hiszen megakadályozza a pattanások kialakulását.
"Erős aromájú fűszernövény. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő. Pikáns íze miatt a diétás ételek egyik fontos fűszerezője, de egyben olcsó vitaminforrás is. Szendvicsek díszítésére, burgonya-, bab-, borsó-, húsleves ízesítésére használható, és nagy lehetőséget kínál a háziasszonyi fantázia csapongásának a hal- és tojásételek változatosabbá tételére. Túróba, lágysajtokba és mártásokba is keverhető."
A póréhagyma az emberiség egyik ősi kultúrnövénye. Ismert zöldségféle volt az ókori Egyiptomban, de a görögök és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották. Napjainkban is népszerű kultúrnövény. Eredeti vadonélő formája mára csak elvétve található meg a mediterráneumban.
A hagyma egyike a legősibb termesztett növényeinknek, szinte az egész világon termesztik és fogyasztják az Ázsiából származó fűszernövényt. Különösen nyersen nagyon tápláló, sok benne az ásványi só, vitamin, illetve ásványi anyag. A salátahagyma a vöröshagymafélék közé tartozik, ám illata és íze is enyhébb, mint a hagyományos vöröshagymáé. Íze enyhén édeskés, nem nyomja el a többi alapanyag ízét, ezért kiválóan alkalmas nyers fogyasztásra, például salátákba, szendvicsekbe. Színe lehet fehér vagy vörös, de létezik lila változata is.
A vöröshagymáéhoz hasonlóan tartalmaz: B1-, B2- és C-vitamint, kéntartalmú vegyületeket, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, foszfort, kalciumot, szelént és cinket tartalmaz. Energiaszegény, hiszen 100 grammban csak 38 kalória van.
Az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött ki teljesen, illetve még azelőtt megeheted, hogy megnőtt volna. Érdemes is fogyasztani, mert rengeteg C-vitamin, B-vitaminok, H- és E-vitamin van benne. Bővelkedik folsavban, nikotinsavban, valamint a vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink tartalma is jelentős.
A hagyma kiváló C-,B6-,B9-,B1-és B2 vitaminforrás, emellett tartalmaz ásványi anyagokat is, mint a kalcium és a vas. A hagymában található kvercetin nevű flavonoid egy erős antioxidáns, ami bizonyítottan rákmegelőző hatású. A hagyma bővelkedik vízben oldódó rostokban.Főként levesek, főzelékek, húsételek ízesítésére használjuk. A francia hagymaleves és a rántott hagymakarika már hazánkban is elterjedt. A vöröshagyma virága a többi hagymavirághoz hasonlóan ehető, díszítésre is használhatjuk.