Keresés
HU
Termékkínálatunk
    Menü Bezár
    Vissza az összeshez

    Miben nincs glutén? A gluténmentes ételek listája

    Miben nincs glutén? A gluténmentes ételek listája

    A gluténérzékénység napjainkban meglepően gyakori betegség, amely sokféle tünet formájában jelentkezhet, ezért sokszor nehéz diagnosztizálni. Blogunkban részletesen foglalkozunk a cöliákia jelenségével, tüneteivel és kezelésével, továbbá segítünk eligazodni a gluténmentes ételek között, megmutatjuk mit szabad és mit nem szabad fogyasztani. Cikkünk végén két tuti recepttel is készültünk a gluténérzékenyek számára.

     

    Mi az a glutén? Mit jelent a glutérzékenység?

     

    Először is fontos tisztázni azt, hogy mi is valójában a glutén. A glutén (vagy más néven a sikér) két fehérje, 75% gliadin és 25% glutenin keveréke. A gluténérzékenységet a glutén gliadin tartalma váltja ki. A glutén teszi gyúrhatóvá, formázhatóvá a búzalisztből készült ételeket, a kelesztésnél is fontos szerepe van, általa lesz ropogós héjú és belülről puha a kenyerünk. Glutén hiányában érdemes a pékárukhoz, süteményekhez sikérhelyettesítőket használni az eredeti állag eléréséhez.

     

     

    A gluténérzékenység, azaz a cöliákia egy autoimmun betegség. Az érzékeny emberek szervezete nem képes feldolgozni a glutén gliadin összetevőjét, ezért a szervezet elkezd ellenanyagot termelni. A folyamat elsősorban a vékonybél szakaszát roncsolja, hiszen a glutén a bélbolyhokat károsítja, amelyek egy idő után ennek következtében elhalnak. Így alakulhat ki szervezetünkben a felszívódási zavar.

     

    A gluténérzékenységről fontos tudni, hogy nem gyógyítható, csak a megfelelő étrend betartásával lehet megelőzni a tünetek kiújulását. A megoldás kizárólag az egész életen át tartó, szigorú gluténmentes diéta. Mivel mára már a lakosság 1-2%-át is érintheti ez a fajta érzékenység, így az élelmiszeripar szempontjából is fontos, hogy gluténmentes árukkal bővítsék kínálatukat. A diétára ráállni eleinte mindenki számára kihívást jelent, de ha már megismertük a gluténmentes alapélelmiszereket és kész ételeket, akkor pár hét elteltével otthonosabban mozgunk majd a konyhában is. Ebben segítünk mi is, mutatjuk mit szabad és mit tilos gluténérzékenyként fogyasztani.

     

    Miben van glutén? Mit NEM ehet a gluténérzékeny?

     

    Nézzük először is azt, hogy mely élelmiszerek tartalmaznak glutént, mik azok, amelyek tiltólistások a cöliákiában szenvedők számára. Ha nem alapélelmiszerről beszélünk, hanem bármilyen feldolgozott változatról, akkor érdemes minden esetben alaposan átolvasni az összetevőket, mielőtt megvásároljuk a terméket.

     

    A lisztek és keményítők közül a következő termékeket nem fogyaszthatják a gluténérzékenyek:

    • Búza
    • Árpa
    • Rozs
    • Zab
    • Bulgur
    • Kuszkusz
    • Árpagyöngy
    • Rozs
    • Mindenféle búzaliszt
    • Rozsliszt
    • Árpaliszt
    • Zabliszt
    • Hagyományos tészta
    • Durumtészta
    • Teljes kiörlésű tészta
    • Búzakeményítő
    • Búzasikér

     

    A gluténmentes diétában a friss gyümölcsök, zöldségek, a natúr tej- és tejtermékek, a tojás, a húsok és a halak bátran fogyaszthatóak, azonban az ezekből készült feldolgozott termékek nem minden esetben felelnek meg a cöliákiás étrendnek. A feldolgozott gyümölcsök, mint például az aszalt és karamellizált változatok, a turmixok, habok, pürék, gyümölcsszirupok esetében érdemes átolvasni az összetevőket. Ez a szabály érvényes a zöldségből készült készélelmiszerek – például a chips, a fagyasztott krumpli vagy az instant krumplipüré – fogyasztása előtt is. Ugyanígy tejtermékek és húskészítmények esetében szintén bizonyosodjunk meg arról, hogy nincs benne gluténtartalmú összetevő.

     

    Gluténmentes élelmiszerek listája

     

    Mint azt korábban említettük, friss zöldségek, gyümölcsök, natúr húsok, halak és tojás fogyasztása kivétel nélkül beilleszthető a gluténmentes étrendbe. Azonban a tiltott vagy nem ajánlott élelmiszerkategóriák területén is találhatunk alternatív megoldást, mutatjuk a bátran fogyasztható, gluténmentes változatokat.

     

     

    Gluténmentes gabonafélék:

     

    Gluténmentes tejtermékek:

     

    Gluténmentes zsírok, fűszerek:

     

    Gluténmentes italok:

     

    Késztermékek esetében a legtöbb gluténérzékenyeknek készült élelmiszeren a gyártók feltűntetik a „gluténmentes” feliratot. Az összetevők átböngészését megelőzően így érdemes elsőként átnézni a teljes csomagolást. Nálunk, a Közértplusznál számtalan garantáltan gluténmentes késztermék közül válogathatsz. Ide kattintva csekkolhatod a kínálatot.

     

    Legjobb gluténmentes ételek, recepttel

     

    Az interneten böngészve gluténmentes receptek sokaságára bukkanhatunk, de ha már megismertük az étrendben bátran fogyasztható élelmiszereket, mi magunk is könnyen el tudjuk majd készíteni a megszokott fogásainkat gluténmentes változatban. Mi most egy laktató, hagyományos főétel és egy régi idők óta kedvelt desszert gluténmentes változataival készültünk nektek.

     

    Zabliszttel sűrített borsófőzelék

     

    Hozzávalók:

     

     

     

    Elkészítés:

     

    A tejet és a tejszínt összekeverjük, ebben tesszük fel főni a borsót, sózzuk, cukrozzuk és puhára főzzük. Eközben a zablisztet a vízzel csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a főzeléket. Egyet rottyantunk rajta, hozzáadjuk a vajat, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Tükörtojással tálalva gyors, egészséges és gluténmentes ebéd.

    Forrás: streetkitchen.hu

     

    Gluténmentes túrógombóc

     

    Hozzávalók:

     

    A túrógombóchoz

     

    A morzsához

     

    A tejfölös öntethez

     

     

    Elkészítés:

    A túrót villával áttörjük, majd összekeverjük az összes többi hozzávalóval és 40 percet állni hagyjuk. Ezután enyhén sós vízben, kisebb golyókra formázva kifőzzük. Ha feljöttek a víz felszínére, még 5 percig kis lángon forraljuk őket. Az apróra tört kukoricapelyhet az olajban megpirítjuk, ha kész jöhet rá a porcukor, majd meghempergetjük benne a gombócokat. A tejfölös öntet hozzávalóit alaposan kikeverjük, és ezzel tálaljuk az elkészült, gluténmentes túrógombócokat.

    Forrás: streetkitchen.hu

     

     

    Ha tüneteink alapján fennáll a gluténérzékenység gyanúja, érdemes mielőbb szakembert felkeresni, és elkezdeni a gluténmentes étrendet. Elsőre idegennek tűnhetnek az új alapanyagok és nehéz lehet elszakadni a régi, jól bevált élelmiszerektől, de egészségünk megőrzéséért érdemes betartani az előírásokat. Pár hét alatt megismerjük és megszokjuk a gluténmentes konyha alapelemeit, könnyebben és gyorsabban elkészítünk majd minden fogást, mindeközben vigyázunk emésztésünk megfelelő működésére is.

    Hozzászólások
    Megjegyzés Bezárás
    A zabliszttel sűrített borsófőzelékhez szükséges zabliszt a tiltólistán van, amit gluténérzékenyek nem fogyaszthatnak. Jól gondolom?
    Zabból és zabLISZT-ből is létezik gluténmentes változat.
    A glutén (glidin) egy késleltettett ,időzitett ketyegő láthatatlan lelket kárositó bomba.
    Az a problema,hogy nehezen felismerhető a betegség és csak a következményeket érezzük.A lelki panaszok 90%- ért a glidin fehérje a feleleős. Az akció idő kb36 óra!
    Érdekes :)
    Ha a zabliszt tiltólista akkor miért azzal javasolnak receptet.Így értelmetlen a cikk. Ha gluténmentes  zablisztet javasolnak akkor meg azt kell odaírni!! Gondolatolvasással nehéz sejteni mit akart aki ezt írta!
    A napokban olvastam, hogy a zabban nincs glutén...nézzetek utána.
    Nekem nem áll össze logikailag, hogy a glutén érzékenyek tiltólistáján felsorolt zabliszt, miért, vagyis hogyan lesz gluténmentes ételreceptbe alkotó elemként! A zabliszttel sürített borsófőzelék, hogy lehet így gluténmentes?
    Válaszukat előre is köszönöm! Szabó Mihályné
    gyopika@gmail.com

    Közértplusz díjaink 2024

    online bevásárlás

    Szállítunk hozzád?

    Ellenőrizd, hogy a kézbesítési címeden elérhető-e szolgáltatásunk!