A gluténérzékénység napjainkban meglepően gyakori betegség, amely sokféle tünet formájában jelentkezhet, ezért sokszor nehéz diagnosztizálni. Blogunkban részletesen foglalkozunk a cöliákia jelenségével, tüneteivel és kezelésével, továbbá segítünk eligazodni a gluténmentes ételek között, megmutatjuk mit szabad és mit nem szabad fogyasztani. Cikkünk végén két tuti recepttel is készültünk a gluténérzékenyek számára.
Mi az a glutén? Mit jelent a glutérzékenység?
Először is fontos tisztázni azt, hogy mi is valójában a glutén. A glutén (vagy más néven a sikér) két fehérje, 75% gliadin és 25% glutenin keveréke. A gluténérzékenységet a glutén gliadin tartalma váltja ki. A glutén teszi gyúrhatóvá, formázhatóvá a búzalisztből készült ételeket, a kelesztésnél is fontos szerepe van, általa lesz ropogós héjú és belülről puha a kenyerünk. Glutén hiányában érdemes a pékárukhoz, süteményekhez sikérhelyettesítőket használni az eredeti állag eléréséhez.
A gluténérzékenység, azaz a cöliákia egy autoimmun betegség. Az érzékeny emberek szervezete nem képes feldolgozni a glutén gliadin összetevőjét, ezért a szervezet elkezd ellenanyagot termelni. A folyamat elsősorban a vékonybél szakaszát roncsolja, hiszen a glutén a bélbolyhokat károsítja, amelyek egy idő után ennek következtében elhalnak. Így alakulhat ki szervezetünkben a felszívódási zavar.
A gluténérzékenységről fontos tudni, hogy nem gyógyítható, csak a megfelelő étrend betartásával lehet megelőzni a tünetek kiújulását. A megoldás kizárólag az egész életen át tartó, szigorú gluténmentes diéta. Mivel mára már a lakosság 1-2%-át is érintheti ez a fajta érzékenység, így az élelmiszeripar szempontjából is fontos, hogy gluténmentes árukkal bővítsék kínálatukat. A diétára ráállni eleinte mindenki számára kihívást jelent, de ha már megismertük a gluténmentes alapélelmiszereket és kész ételeket, akkor pár hét elteltével otthonosabban mozgunk majd a konyhában is. Ebben segítünk mi is, mutatjuk mit szabad és mit tilos gluténérzékenyként fogyasztani.
Miben van glutén? Mit NEM ehet a gluténérzékeny?
Nézzük először is azt, hogy mely élelmiszerek tartalmaznak glutént, mik azok, amelyek tiltólistások a cöliákiában szenvedők számára. Ha nem alapélelmiszerről beszélünk, hanem bármilyen feldolgozott változatról, akkor érdemes minden esetben alaposan átolvasni az összetevőket, mielőtt megvásároljuk a terméket.
A lisztek és keményítők közül a következő termékeket nem fogyaszthatják a gluténérzékenyek:
- Búza
- Árpa
- Rozs
- Zab
- Bulgur
- Kuszkusz
- Árpagyöngy
- Rozs
- Mindenféle búzaliszt
- Rozsliszt
- Árpaliszt
- Zabliszt
- Hagyományos tészta
- Durumtészta
- Teljes kiörlésű tészta
- Búzakeményítő
- Búzasikér
A gluténmentes diétában a friss gyümölcsök, zöldségek, a natúr tej- és tejtermékek, a tojás, a húsok és a halak bátran fogyaszthatóak, azonban az ezekből készült feldolgozott termékek nem minden esetben felelnek meg a cöliákiás étrendnek. A feldolgozott gyümölcsök, mint például az aszalt és karamellizált változatok, a turmixok, habok, pürék, gyümölcsszirupok esetében érdemes átolvasni az összetevőket. Ez a szabály érvényes a zöldségből készült készélelmiszerek – például a chips, a fagyasztott krumpli vagy az instant krumplipüré – fogyasztása előtt is. Ugyanígy tejtermékek és húskészítmények esetében szintén bizonyosodjunk meg arról, hogy nincs benne gluténtartalmú összetevő.
Gluténmentes élelmiszerek listája
Mint azt korábban említettük, friss zöldségek, gyümölcsök, natúr húsok, halak és tojás fogyasztása kivétel nélkül beilleszthető a gluténmentes étrendbe. Azonban a tiltott vagy nem ajánlott élelmiszerkategóriák területén is találhatunk alternatív megoldást, mutatjuk a bátran fogyasztható, gluténmentes változatokat.
Gluténmentes gabonafélék:
- Kukorica
- Rizs
- Köles
- Hajdina
- Quinoa
- Amaránt
- Szentjánoskenyér mag
- Burgonya
- Gesztenye
- Puliszka
- Gluténmentes zab
Gluténmentes tejtermékek:
Gluténmentes zsírok, fűszerek:
Gluténmentes italok:
Késztermékek esetében a legtöbb gluténérzékenyeknek készült élelmiszeren a gyártók feltűntetik a „gluténmentes” feliratot. Az összetevők átböngészését megelőzően így érdemes elsőként átnézni a teljes csomagolást. Nálunk, a Közértplusznál számtalan garantáltan gluténmentes késztermék közül válogathatsz. Ide kattintva csekkolhatod a kínálatot.
Legjobb gluténmentes ételek, recepttel
Az interneten böngészve gluténmentes receptek sokaságára bukkanhatunk, de ha már megismertük az étrendben bátran fogyasztható élelmiszereket, mi magunk is könnyen el tudjuk majd készíteni a megszokott fogásainkat gluténmentes változatban. Mi most egy laktató, hagyományos főétel és egy régi idők óta kedvelt desszert gluténmentes változataival készültünk nektek.
Zabliszttel sűrített borsófőzelék
Hozzávalók:
- 300 ml tej
- 200 ml tejszín
- 500 g zöldborsó
- só
- 1 ek cukor
- 2 ek zabliszt
- 150 ml víz
- 30 g vaj
- 1 csokor friss petrezselyem
Elkészítés:
A tejet és a tejszínt összekeverjük, ebben tesszük fel főni a borsót, sózzuk, cukrozzuk és puhára főzzük. Eközben a zablisztet a vízzel csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a főzeléket. Egyet rottyantunk rajta, hozzáadjuk a vajat, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Tükörtojással tálalva gyors, egészséges és gluténmentes ebéd.
Forrás: streetkitchen.hu
Gluténmentes túrógombóc
Hozzávalók:
A túrógombóchoz
- 500 g tehéntúró
- 3 db tojás
- 50 g porcukor
- 30 g kukoricaliszt
- 80 g kukoricadara
- 1 csipet só
A morzsához
A tejfölös öntethez
Elkészítés:
A túrót villával áttörjük, majd összekeverjük az összes többi hozzávalóval és 40 percet állni hagyjuk. Ezután enyhén sós vízben, kisebb golyókra formázva kifőzzük. Ha feljöttek a víz felszínére, még 5 percig kis lángon forraljuk őket. Az apróra tört kukoricapelyhet az olajban megpirítjuk, ha kész jöhet rá a porcukor, majd meghempergetjük benne a gombócokat. A tejfölös öntet hozzávalóit alaposan kikeverjük, és ezzel tálaljuk az elkészült, gluténmentes túrógombócokat.
Forrás: streetkitchen.hu
Ha tüneteink alapján fennáll a gluténérzékenység gyanúja, érdemes mielőbb szakembert felkeresni, és elkezdeni a gluténmentes étrendet. Elsőre idegennek tűnhetnek az új alapanyagok és nehéz lehet elszakadni a régi, jól bevált élelmiszerektől, de egészségünk megőrzéséért érdemes betartani az előírásokat. Pár hét alatt megismerjük és megszokjuk a gluténmentes konyha alapelemeit, könnyebben és gyorsabban elkészítünk majd minden fogást, mindeközben vigyázunk emésztésünk megfelelő működésére is.
Az a problema,hogy nehezen felismerhető a betegség és csak a következményeket érezzük.A lelki panaszok 90%- ért a glidin fehérje a feleleős. Az akció idő kb36 óra!
Válaszukat előre is köszönöm! Szabó Mihályné
gyopika@gmail.com