
A morzsasütihez nagyon hasonló pitéről van szó: ugyanúgy alulra halmozzuk a gyümölcsöt, és a tetejére ültetjük a tésztát. A különbség picit a hozzávalókban, és abban rejlik, hogy itt nem morzsáljuk a tésztát a gyümölcsre, hanem kanállal szaggatjuk, 1-2 részt kihagyva, hiszen különösen gusztusos, amikor alulról fel-fel bukkan a gyümölcslekvárrá sülő, alsó réteg. A szilvát, de egyébként más idénygyümölccsel is kiválóan működik a recept, fűszerezzük és összekeverjük kukoricakeményítővel, nettó 5 perc alatt megvan. Majd a tészta összeállítását is el tudjuk végezni pillanatok alatt, mindenféle konyhagépek segítsége nélkül, így a teljes süti a szilvák megmosásától és magozásától kezdve az összeállításon és sütésen át, 1 óra leforgása alatt az asztalra varázsolható. Mennyei még langyosan fogyasztva, egy kis frissen felvert tejszínhab vagy vaníliafagyi kíséretében.
Hozzávalók:
Alsó, szilvás réteghez:
70 dkg magozott, felezett szilva,
2-3 ek. barna cukor a szilva édességétől függően,
1 púpos tk. őrölt fahéj,
2 ek. rumaroma,
2 ek. kukoricakeményítő.
Tésztához:
1 bögre finomliszt,
1 púpos tk. sütőpor,
csipet só,
1/4 bögre porcukor,
15 dkg hideg vaj,
1 tojás,
1,5 dl habtejszín,
pici kristálycukor a tetejére,
picike vaj a forma kikenéséhez.
Elkészítés:
A szilvákat megtisztítjuk, kimagozzuk (elég csak kettévágni, vagy szétszedni a mag mentén). Jól összekeverjük a szilvát a barnacukorral, fahéjjal, rumaromával, és keményítővel.
A tésztához a száraz alapanyagokat összekeverjük egy kanállal (lisztet, sütőport, sót, porcukrot), majd a hideg, darabokra vágott vaj kockákkal jól összemorzsoljuk a két tenyerünk között. Amikor már kezd összeállni a tészta, hozzáadjuk a tojást, tejszínt, és egy spatula segítségével összedolgozzuk.
A szilvás keveréket egy kivajazott, lehetőség szerint kerámia tál aljában rendezzük el. Majd evőkanállal vagy egy fagyis kanállal halmokat pakolunk a tésztából a szilvás rétegre. Fontos, hogy nem kell összeérniük, a tészta is megnő sütés közben, plusz jól mutat, ahogyan a szilvás réteg kikandikál alulról. Szórjunk a tésztára egy kis kristálycukrot, és tegyük be sülni 170 fokra, kb. 30-35 perc alatt kész lesz.
Már langyosan is tálalhatjuk egy hideg vaníliafagyi, vagy tejszínhab kíséretében.