A toplistás nyári ételek között legtöbbünk fejében megjelenik a lecsó gondolata. Ahány otthon, annyi féle lecsó variáció létezik. Ha egy igazán koncentrált lecsó ízre vágyunk, érdemes kipróbálni ezt a lecsó krémlevest, amelyben nem történik más, mint a klasszikus lecsó alapanyagok lepürésítése, selymesítése egy kis szűréssel. Nagy kedvence lehet a lecsó rajongóknak egy kis friss bagettel, kenyérrel, és természetesen sült szalonnával, pirított kolbász chips-szel, leheletnyi tejföllel tálalva.
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 10 dkg kolozsvári szalonna,
- 2 közepes fej vöröshagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2 db kápia paprika,
- 3 púpos tk. édes őrölt paprika,
- 8-9 db édes zöldpaprika,
- 7-8 db paradicsom,
- víz a főzéshez,
- ízlés szerint kevés tejszín (1-2 dl),
- só,
- bors,
Tálaláshoz:
- friss petrezselyem,
- kb. 8 db vékony karika csemege kolbász
- tejföl,
- bagett.
Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágva, zsírjára sütjük, majd félretesszük. A visszamaradt zsírban megdinszteljük az aprított vöröshagymát, rádobjuk az őrölt piros paprikát, reszelt fokhagymát, majd jöhetnek is a zöldségek: kápia paprika, zöldpaprika, paradicsom kis darabokra vágva.
Pár perc párolást, keverést követően annyi vízzel öntjük fel, ami nem lepi el, kb. egy ujjnyival alacsonyabban legyen a víz szintje a zöldségeknél, hiszen azok is sok vizet engednek majd magukból. Addig főzzük, amíg meg nem puhulnak. Ízesítjük sóval, borssal ízlés szerint.
A megpuhult zöldségeket alaposan lepürésítjük egy botmixerrel, majd egy szűrőn keresztül átpasszírozzuk, hogy selymesebb textúrát biztosítsunk a krémlevesnek. Ezen a ponton lehetséges még egy kicsit lazítani, krémesíteni és egyben hígítani főzőtejszínnel, ha szeretnénk, de akár ki is hagyhatjuk ezt a lépést.
A vékonyra vágott kolbász karikák mindkét oldalát megpirítjuk, ezzel, a kisütött szalonna darabkákkal, tejföllel, frissen aprított petrezselyemmel, bagettel vagy kenyérrel tálaljuk.