A tepsis egytálétel receptek mindig jól jönnek, ha egy kis időt spórolnánk magunknak a konyhában, hiszen itt egyszerre készül el a fő fogás és a köret, jól tűri a melegítést, és egyszerű az elkészítése is. Könnyed, citromos ízvilágú csirkemell és szaftosra sülő, brokkolis zöldségköret találkozik ebben a gluténmentes finomságban, amit a francia, quiche pite mintájára tejszínes, tojásos öntettel és tetemes mennyiségű sajttal teszünk még izgalmasabbá.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemellfilé
- 1 citrom (héj + lé)
- só, bors ízlés szerint
- 1-2 tk. fokhagymapor
- néhány ek. olívaolaj
- egy nagy fej brokkoli (kb. 75 dkg)
- 2 db kápia paprika
- 2 db lilahagyma
- 4 dl tejszín
- 4-5 dl tej
- 6 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A csirkemell fűszerezéséhez összekeverjük a sót, borsot, fokhagymaport, reszelt citromhéjat, pár csepp citromlevet és néhány evőkanálnyi olívaolajat. Ezzel a páccal masszírozzuk át a csirkemell falatokat, majd a sütőpapírral bélelt, olívaolajjal kikent tepsi aljába helyezzük egymás mellé.
A brokkolit (nyersen) rózsáira szedve a csirkére halmozzuk, ezt követi a karikákra vágott kápia paprika, majd lilahagyma.
A “quiche” jellegű öntethez lágyan felverjük a tojást, hozzáöntjük a tejet, tejszínt, fűszerezzük kevés sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, fokhagymával, friss aprított petrezselyemmel, és összekeverjük, majd jól meglocsoljuk vele a zöldséges csirkét.
Alufóliával lefedve kb. 40-45 percig sütjük 190 fokon, majd gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, és grill fokozaton rápirítjuk a sajtot a sütőben (220 fokon).
Tippek:
A zöldségeket bátran bővítsük, vagy cseréljük le más friss zöldséggel, aminek éppen szezonja van. A csirke fűszerezését is ízlésünk szerint variálhatjuk, bár nagyon jól áll neki ez az enyhén citromos ízvilág.
Ebben a receptben a sült zöldségek biztosítják a köretet, de ha valamilyen gabonafélére vágynánk mellé, akkor pl. rizst, bulgurt, quinoát is halmozhatunk nyersen, átmosva a csirkére, még a zöldségek alá, így együtt meg fog főni és puhulni a gabona is. Ebben az esetben viszont 1-2 dl-el több tejet adjunk a szószhoz.
A nyers brokkolinak idő kell a puhuláshoz, azonban nem érdemes teljesen puhára főzni, egy kicsi roppanósság jól áll neki, és így vitaminban is gazdagabb marad. Ha gyorsítanánk a sütési folyamaton, elő lehet főzni a brokkolit egy pár perces forralással, így 30 perc is elég a tepsis csirkének az alufóliás sütéshez.