Az ecetes vízben marinált lilahagyma karikák szuper jó szolgálatot tesznek a nyári grill ételek kísérőjeként. Jól mutatnak a szendvicsekben, hamburgerekben, salátákban, és mindemellett zamatos, édeskés, pikáns íze van, megszelídítve az erős hagyma ízt. Érdemes a szezon elején 1-2 üveggel készíteni belőle, hogy elő tudjuk kapni, ha szükség van rá, és általa fel tudjuk dobni az ízeket és a színeket is a tányéron.
Hozzávalók 2-4 db kisebb befőttes üveghez:
- 5 dl víz,
- 3-4 fej lilahagyma vékony karikákra vágva,
- 5 ek. almaecet vagy 10%-os ecet,
- 5 ek. kristálycukor,
- 1 kk. só,
- 1-1 kis kk. színes bors és 1-1 db babérlevél üvegenként.
Elkészítés:
Felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a cukrot, ecetet, sót, jól elkeverjük. Amint feloldódott a só és a cukor, a lilahagyma karikákkal megpakolt üvegekre öntjük, és ízlés szerint kevés színes borssal, és babérlevéllel ízesítjük. Ezek a fűszerek nemcsak kellemes ízt, hanem mutatós designt kölcsönöznek az egyébként is szép, rózsaszínűvé váló lilahagyma karikáknak.