
Könnyed, nyári, vega quesadillát dobhatunk össze egy gyorsan elkészülő zöldségragu, tortillalapok és egy nagy adag reszelt sajt kombinációjából. Pazarul passzol hozzá tálalásnál a lime-os, korianderes joghurt-mártogatós, és az aprított, friss koriander zöldje. Ha vacsoravendégeket várunk, előkészülhetünk a zöldségraguval, mártogatóssal, és amikor megérkeznek, akkor frissen, pillanatok leforgása alatt az asztalra varázsolhatjuk a mennyei quesadilla szeleteket.
Hozzávalók:
1 fej lilahagyma,
2 cső, főtt csemegekukorica,
1 db cukkini,
3 gerezd fokhagyma,
1 db lime,
20 dkg koktélparadicsom,
1 db kaliforniai paprika,
10 dkg száraz feketebab megfőzve,
1 maréknyi friss koriander aprítva,
1 cs. kukorica tortilla lap,
15-20 dkg reszelt sajt,
pici olívaolaj,
1 tk. római kömény,
2 tk. oregánó,
só, bors, chili ízlés szerint.
A mártogatóshoz:
1 kis csokor koriander,
1 kis doboz görög joghurt,
1 gerezd fokhagyma,
1/2 db lime leve,
Elkészítés:
Korianderes, lime-os mártogatós:
A joghurthoz hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, lime levet, aprított koriandert, megsózzuk, és jól összekeverjük.
Zöldségragu:
Kevés olívaolajban dinszteljük meg az aprított lilahagymát, dobjuk rá a fokhagymát, pár másodperc után a cukkinikockákat, koktélparadicsomot, paprikát felaprítva.
Kb. 10 percig főzzük, majd fűszerezzük római köménnyel, oregánóval, ízlés szerint chilivel, sóval, borssal. Ha szinte megfőttek a zöldségek, az utolsó lépésben adjuk hozzá a főtt babot és a kukoricaszemeket, és ízesítsük fél vagy 1 lime levével, friss korianderrel.
Quesadilla összeállítása:
Kétféleképpen is összesüthetjük a tortilla lapokat:
1. Egy tortilla alját megpirítjuk egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt, rászórjuk a sajtot, halmozunk rá a zöldségraguból a tortiallalap teljes egészére, ismét sajtot szórunk, majd rádobjuk és picit rányomjuk a másik tortilla lapot, hogy az olvadozó sajt jól összefogja. Két lapát, csipesszel és/vagy egy óvatos mozdulattal megfordítjuk, és a másik oldalát is jól megsütjük.
2. A másik és egyben, a videóban látható verzióban a tortilla lap egyik felére szórjuk a sajtot, erre megy a töltelék, megint a sajt, mad ráhajtjuk a tortilla másik felét, picit rányomkodjuk, majd megfordítjuk. Mindképp esetben addig sütjük, amíg kívülről ropogósra sül a tortilla, belül olvadozni kezd a sajt.
Több kis háromszögre vágva, korianderes, lime-os joghurt mártással, korianderrel megszórva tálaljuk.