A meggylekvár önmagában is egy különlegesen finom, enyhén savanykás gyümölcslekvár, így remek alapanyagként szolgál a konyhában különböző édességek megbolondítására. Na de, ha ehhez még a kakaópor révén csokis ízt is adunk, megspékelve egy kis rummal vagy rum aromával, akkor még lehengerlőbb hatást érünk el a csokoládés lekvárok, desszertek univerzumában.
Hozzávalók 1,5 l meggylekvárhoz:
- 1250 gr magozott meggy,
- 350 gr kristálycukor,
- 2 púpos ek. holland kakaópor,
- 4 ek. rumaroma,
- 1 db 3in1 dzsemfix.
Elkészítés:
A meggy nagy részét pürésítjük, egy-egy meggyszemet azért meghagyhatunk, jól mutat az üvegben, és persze ezt a lépést el is hagyhatjuk, ha egészben szeretnénk megtartani a meggyet.
A cukrot, a kakaóporral, és a dzsemfix porral összekeverjük. Elkezdjük nagy hőfokon melegíteni a meggyet, közben hozzáadjuk a cukros mixet, rumaromát, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Forralást követően 3 percig még forrásban tartjuk, majd elzárjuk. Steril üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a fedeleket, és 5 percig fejjel lefelé tartjuk, majd visszafordítjuk, és hagyjuk kihűlni. (Felbontást követően tegyük hűtőbe, addig nem szükséges.)