A menemen egy tojásos, a magyar lecsó ízjegyeire hasonlító és az izraeli lecsóval, a shakshoukával is szoros rokonságban álló török zöldségétel. A török lecsót Törökországban leginkább reggelire fogyasztják, de könnyed nyári brunchként vagy ebédként is kiválóan megállja a helyét az asztalon. Minél több friss, napon érett zöldségből készül és minél szaftosabbra főzzük, annál pazarabb lesz a gasztroélmény. A frissen sült bagett, kifli vagy lepénykenyér tunkolása szinte kötelező a menemennél.
Hozzávalók 4 személyre:
- pár ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 5-6 db paprika vegyesen (TV, kaliforniai, kápia, zöld stb.)
- 6 db paradicsom
- só, bors ízlés szerint
- 1-2 tk. oregánó
- egy csipet római kömény
- 5 tojás
Elkészítés:
- Kevés olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzádobjuk a hasonlóan kicsire aprított paprikát. Közepes hőfokon pároljuk 5-10 percig.
- Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a kis kockákra vágott paradicsomot, összekeverjük, fűszerezzük és tovább pároljuk így a lecsót.
- Ha megpuhultak a zöldségek és sűrű raguvá értek össze, beleütjük az 5 tojást. Lágyan elkeverjük (ne vigyük túlzásba) és hagyjuk megfőni, de még szaftosra hagyva tálaljuk friss bagettel.
Tippek:
- A paradicsom héját egy forrázással könnyedén eltávolíthatjuk, ha esetleg nem szeretjük a héját belefőzni a lecsóba.
- Gazdagíthatjuk az ételt friss, lágy sajttal is.
Márti blogján további recepteket is találtok: izzel-lelekkel.hu