Üvegbe zárhatjuk a nyár zamatát, ha a napérlelte koktélparadicsomokat legalább két órára magukra hagyjuk héjas fokhagyma gerezdek, mediterrán zöldfűszerek és kiváló minőségű olívaolaj társaságában. A kíméletes, alacsony hőfokú sütésnek köszönhetően megőrzik aromáikat, így sokoldalúan felhasználhatjuk természetes ízfokozóként, jolly joker ízesítőként hamar egyik kedvencünkké válhat.
Hozzávalók 6-8 kis üveghez:
- 80 dkg koktélparadicsom
- 2 fej fokhagyma, gerezdekre szedve
- 1-1 tk. rozmaring, bazsalikom, oregánó
- só, bors ízlés szerint
- kb. 4-5 dl olívaolaj
Elkészítés:
- Mossuk meg a paradicsomokat és jó alaposan törölgessük, szárítsuk meg a vízcseppektől.
- Tegyük egy tepsi aljára a zöld szárukkal együtt, osszunk el mellettük két egész fej fokhagymát gerezdekre szedve (héjastól).
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (kb. 1-2 csapott teáskanálnyi sót elbír ez a paradicsom mennyiség), és szórjuk meg zöldfűszerekkel. Öntsük nyakon jó minőségű olívaolajjal.
- 100 fokos sütőben süssük (légkeverés mellett) kb. 2 órán keresztül. A fokhagyma gerezdeket bontsuk ki óvatosan a héjukból és a paradicsomokkal együtt tegyük csatos üvegbe, majd öntsük le a vele sült olajjal. Fontos, hogy az olaj fedje el teljesen a paradicsomokat. Várjuk meg, amíg lehűl, majd felhasználásig tartsuk hűtőben. A konfitálásnak és az olajnak köszönhetően akár hetekig is eláll.
Tippek a felhasználáshoz:
- Önmagában, friss bagettel vagy pirítóssal is isteni, de feldobhatunk vele egy rántottát, sós pitét, rizst, burgonya gratint, pizzát és főzeléket is.
- Egy kis üveg paradicsomot frissen főtt tésztával összekeverve már kész is a szuper jó tésztaebéd.
- Grillezett csirkemellel együtt tálalva vagy bármilyen más sült hús és hal mellé kínálva fenséges köret.
- A klasszikus olasz rizottót is különlegessé varázsolhatjuk konfitált paradicsommal.
- Kiváló gasztroajándékként szolgál, ha valakinek kedveskedni szeretnénk.
Márti blogján további recepteket is találtok: izzel-lelekkel.hu