A galette (ejtsd: galett) egy nagyon helyes, a friss gyümölcsöket kagylóként magába ölelő pite fajta, a francia konyha egyik kiválósága. Egy egyszerű, omlós tészta az alapja, ami kb. 3 ujjnyival lóg túl a közepére halmozott gyümölcstölteléken. Ha megtöltöttük, csak körben ráhajtjuk a széleket a sárgabarackra, megkenjük tojással, extrázásként megszórhatjuk mandula szeletekkel, és már mehet is a sütőbe. Egy remek, nyári süti ötlet, ami szinte minden szezonális gyümölccsel pazarul működik.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg finomliszt,
- 2 ek. porcukor,
- 1 csipet só,
- 15 dkg vaj,
- 5 ek. jéghideg víz,
- 1 tojás kenéshez,
- 1-2 evőkanálnyi szeletelt mandula.
Töltelékhez:
- 1 kk. őrölt fahéj,
- 70 dkg sárgabarack,
- 1 db citrom héja,
- 2 ek. keményítő,
- 3 cs. vaníliás cukor,
- és további cukor ízlés szerint.
Elkészítés:
Elsőként gyúrjuk be a tésztát, mert még egy kis pihenés vár rá a hűtőben.
A lisztet összekeverjük a porcukorral, csipet sóval, majd a hideg vajjal elmorzsoljuk, és ha összeállt nagyjából, akkor egy kis hideg vízzel gyúrjuk tökéletesre az állagát, egy gombóc formára. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, vagy akár egy éjszakára is.
A gyümölcstöltelék elkészítése:
A barackot magozzuk ki, és vágjuk hosszúkás szeletekre (de akár félbevágva is hagyhatjuk, vagy kockázhatjuk, ahogy nekünk kényelmes). Ha nagyon savanyú lenne a sárgabarack, ízlés szerint ízesítsük egy kis plusz cukorral. Reszeljük hozzá egy citrom héját, keverjük össze egy kis fahéjjal, keményítővel.
A galette összeállítása:
Nyújtsuk ki a tésztát kb. kör alakúra, de az sem baj, ha ez egy ovális kör féleségre sikeredik, mert a galette pite sajátossága a rusztikusság, nem érdemes a tökéletes formára törekedni. Úgy tervezzük meg a méretét, hogy kb. a szélső, két-három ujjnyi tészta részt rá fogjuk majd hajtani a töltelékre. Halmozzuk a közepére a gyümölcsös tölteléket: ha van türelmünk hozzá, körbe rakosgathatjuk a hosszúkás barack szeleteket, így még csinosabb lesz. Majd menjünk végig a tészta szélén, és hajtogassuk rá a barackra.
Kenjük meg a hajtogatott széleket egy felvert tojással, majd szórjuk meg mandulával, vagy más magfélével.
Süssük 180 fokon, légkeverés mellett kb. 35-40 percig.
Ahogy a készletem fogy vásárolni is fogok.
Üdvözlettel:
Gál Erzsébet