Keresés
HU
Termékkínálatunk
    Menü Bezár
    Vissza az összeshez

    Sárgabarackos galette - recept

    Sárgabarackos galette - recept

    A galette (ejtsd: galett) egy nagyon helyes, a friss gyümölcsöket kagylóként magába ölelő pite fajta, a francia konyha egyik kiválósága. Egy egyszerű, omlós tészta az alapja, ami kb. 3 ujjnyival lóg túl a közepére halmozott gyümölcstölteléken. Ha megtöltöttük, csak körben ráhajtjuk a széleket a sárgabarackra, megkenjük tojással, extrázásként megszórhatjuk mandula szeletekkel, és már mehet is a sütőbe. Egy remek, nyári süti ötlet, ami szinte minden szezonális gyümölccsel pazarul működik.

     

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    Töltelékhez:

     

    Elkészítés:

    Elsőként gyúrjuk be a tésztát, mert még egy kis pihenés vár rá a hűtőben.

    A lisztet összekeverjük a porcukorral, csipet sóval, majd a hideg vajjal elmorzsoljuk, és ha összeállt nagyjából, akkor egy kis hideg vízzel gyúrjuk tökéletesre az állagát, egy gombóc formára. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, vagy akár egy éjszakára is.

     

    A gyümölcstöltelék elkészítése:

    A barackot magozzuk ki, és vágjuk hosszúkás szeletekre (de akár félbevágva is hagyhatjuk, vagy kockázhatjuk, ahogy nekünk kényelmes). Ha nagyon savanyú lenne a sárgabarack, ízlés szerint ízesítsük egy kis plusz cukorral. Reszeljük hozzá egy citrom héját, keverjük össze egy kis fahéjjal, keményítővel.

     

    A galette összeállítása:

    Nyújtsuk ki a tésztát kb. kör alakúra, de az sem baj, ha ez egy ovális kör féleségre sikeredik, mert a galette pite sajátossága a rusztikusság, nem érdemes a tökéletes formára törekedni. Úgy tervezzük meg a méretét, hogy kb. a szélső, két-három ujjnyi tészta részt rá fogjuk majd hajtani a töltelékre. Halmozzuk a közepére a gyümölcsös tölteléket: ha van türelmünk hozzá, körbe rakosgathatjuk a hosszúkás barack szeleteket, így még csinosabb lesz. Majd menjünk végig a tészta szélén, és hajtogassuk rá a barackra.

    Kenjük meg a hajtogatott széleket egy felvert tojással, majd szórjuk meg mandulával, vagy más magfélével.

    Süssük 180 fokon, légkeverés mellett kb. 35-40 percig.

     

    Hozzászólások
    Megjegyzés Bezárás
    Köszönöm szépen a sok jó recepteket ,
    Ahogy a készletem fogy vásárolni is fogok.
    Üdvözlettel:
    Gál Erzsébet

    Közértplusz díjaink 2024

    online bevásárlás

    Szállítunk hozzád?

    Ellenőrizd, hogy a kézbesítési címeden elérhető-e szolgáltatásunk!