Egy jó, házi aranygaluska mindig telitalálat, ha egy kis édességre vágyunk vagy délutáni vendégeket várunk. Pihe-puha a tésztája, szupergazdag dióban, a citromhéjtól friss, a vaníliasodótól pedig mennyeien szaftos és krémes. Szívderítő aromák és textúrák jelennek meg a klasszikus, magyar finomságban.
Hozzávalók 6-8 személyre:
A kelt tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 7,5 dkg puha vaj
- 2,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tk. cukor
- 2 db tojássárgája
- 1 csipet só
A diós hempergetéshez:
- 20 dkg darált dió
- 4-5 ek. cukor
- 2 citrom héja lereszelve
- 1 púpos tk. őrölt fahéj
- 12 dkg olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz:
- 7 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 2 db tojássárgája
- 1 cs. vaníliapuding
- 2 cs. vaníliás cukor
- 5 dkg kristálycukor
Elkészítés:
- A kelt tésztához a langyos tejbe cukrot szórunk, és erre morzsoljuk a friss élesztőt. Hagyjuk kb. 10 perc alatt jól felfutni, felhabosodni.
- Ez idő alatt kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót, majd egy mélyedést kialakítunk a belsejében, ide öntjük a felfutott élesztős keveréket, és a tojások sárgáját, majd robotgép vagy a kezünk segítségével elkezdjük dagasztani. Amikor már egy gombócba összeállt, hozzáadjuk a puha vajat, több lépcsőben. Ettől gyönyörűen fényes, kelt tészta gombóc fog keletkezni. Kb. egy óráig kelesztjük letakarva (legalább a tészta duplájára), lehetőség szerint langyos helyen.
- A kelesztés ideje alatt ledaráljuk a diót, ha egész dióval lenne dolgunk, és jól összekeverjük a cukorral, őrölt fahéjjal, majd hozzáreszeljük a citromok héját. A vajat megolvasztjuk (teljesen folyósra).
- A kelesztést követően vastagra, kb. kisujjnyi vastagságban kinyújtjuk a tésztát egy enyhén lisztezett felületen. Pogácsaszaggatóval vagy egy kis feles, esetleg pezsgős pohárral szaggatjuk ki a tésztát. Érdemes szaggatás előtt egy kis lisztbe mártani a poharat. Nem fontos a tökéletes kör alakra törekedni, hiszen kelesztés, és sütés közben fognak még formálódni, így ha csak a megközelítőleges kör formákra törekszünk, kevés maradék tésztánk keletkezik. Ha marad tészta a szaggatásnál, azt ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd szaggatjuk, amíg el nem fogy a tészta.
- Most pedig az aranygaluskák mártogatása következik: elsőként az olvasztott vajba, majd ezt követően a cukros dióba forgatjuk úgy, hogy minden oldalát gazdagon bevonja a dió. Egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőformába helyezzük a galuskákat először egymás mellé. Ügyeljünk rá, hogy ne túl szorosan pakoljuk őket, mert kelesztés közben még nőni fognak.
- Ha nincs több hely a formában, helyezzük el több sorban a galuskákat. (Ha pl. pár darab marad ki, azokat a téglalap közepére, virág alakban is elhelyezhetjük, ahogy a képen látható.)
- Ha megvagyunk, takarjuk le a formát ismét egy konyharuhával, és hagyjuk megint magára kb. félóráig, amíg tovább kelnek a galuskák.
- 180 fokon, légkeverés mellett sütjük kb. 30-40 percig, amíg szép aranybarnára nem sülnek a galuskák, innen is jött az aranygaluska elnevezése.
- A sütés ideje alatt elkészítjük a vaníliasodót: a kétféle cukrot, pudingport és tojássárgáját egy vastag falú főzőedényben jó alaposan kikeverjük egy kézi habverő segítségével, ehhez apránként, folyamatos kevergetés mellett csurgatjuk a tejszínt, majd a tejet. Alacsony és közepes közötti hőfokon melegítjük, folyamatos keveréssel. (Érdemes ezt is a habverővel végezni.) Addig melegítjük, amíg el nem kezd gőzölögni, és besűrűsödni. Amint elérte a sűrűbb, de még folyós állagot, elzárjuk alatta a hőt, és tálalásig érdemes még néhányszor megkeverni. Vaníliapasztával, vagy vanília rúd magjaival akár tovább is fokozhatjuk a vanília ízt. Hűlés közben is picit még sűrűsödik, így ha folyósabb állagot szeretnénk, további tej hozzáadásával hígítható a sodó. Tálalás előtt érdemes lágyan rámelegíteni.
Tippek:
- A klasszikus, diós köntös helyett/mellett használhatunk narancshéjat, őrölt kardamomot, gyömbért. Sőt a diót lecserélhetjük pisztáciára, mandulára, mogyoróra is.
- Formailag általában kisebb, kör alakú galuska az elterjedt, de itt is érdemes kísérletezni nagyobb körökkel, hold alakkal, vagy akár szív alakú aranygaluskákkal is.
- Ha pite vagy torta jellegű tálalást kedvelünk, akkor egy tortaformában érdemes elkészíteni, itt viszont szinte biztos, hogy minimum két sorban fognak tudni elférni a galuskák.