A házi kenyér illatának nincs párja. Ráadásul időspóroló módon, dagasztás nélkül, nettó 5 perces “hadművelettel” is elkészíthetjük. Este pillanatok alatt összekeverjük a néhány alkatrészét, hagyjuk 12 órán keresztül, lassan kelni a tésztát, majd másnap egy formába öntve, vagy egy tepsin megcsavargatva megsütjük. Teljes kiőrlésű, sokmagos lisztkeverékkel, és a tetején sokféle maggal megszórva, egészséges kis cipót varázsolhatunk az asztalra, frissen, melegen, ropogósan.
Hozzávalók:
- 45 dkg Czelli Malom magos lisztkeverék,
- 4 dl víz,
- 1 kk. instant élesztő,
- 1 tk. só,
- kevés víz a tetejére,
- 1-1 maroknyi tökmag, lenmag és szezámmag.
Elkészítés:
A liszthez hozzákeverjük az élesztőt, sót, ráöntjük a vizet, majd néhány laza, keverő mozdulattal összedolgozzuk a hozzávalókat. Lefedve hagyjuk szobahőmérsékleten kelni minimum 12 óráig.
Másnap lisztezett felületre borítsuk ki, és tegyük egy sütőpapírral bélelt kenyér formába vagy csavarjunk rajta párat és tegyük tepsire (ragadós, nehezen formázható tésztával van dolgunk, ezért több lisztre van szükség a formázáshoz). Sütés előtt még hagyjuk így is pihenni legalább félórán keresztül.
Ezt követően vízzel spricceljük meg a tetejét, szórjuk meg magokkal.
220 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 30 percig. Ha nagyon sülnek a tetején a magok, takarjuk le a tetejét alufóliával. Tűpróbával teszteljük, hogy megsült-e a belseje.
Bátran variáljuk a kenyérhez használt lisztek fajtáit, és kísérletezhetünk pl. pirított hagymás, aszalt paradicsomos, sajtos, olívabogyós stb. ízesítésekkel is.