Ha Valentin-nap alkalmából egy klasszikus alapanyagból, de valami különlegeset szeretnél varázsolni, lesd meg ezt a receptet. A tarját egy zseniálisan fűszeres, ázsiai ízvilágú pácban érleljük 1-2 napot, utána pedig lassan sütjük, alacsony hőfokon egy céklás, parázsburgonyás és sárgarépás zöldségágyon. A hidratációt és az omlósságot egy kis világos sörrel biztosítjuk a hús számára, a végeredmény pedig egy extrém puha, és elképesztően pikáns tarja, vele sült, csodás színű, édes zöldségekkel. Akármennyire is bonyolultnak hangzik, ne aggódj, a munka mindössze kb. 10-15 perc vele. Így bőven jut idő másra is, amíg sül a husi a sütőben.
Hozzávalók 4 személyre:
A páchoz:
- 60 dkg szeletelt tarja
- 1 kis darab (kb. 2 kisujjnyi) gyömbér lereszelve
- 1 púpos ek. méz
- 1 db lime leve kifacsarva
- 1 kis csokor friss koriander felaprítva
- 1 pici (löttyintésnyi) világos sör
- 4-5 gerezd fokhagyma lereszelve
- só, pici bors (frissen őrölve) és chili paprika ízlés szerint
A tepsis, tarjával sült zöldségekhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 egész fej fokhagyma
- 3 db cékla
- 5-6 db parázsburgonya
- 3 db sárgarépa
Elkészítés:
- Sütés előtti este, vagy akár 1-2 nappal előtte bepácoljuk a tarját. A pác hozzávalóit a só kivételével jól összedolgozzuk, majd alaposan bedörzsöljük vele a vékonyra vágott tarja szeleteket (nem szükséges kiklopfolni), és a maradék páclevet ráöntjük, majd a folpackot úgy tesszük rá, hogy egészen a hús felületével érintkezzen és ezáltal nagyon közel kerülhessen a pác a husihoz (tehát nem a tál peremére tesszük, hanem egészen bele a tálba, közvetlenül a pácolt husira "simogatva"). Hűtőbe tesszük legalább néhány órára, de 1-2 napos éjszakai pácolás még jobban áll neki.
- Sütés előtt egy órával vegyük ki a hűtőből.
- Zsiradék nélkül, forró serpenyőben sütjük 1-2 percet a tarja szeletek mindkét oldalát, és közben jól megsózzuk.
- A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és megkenjük olívaolajjal. Ide helyezzük át a tarja szeleteket, és az aljára locsolunk kb. 2-3 dl sört.
- 150 fokon sütjük, légkeverés mellett. Kb. 30-40 percet követően hozzáadjuk a megmosott, egészben hagyott parázsburgonyát, cikkekre vágott céklát, és répát. Ráhalmozzuk a szeletelt vöröshagymát, minden részre teszünk 1-1 gerezd fokhagymát, és enyhén megsózzuk a zöldségeket. Alufóliával lefedve sütjük további egy-másfél órát. Ha már fantasztikusan omlós husi, megpuhultak a zöldségek, óvatosan félbevágjuk a burgonyát, és 180-190 fokon, fólia nélkül rápirítunk (kb. 20 percig).