Pizza nélkül lehet élni, de nem érdemes! Ez az olasz nemzeti étel kivétel nélkül mindenki nagy kedvence, hiszen a variálható feltéteknek köszönhetően ízlésünk szerint válogathatunk a különféle fajták közül. Valaki az eredeti alapanyagokból álló könnyed margherita pizzáért, van, aki az ananászos hawaii, a babos mexikói vagy a csípős szalámis magyaros változatért rajong.
Az eredeti pizzatészta alapja a búzaliszt, amelyet manapság már sokan próbálunk elkerülni, és alternatív megoldásokkal leváltani. Összegyűjtöttünk néhány egyszerű megoldást arra, hogy hogyan készíthetünk otthon, egészséges alapanyagokból szuper ízletes, diétás pizzát.
5+1 egészséges pizzarecept
Karfiol pizza
Fehér liszt helyett pizzánk alapjaként tökéletes választás lehet a karfiol. Amellett, hogy jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a klasszikus változat, rost- és fehérjetartalmának köszönhetően rendkívül egészséges. A karfiolból készült házi pizzát a család minden tagja szeretni fogja, ráadásul az elkészítése is pofonegyszerű.
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol, pici rózsákra szedve
- 1 tojás
- 50 g reszelt sajt
- ½ tk tengeri só
- ½ tk szárított oregánó
- ¼ tk őrölt fekete bors
- feltét ízlés szerint
Elkészítés: A karfiolt rizs állagúra turmixoljuk, majd 8 perc alatt puhára pároljuk. Fontos, hogy ne legyen nedves, ezért egy konyharuhára kiborítjuk, és felitatjuk róla a nedvességet. Ezután minden hozzávalót a karfiollal együtt alaposan összekeverünk, majd az elkészült tésztát sütőpapírral bélelt tepsire egyengetjük. 220 fokon körülbelül 15 perc alatt aranybarnára pirítjuk, ráhelyezzük a feltéteket, és további 7-8 perc alatt készre sütjük.
Forrás: fittboszi.hu
Tonhal pizza
Finom, egészséges és rendkívül laktató. Ilyen a tonhal alapú fitness pizza. A tonhal fogyasztása önmagában is ajánlott, hiszen számtalan vitaminhoz, ásványi anyaghoz, fehérjéhez és omega3 zsírsavhoz juttathatjuk vele szervezetünket. Nem csak feltétként, hanem házi pizza alapjaként is tökéletesen megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 1 doboz vízben eltett tonhalkonzerv
- 3 db tojás
- egy csipet só
- oregánó
- pizzakrém vagy sűrített paradicsom
- szalámi vagy bármilyen egyéb feltét
- sajt
Elkészítés: A tonhalról lecsepegtetjük a levet, majd a tojással, sóval, borssal és az oregánóval összeturmixoljuk. Sütőpapírral bélelt vagy szilikonos formába öntjük, és 10-15 perc alatt 200 fokon megpirítjuk. Ezután jöhetnek rá a feltétek, a tetejét pedig megszórjuk reszelt sajttal. Visszatoljuk a sütőbe, 15 perc alatt készre sütjük.
Forrás: naploszeruseg.blogspot.com
Polenta pizza
A polenta – vagy más néven puliszka – kukoricadarából és vízből készült köret, amely amellett, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, egészséges és ízletes is. Jó hír, hogy a polentát gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják, E- és B-vitaminban bővelkedik, magas rost- és telített zsírsav tartalmának köszönhetően szervezetünkre jótékony hatással bír.
Hozzávalók:
- 4 dl zöldséges alaplé
- 10 dkg polenta kukoricadara
- 4 ek parmezán
- 2 tk extraszűz olívaolaj
- 20 dkg brokkoli
- 4 db koktélparadicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg mozzarella sajt
- aszalt paradicsom
Elkészítés: A zöldséges alaplevet felforraljuk, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük benne a polentát, sózzuk és beleszórunk két evőkanál parmezánt is. Olívaolajjal kikent tepsire kanalazzuk, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük. Eközben a brokkolit 3 perc alatt roppanósra főzzük, ha kihűlt összekeverjük a paradicsommal, az apróra vágott fokhagymával és a megmaradt olívaolajjal. Ha letelt a 30 perc, kivesszük a hűtőből a polenta alapot, megszórjuk mozzarella sajttal. Jöhet rá a brokkolis feltét és az aszalt paradicsom, a tetejére pedig a maradék parmezánt szórjuk. 180 fokon 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük.
Forrás: bien.hu, pinterest.com
Cukkini pizza
A cukkini semleges ízének köszönhetően sokféleképp felhasználható zöldségünk. A rakott cukkini, a rántott cukkini vagy a töltött cukkini mellett pizzaként is elkészíthető. Márti, a Konyhatündérünk már megajándékozott minket egy isteni cukkini minipizza recepttel, ezt ajánljuk most figyelmetekbe! Az itt található videó segítségével még könnyebben elkészítheted ezt a finomságot.
Zablisztes pizza
A zabliszt a fehér liszt tökéletes egészséges alternatívája, hiszen ízben hasonló, de jóval kevesebb szénhidrát található benne. Béta-glükán tartalmának köszönhetően elősegíti a normál bélműködést és erősíti az immunrendszerünket is. Fogyasztása mindenki számára ajánlott, érdemes minden fehér lisztes ételnél kísérleteznünk vele. Főzelékek sűrítéséhez, süteményekhez, de akár panírhoz és pizzatésztához is kiváló alapanyag.
Hozzávalók:
- 200 g zabliszt/teljes kiőrlésű liszt
- 1 adag instant élesztő
- 10 g kókuszzsír
- só
- langyos víz
Elkészítés: Minden hozzávalót alaposan összegyúrunk, majd az elkészült tésztát 30 percre hűtőbe tesszük. Ezután a liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk, és a feltétek felhelyezése előtt 10 perc alatt elősütjük.
Forrás: dietaesfitnesz.hu
+1: Egészséges pizza tészta készítése
Ki mondta, hogy húsból nem készíthetünk tökéletes pizzaalapot? Próbáld ki házilag ezt a csirkemell alapú zöldséges pizza receptet, amely liszt-, gluténmentes és rendkívül egészséges változata ennek a közkedvelt olasz nemzeti ételnek.
Hozzávalók:
- 150 g sült csirkemell
- 2 db közepes méretű (M-es) tojás
- 100 g növényi sajt (helyettesítő trappista sajttal)
- 2 kávéskanál oregánó
- só
- paradicsompüré a pizza kenéséhez
- 100 g gyorsfagyasztott vegyeszöldség
Elkészítés: A sült csirkemellet, a tojásokat, a sajtot és a fűszereket összeturmixoljuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire formázzuk a könnyű pizzatésztát. 10 perc alatt 180 fokon elősütjük, megkenjük a paradicsomszósszal, megszórjuk a kiolvasztott zöldségkeverékkel, és az előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Forrás: glutenerzekeny.hu
Milyen a jó diétás pizza?
Be kell látnunk, hogy a hagyományos pizza nem éppen sorolható a diétás ételek közé. Egy feltétekkel alaposan megpakolt, 32 centis, fehérlisztes változat akár a 2000 kalóriát is elérheti. Amennyiben figyelünk egészségünkre, és szeretnénk megőrizni alakunkat, vagy éppen fogyás a célunk, érdemes alternatív változatok mellett dönteni. Ha tervünk elhagyni a fehér lisztet, házilag szuperfinom és diétás pizzákat készíthetünk anélkül is.
Ha maximálisan törekszel a tudatos étkezésre, akkor feltétként is válassz minél egészségesebb alapanyagokat, legyen minél színesebb a pizzád, pakold meg bőven szezonális zöldségekkel! A nyáron termő zöldségek és gyümölcsök listáját itt megtalálod. Használj friss alapanyagokat feltétként, válassz az alternatív alapok közül, és élvezd a pizza ízét büntetlenül!