Gurisatti Gréta, olimpiai bronzérmes vízilabdázónk kedvence:
A nyugodt ünnepi készülődéshez hasznos, ha van a tarsolyunkban egy-egy könnyen és gyorsan elkészíthető recept, amilyen ez az egyszerűen asztalra varázsolható, de mégis különleges és egészséges főétel. Az egészben sült pisztrángot burgonyaágyra fektetjük, zöldfűszeres vajban fürdetjük, és tálaláskor pirított mandula szeletekkel bolondítjuk. Ha kíváncsi vagy az elkészítés pontos lépéseire, és biztosra mennél a karácsonyi menü elkészítésében, nézd meg receptvideónkat!
Hozzávalók két személyre:
- 2 egész, tisztított pisztráng
- 5-7 dkg vaj
- friss zöldfűszerek, pl. bazsalikom, kapor, oregánó, petrezselyem vegyesen
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- 4 db közepes burgonya
- 1 db citrom
- 5 dkg szeletelt mandula
- egy kis olívaolaj
Elkészítés:
- Elsőként elkészítjük az aromás fűszervajat, amivel majd jól bekenegetjük a pisztrángot kívülről, belülről, sőt a burgonyaszeleteket is. Ehhez lágyan felolvasztjuk a vajat egy serpenyőben, alacsony hőfok mellett, aztán el is zárjuk a főzőlapot. Rádobjuk a reszelt fokhagymát, és a picire aprított, friss fűszernövényeket, összekeverjük, félretesszük, hogy teljesen ki tudjon hűlni.
- A burgonyát a héjával együtt megfőzzük forrástól számítva kb. 15-20 percig, majd kihűtjük, meghámozzuk, felszeleteljük.
- Olívaolajjal enyhén meglocsoljuk a sütőpapírral bélelt tepsit, és ezen rendezzük el a burgonyaszeleteket, amiket jól megsózunk, és bekenegetünk a zöldfűszeres vajjal.
- A sütés előtt néhány órával megmossuk a halat, és megtisztítjuk a pikkelyeitől. Érdemes előre besózni kívülről és belülről is. Az viszont fontos, hogy mielőtt sütjük, vegyük ki a hűtőből, kb. 1-2 órával. Papírtörlővel töröljük teljesen szárazra.
- Néhány helyen ferdén vagdossuk, irdaljuk be a bőrét. Helyezzük rá a burgonyaágyra, és kenegessük be kívül-belül a fűszervajjal. Töltsük meg a hasát 2-2 karika citromszelettel.
- 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, légkeverés mellett kb. félórát. Hagyjuk egy picit megpirulni a bőrét. Ehhez az utolsó 5 percre érdemes grillfokozatra kapcsolni a sütőt. Amíg sül a hal, egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk a mandulát, és a halat megszórva tálaljuk az ételt.
Tippek:
- Érdemes akár előző este előkészíteni, előfőzni a burgonyát, így gyorsabban tálalható lesz az ebéd vagy vacsora.
- Pisztráng helyett aranydurbinccsal, tengeri sügérrel is jól működik a recept.
- A pikkelyek eltávolításához kiváló szolgálatot tesz egy sörös üveg kupak. :)
Ha kíváncsi vagy az elkészítés pontos lépéseire, és biztosra mennél a karácsonyi menü elkészítésében,
nézd meg receptvideónkat, ahol konyhatündér társammal, Gurisatti Gréta olimpiai- és Európa-bajnoki bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, magyar válogatott vízilabdázónkkal megmutatjuk hogyan készítsd el!