Keresés
HU
Termékkínálatunk
    Menü Bezár
    Vissza az összeshez

    Húsvét és a hagyományok

    Húsvét és a hagyományok

    A húsvét amellett, hogy az egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, rendkívül sokféle népszokással rendelkezik, és a tavasz beköszöntét is jelenti. Nagycsütörtöktől egészen húsvét hétfőig tart, így az egyik leghosszabb a magyar ünnepek között.

    Kultúránkként változó, hogy milyen szokások kapcsolódnak hozzá, a legtöbb ilyen néphagyomány nem épül be az egyházi tradíciók sorába, hanem amellett párhuzamosan él. Ilyen például a barkaszentelés, a kiszehajtás vagy a villőzés.

    A keresztény egyház húsvétkor Jézus Krisztus feltámadását ünnepli, melynek tiszteletére a 40 napos böjt végéhez érve megszentelt húsvéti ételeket fogyasztanak. Nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat is még a böjt lezárásáról és a megtartóztatásról szól, majd húsvétvasárnap és húsvéthétfőn elérkezik a lakoma, a bővelkedés és a locsolkodással a megtisztulás folyamatán is végigmegyünk. Emellett a termékenység egyik szimbólumává is vált ez a szokás.

    A hagyományos húsvéti menü is a keresztény szokások mentén alakult ki, a böjt lezárásaként az emberek teli kosárral indultak a templomba, amelybe sonkát, tojást, tormát és kalácsot készítettek össze, hogy megszentelés után elfogyasszák ezeket. Ezek az ételek azóta is szorosan kapcsolódnak a húsvéthoz, és az évek során mellettük még sok finomsággal is kiegészült az ünnepi menü.

    A húsvéti menü

    A klasszikus húsvéti menü alapfogásai közé a sonka, a tojás és a kalács tartozik. A szokások szerint húsvéti sonkát már a böjt lezártával szombat este kell megkezdeni, majd húsvétvasárnap tojással, tormával, hónapos retekkel és újhagymával lehet elfogyasztani. A húsvéti sonka maga már jó ideje bepácolt, füstölt lapocka vagy hátsó sonka, amelyet hidegen tálalunk és eszünk meg. A legjobb íz elérése érdekében érdemes a sonka főzőlevében kifőzni a tojásokat, így ezek is sokkal ízletesebbé válnak.

    Húsvét vasárnapján a fő ünnepi fogás a sült bárány. Az, hogy hogyan kerüljön az ünnepi asztalra, már csak a fantáziákon múlik. Készíthetünk belőle eredeti palóclevest, ropogós báránysültet vagy akár egy finom paprikás báránypörköltet. Bármi is lesz a húsvéti ebéd, egy biztos, a húsok, a zöldségek, a tojás és a sütemények sem hiányozhatnak a hagyományos menüsorról.

    Az ünnep időszakában amellett, hogy sok finomságot készítünk, a hétköznapinál nagyobb hangsúlyt helyezünk a tálalásra is. Egy szépen összeállított hidegtálnak senki nem tud ellenállni, a felszeletelt, szépen felhelyezett húsvéti húsételek láttára mindenki megéhezik. A tavasz beköszöntével megérkeznek a friss, ropogós zöldségek, ezeket használjunk bátran díszítőelemként is. Az ötletes húsvéti ebédek egyik legszembetűnőbb eleme a kaszinótojás, de a francia saláta sem maradhat le a menüsorról. Ezek a klasszikus fogások a világ összes táján közkedveltek, a jellegzetes húsvéti ételek Magyarországon is ezekből az alapanyagokból állnak. Ha azon törjük a fejünket, hogy mit is főzzünk húsvétra, akkor bátran merítsünk ötletet a világhálóról, hiszen húsvéti ételek receptjeinek tömkelegére bukkanhatunk.

    A hagyományos húsvéti sütemények közül kiemelhetjük a húsvéti fonott kalácsot, de ugyanúgy helyet kapnak az asztalon a répatorták, a linzerek vagy akár a krémes finomságok is. Az igazi hagyományos sütemények között eszünkbe juthat a fanta szelet, de a kókuszkocka is gyakran eleme az ünnepi édességeknek.
    Húsvéti menüajánlatunk részeként készültünk néhány népszerű recepttel, a tökéletes sonkától egészen a vegetáriánus ételekig mindenki kiválaszthatja a szívének (gyomrának) legkedvesebbet.

    A legnépszerűbb húsvéti ételek és húsvéti receptek

    A húsvét elképzelhetetlen húsvéti sonka nélkül, elkészítése gyerekjátéknak tűnhet, de az igazán szaftos és porhanyós végeredményért oda kell figyelnünk néhány alapvető lépésre. Az omlós húsvéti húsételek láttára biztosan összefut a nyál mindenki szájában.

    Szaftos húsvéti sonka

    Hozzávalók:

    Elkészítés:
    Az első legfontosabb lépés, hogy a sonkánkat pár órára vízbe áztatjuk. Ezután beletesszük az edénybe, és annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje. Mehet a vízbe a fokhagyma, a hagyma, a sárgarépa, a bors és a babérlevél is. Ha forrni kezd, leszedjük a habját, és lassú tűzön puhára főzzük. És most jön a kulcsfontosságú lépés: kihűlni a főzőlében hagyjuk, így marad igazán szaftos és omlós a hús. Reggelire, ebédre, de akár vacsorára is nagyon finom.

    (Forrás: streetkitchen.hu)

    Ha a húsvéti húsételek mentén haladunk tovább, akkor említést kell tennünk a klasszikus szárnyas receptekről is, így például a töltött, sült csirke sem maradhat ki a sorból. Az elkészítése nem bonyolult, és időigényesnek sem mondanánk, viszont az ízével biztosan levesszük a lábáról a vendégeinket.

    Töltött, sült csirke

    Hozzávalók:

    Elkészítés:
    Elsőként előkészítjük a csirkecombokat, megtisztítjuk őket, majd egy éles késsel óvatosan elválasztjuk a húsát a bőrétől, alaposan sózzuk és borsozzuk. Ezután elkészítjük a tölteléket. A zsemléket négy részre szeletelve tejbe áztatjuk, majd ha megszívták magukat, jó alaposan kinyomkodjuk őket. Egy serpenyőben megpirítjuk a felkockázott hagymát és az apróra darabokra vágott májat, majd sóval, borssal, majoránnával és fokhagymával ízesítjük. Óvatosan bekanalazzuk a csirkecomb bőre alá. Alufóliával lefedve 200 fokon kb. 60 percet sütjük. Ha puha a hús, levesszük a fóliát, és 10 perc alatt ropogósra pirítjuk a bőrét. Egy finom tésztasalátával kész is a tökéletes húsvéti fogás.

    (Forrás: nosalty.hu)

    A hagyományos húsvéti húsételek mellé dukál egy jól mutató, és egyben ízletes köret is. Ennek az ünnepnek kihagyhatatlan fogásai közé tartozik a tavaszi franciasaláta, a töltött tojás vagy másnéven kaszinótojás, illetve a sonkatekercs. Hidegtálakhoz vagy frissen sült meleg húsételekhez is kiválóan illenek, ráadásul tálalva is ínycsiklandozó látványt nyújtanak.

    Tavaszi franciasaláta

    Hozzávalók:
    A salátához

    Az öntethez

    Elkészítés:
    A zöldségeket megfőzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Az almát és az uborkát is felkockázzuk, majd az öntet hozzávalóit is alaposan kikeverjük. Ezután összekeverünk mindent, és hűtőben hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek.

    (Forrás: nosalty.hu)

    Töltött tojás

    Hozzávalók:

    Elkészítés:
    A tojásokat keményre főzzük, óvatosan megpucoljuk, félbevágjuk és egy tálba szedjük a főtt sárgáját. Ezt villával összetörjük, majd tejföllel, sóval, borssal és petrezselyemmel kikeverjük. Az így elkészült krémet töltjük vissza a félbevágott tojásfehérjékbe, pirosarannyal a tetején tálaljuk.

    (Forrás: nosalty.hu)

    Sonkatekercs

    Hozzávalók:

    Elkészítés:
    Az áttört túrót a majonézes tormával kikeverjük, majd ezzel töltjük meg a sonkaszeleteket.

    Receptválogatásunkban a húsmentesen étkezőkről sem feledkeztünk meg, hiszen a húsvét menüsorok vegetáriánus ételekből is állhatnak.

    (Forrás: nosalty.hu)

    Vegán spenótkrémleves

    Hozzávalók:

    Elkészítés:
    A hagymát és a fokhagymát olajon megpirítjuk, majd jöhet rá a spenót, hozzáadjuk a kókusztejet, és sózzuk, borsozzuk. Pár percet hagyjuk rottyanni, majd leturmixoljuk, és beledobjuk a vajat. Kesudióval, snidlinggel, és igény szerint tojáshabbal tálaljuk.

    (Forrás: streetkitchen.hu)

    Összességében elmondhatjuk, hogy a húsvéti menüsor repertoárja végtelen hosszú. A régi hagyományos sonka-tojás-torma trióhoz számos új alapanyag csatlakozott, így már igazán változatossá tehetjük a négy húsvéti pihenőnap étkezését. Ha te is készülsz erre az ünnepre, ajánljuk figyelmedbe húsvéti kínálatunkat! Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig időben értesülj az aktuális ajánlatainkról!

    Hozzászólások
    Megjegyzés Bezárás

    Közértplusz díjaink 2024

    online bevásárlás

    Szállítunk hozzád?

    Ellenőrizd, hogy a kézbesítési címeden elérhető-e szolgáltatásunk!