Az egyik legegyszerűbb, mégis nagyon elegáns, sütés nélküli édesség a csokoládé, tejszín és vaj nászából születő trüffel golyó. Szinte elronthatatlan, millió variációja, ízesítése létezik és kiváló saját készítésű ajándék lehet belőle, ami jól jön bármilyen ünnep, pl. Valentin-nap alkalmából. Most három receptet mutatunk be: klasszikus étcsokoládé trüffelt, kávés, mogyorós trüffelt és fehércsokis, kókuszos trüffelt varázsolhatunk pillanatok alatt a lenti leírás alapján.
Hozzávalók:
Klasszikus étcsokoládé trüffel:
- 10 dkg étcsokoládé,
- 50 ml habtejszín,
- 10 g vaj,
- 2-3 ek. kakaópor.
Kávés, mogyorós trüffel:
- 10 dkg étcsokoládé,
- 50 ml habtejszín,
- 3 ek. kávé,
- 10 g vaj,
- 1 tk. rum aroma,
- 3-4 ek. sótlan mogyoró.
Fehércsokis, kókuszos trüffel:
- 10 dkg fehércsokoládé,
- 30 ml habtejszín,
- 5 g vaj,
- 3-4 ek. kókuszreszelék.
- néhány szem sótlan mogyoró
Elkészítés:
Mindhárom verzióban a csokit vízgőz fölött, lassú hőfokon melegítve, vagy mikróban felolvasztjuk. A tejszínt a vajjal összemelegítjük, összekeverjük (csak amíg jól elolvad benne a vaj, ne forraljuk), és az olvasztott csokival összedolgozzuk.
A kávés trüffelnél hozzáadjuk a kávét, rum aromát, a fehércsokisnál a kókuszreszeléket, majd mindhárom masszát a hűtőbe tesszük pár órára, jól megdermedni.
A megkeményedett krémből egy teáskanál segítségével golyókat formázunk.
A fehércsokis golyókba egy-egy szem mogyorót teszünk.
A klasszikus trüffelt kakaóporba, a kávésat aprított mogyoróba, a fehércsokisat kókuszreszelékbe forgatjuk.
Tippek:
- Ne aggódjunk, ha nem sikerül szabályos golyókat formáznunk, úgy is fantasztikus ízű, saját készítésű édesség kerekedik belőle.
- Bátran kísérletezzünk különböző kakaótartalmú csokoládékkal, és azok keverékével, magokkal, aszalt, kandírozott vagy friss gyümölcsökkel, keksz darabokkal.
- A trüffel bevonását is számos módon variálhatjuk, pl. csokiba márthatjuk, mandulába, darált pisztáciába, dióba, kekszmorzsába, darabolt csokiba forgathatjuk.