Keresés
HU
Termékkínálatunk
  Menü Bezár
  Vissza az összeshez

  Mi a flexitáriánus étrend?

  Mi a flexitáriánus étrend?

  A flexitáriánusok elsősorban növényi eredetű ételekre támaszkodnak, azonban nem mondanak le teljesen az állati eredetű termékekről. Az étrend lehetővé teszi, hogy a vegetáriánus táplálkozás előnyeit annak az olykor kellemetlen hátrányai nélkül élvezhessük, mindezt fenntartható formában.

  A flexitáriánus étrend lényege

  Dawn Jackson Blanter amerikai dietetikus dolgozta ki az étrendet, ami a vegetáriánus és a flexibilis szavak összeollózásából kapta a nevét. A lényege, hogy előnybe részesíti a növényi eredetű, nyers táplálékokat, azonban mellette nem mond le teljesen az állati termékekről. Nagyfokú szabadságot enged meg, de nem tilt semmit, inkább csak javasolja, hogy kerüljük az erősen feldolgozott élelmiszereket és a hozzáadott cukrokat.

  Konkrét szabályok, vagy kalóriák helyett a flexitáriánus étrend iránymutatásokat ad arra, hogy miként is “kell” tartani ezt a táplálkozási módot:

  • Minél több friss gyümölcsöt, zöldséget kell fogyasztani, fontosak a hüvelyesekre és a teljes értékű gabonafélék.
  • A fehérje elsődleges forrását növények képezzék (például a lencse, a csicseriborsó és a mungóbab kifejezetten fehérje dúsak)
  • Érdemes kerülni a feldolgozott élelmiszereket és a hozzáadott cukrot.
  • Időnként pedig nyugodtan lehet jó minőségű húsokat is fogyasztani és egyéb állati eredetű termékeket 

  A flexitáriánus étrend előnyei

  Az első és legfontosabb, hogy mivel kemény szabályok helyett a flexitáriánus étrend iránymutatásokat ad, a pozitív hatások változó mértékben jelentkezhetnek. Ami azonban biztos, hogy bőséges zöldség és gyümölcs fogyasztás mindenképpen számos előnnyel jár.

  A rostban gazdag táplálkozás csökkenti a szívbetegségek kialakulását, mivel növények magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek, amely csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Segít a testsúly normalizálásában, vagy éppen a fogyásban, illetve segíthet megelőzni a cukorbetegséget is. Ez utóbbi kialakulásához ugyanis a cukor mellett nagy mennyiségű zsírra is szükség van, ami ennek az étrendnek a követésével lecsökken.

  A növények feldolgozásának kisebb az ökológiai lábnyoma miatt a környezettel is jót teszünk, illetve mivel semmiről nem mondunk le teljesen, vitamin vagy tápanyag hiánytól sem kell tartanunk. Nem mellesleg pedig kényelmes is, mert vendégségben, étteremben nyugodtan fogyaszthatunk szabadon, hiszen nem követünk szigorúan húsmentes diétát.

  Így kezdj hozzá!

  Kiemelten fontos, hogy ne időszakokban, hanem életmódváltásban gondolkodjunk. Ebben pedig sokat segít, ha folyamatosan, kisebb lépésekkel alakítunk ki szokásokat, nem egyből drasztikus változtatásokkal kezdünk.

  Kezdésnek érdemes beiktatni 1-2 húsmentes napot, majd ezt szépen addig növelni, míg már heti 1-2 olyan nap lesz csak, amikor eszünk húst. Fontos azonban, hogy se az egyik, se a másik véglet ne legyen kényszer. A hús és állati eredetű termékek elkerülése helyett fókuszáljunk arra, hogy minél több gyümölcs és zöldség kerüljön a tányérra, így az szinte magától ki fogja váltani a húsokat.

  Hozzászólások
  Megjegyzés Bezárás

  Közértplusz díjaink 2024

  online bevásárlás

  Szállítunk hozzád?

  Ellenőrizd, hogy a kézbesítési címeden elérhető-e szolgáltatásunk!