Krumplimentő receptek, avagy hogyan hasznosítsuk újra a főtt burgonyát
Krumplifőzéskor érdemes két közepes burgonyával számolni egy felnőttre, azonban így is könnyen előfordulhat, hogy egy-egy köret vagy akár rakott krumpli készítés során marad néhány darab főtt krumpli. Ebben a posztban arra mutatunk 3 tippet, hogyan lehet újrahasznosítani úgy a burgonyát, hogy abból izgalmas előétel, vacsora vagy épp egy designos köret születhessen.
Töltött burgonya hajó
Hozzávalók:
- Közepes/nagyobb méretű burgonya
- Csipet só
- 1 karika füstölt kolbász
- 1 púpos tk. tejföl
- A burgonya kikapart belseje
- 1 csippentésnyi reszelt sajt
Fűszerolajos burgonya steak
Hozzávalók:
- pár szál friss petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- pici olívaolaj
- pici só
Baconbe tekert burgonya
Hozzávalók:
Elkészítés:
A töltött burgonyához vágjuk hosszában ketté a burgonyát, óvatosan kaparjuk ki a belsejét egy kis kanál segítségével. Ezt a belsőt dolgozzuk össze kolbásszal, tejföllel, pici sóval. A kolbász helyett természetesen bármilyen más, hűtőben maradt maradékot jól fel tudunk használni töltelékként. A töltelékkel púposra töltjük a burgonyát, és megszórjuk reszelt sajttal.
A fűszerolajos burgonya steakhez vágjuk ketté a burgonyát, és átlósan metsszük be mindkét irányban, bekockázva a felületét. Aprítsuk fel a petrezselymet, reszeljük le a fokhagymát, és pár cseppnyi olívaolajjal, sóval keverjük össze. Ezzel a marináddal kenegessük be a bekockázott burgonyafeleket.
A baconbe tekert burgonyához vágjuk vastagabb szeletekre a krumplit, sózzuk meg, és keresztben kössük át fél vagy egy egész csík szalonnával, az illesztést a krumpli aljára helyezve.
Az újratervezett krumplis finomságokat szilikonos sütőpapírral bélelt, pár csepp olajjal meglocsolt tepsibe tesszük. 200 fokon sütjük kb. 25-30 percig, amíg szépen megpirul a teteje.
Márti blogján további recepteket is találtok: izzel-lelekkel.hu