Magas a káliumtartalma a burgonyának, hiszen 100 grammban 340 milligrammnyit találunk, aminek fontos szerep jut a sejtek anyagcseréjében, s részt vesz az ideg- és izomműködésben is. Tápláló fitovegyületeket is tartalmaz a burgonya, illetve egyes különleges fajtákban kimondottan nagy mennyiségben mutattak ki antioxidánsokat.
Magas a káliumtartalma a burgonyának, hiszen 100 grammban 340 milligrammnyit találunk, aminek fontos szerep jut a sejtek anyagcseréjében, s részt vesz az ideg- és izomműködésben is. Tápláló fitovegyületeket is tartalmaz a burgonya, illetve egyes különleges fajtákban kimondottan nagy mennyiségben mutattak ki antioxidánsokat.
Az újkrumpli vitaminokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabb a telet veremben átvészelt krumplinál, magas víztartalmánál fogva pedig energiatartalma csak töredéke annak, így diétázók is bátran fogyaszthatják.
Alacsony növésű, ős honos, fürtös, rezisztens paradicsom fajta. Folyton termő. A termés testes, 4-5 cm átmérőjű, jól tárolható. Íze zamatos és lédús hússal rendelkezik. .
A paradicsom nagyon egészséges, kalóriaszegény gyümölcs. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával küzdhetünk a szabad gyökök, a rák és az idő előtti öregedés ellen. A likopin jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, így például igen jót teszünk magukkal, ha vajas kenyér mellé 1-2 paradicsomot eszünk reggeli vagy vacsora gyanánt, sőt az sem véletlen, hogy a mediterrán vidékeken az olívaolaj-paradicsom megbonthatatlan egységet képez.
A fejes saláta kiváló rostforrás. Így jó hatással van a gyomorműködésre, vízhajtó hatású, stimulálja a vérképzést és veseműködést, magas a C-vitamin tartalma, és sok B-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, fehérjét is tartalmaz.
A jégsaláta levelei sárgászöldek, a fejes saláta leveleinél vastagabbak, erősebbek, roppanósak, magasabb a víztartalmuk, jobban ellenállnak a sérülésnek, ízük enyhén édeskés. Más típusokhoz képest hosszabban eltartható, nem esik össze, továbbá a hőhatást is jobban tűri.A jégsaláta energiatartalma alacsony, bővelkedik jótékony tápanyagokban, valamennyi vitamint tartalmazza a B12- és a D-vitamin kivételével. Több klorofill és karotinoid található benne, mint a fejes salátában, ásványi anyagok tekintetében meg kell említeni a kalciumot, vasat és a foszfort.
"A fodros saláta ropogós, kellemes ízű, levelei szorosan fedik egymást. Két fajtája ismert, a Lollo Rosso (bordós árnyalatú levelek) és a zöld levelű Lollo Bionda. Egészséges és tartalmas, alapja bármilyen saláta tálnak. Magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt érdemes minél gyakrabban fogyasztanod.
Érdekessége
A Lollo salátában nagy mennyiségben találhatóak ásványi sók, illetve kiemelkedő a kalcium-, magnézium- és vastartalma. Emellett B1-, B2-, niacin, B6-, C- vitamin is található benne."
Az élénk lila színű szárak és karcsú levelek igazán pompás megjelenést kölcsönöznek a hajdina mikrozöldnek, melyek édes és földes ízzel párosulnak.
Szendvicsek, saláták, köretek kedvelt összetevői.
A saláták közül a madársaláta tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Különösen magas a C vitamin, béta-karotin és magnézium tartalma. Éterikus olaj tartalma miatt enyhén „dióízű”, ideg- és gyomornyugtató hatású.
95 százalékát víz alkotja, ezáltal kiváló hidratáló. 100 grammjában átlagosan mindössze 30 kalória található. Az a fajta zöldség, melyet nem érdemes megszabadítani a héjától (csak akkor, ha már öreg). A zöld, külső rész béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz, a húsa pedig főként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt. A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás.
95 százalékát víz alkotja, ezáltal kiváló hidratáló. 100 grammjában átlagosan mindössze 30 kalória található. Az a fajta zöldség, melyet nem érdemes megszabadítani a héjától (csak akkor, ha már öreg). A zöld, külső rész béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz, a húsa pedig főként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt. A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás.
A fogyasztói ízlésnek megfelelően elsősorban világos vagy közép zöld színű, keskeny háromszög vagy szarv alakú, csípős paprikák tartoznak ide. Friss fogyasztásra, de nyári időszakban savanyításra is felhasználják.
Tartalmaz flavonoidokat, értékes vitaminokat (karotint, tiamint, riboflavint, niacint, pantoténsavat, piridoxint, biotint, folsavat) és ásványi anyagokat (nátriumot, káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort, rezet, cinket, mangánt, kobaltot, krómot, nikkelt). Gazdag C- vitamin forrás, jótékony hatásai közé tartozik, hogy koleszterincsökkentő hatása van, serkenti az anyagcserét és szabályozza a vérkeringést.
Gyönyörű, tűzvörösben játszó színével minden ételt megvidámít a jó ízű, vastag húsú kaliforniai paprika. Általában frissen fogyasztják, salátába aprítják vagy hússal töltve készítik el.
Dél-és Közép-Amerikában őshonos zöldség, rengeteg fajtája létezik. A paprika, latin nevén Capsicum annuum a burgonyafélék családjába tartozik, távoli rokona a paradicsomnak, burgonyának is. Magyarországon a XVI. századtól ismerik, a hazai termesztők fűszernövényként a hosszú, hegyes típust tették világszerte ismertté.
A káposzta nem csak a koncentrációban és a szellemi teljesítőképességben nyújt segítséget, de a benne található tápanyagok az idegkárosodást is gátolják. Magas rosttartalma mellett a káposzta a benne található C-vitaminnak és kénnek hála segít a méregtelenítési folyamatokban. A toxinok kiűzése mellett semlegesíti a káros szabadgyököket, így védve meg egy csomó kisebb, de akár komolyabb megbetegedéstől a szervezetet.
"A kelkáposzta a vadkáposzta egy termesztett változata. Közel áll a fejes káposztához, ám annak sima leveleivel szemben a kelkáposzta levelei fodrosak, hólyagosak. A hideget és a szárazságot is jobban tűri, ellenben nem savanyítható, és rosszabbul is tárolható a fejes káposztánál. Magas fehérje és ásványi anyag tartalma, C-, B1- és B2-vitamin-tartalma megközelíti a fejes káposztáét.
"
A vöröskáposzta vagy lilakáposzta az egyik legegészségesebb zöldség. Télen-nyáron kapható, aránylag olcsón, mégsem fogyasztjuk rendszeresen. Íme néhány info, tipp és tuti vöröskáposzta recept, amely segíthet az étrendünk megreformálásában..
"Ázsiában őshonos zöldség, a nyers kínai kelnek magas folsav- és C-vitamin tartalma van, emellett szénhidrát-tartalma csekély, fehérjetartalma szintén, könnyen emészthető, kedvező aminosav-összetételű. Alig van benne zsír, 1 gramm alatti. Kalóriatartalma is ennek megfelelően igen alacsony.
Salátának elkészítve, sózva és ecettel vagy citrommal fűszerezve is lassabban esik össze, mint bármely fejes saláta.
Kevésbé ismert, hogy leves, krémleves és főzelék is készíthető belőle. A pároláshoz friss hagymát és kevés füstölt szalonnát is választhatunk. Nyolc-tíz perc alatt megpuhul. Kellemes ízt ad neki a borsikafű, bors, kapor, kömény, jól illik hozzá a magyaros, paprikás fokhagymás rántás, de tejszínesen szerecsendióval, kakukkfűvel, rozmaringgal is finom. Középső húsos része saláták készítésekor is külön választható. Ezekből a vastag bordás levélerekből húslevesben megfőzve és szójamártással finom önálló étel. "
A káposzta nem csak a koncentrációban és a szellemi teljesítőképességben nyújt segítséget, de a benne található tápanyagok az idegkárosodást is gátolják. Magas rosttartalma mellett a káposzta a benne található C-vitaminnak és kénnek hála segít a méregtelenítési folyamatokban. A toxinok kiűzése mellett semlegesíti a káros szabadgyököket, így védve meg egy csomó kisebb, de akár komolyabb megbetegedéstől a szervezetet.
A vörös káposzta ásványi sókban és fehérjékben egyaránt gazdag, ezen felül magas az A-, K-, B- és C-vitamin tartalma. A zöld káposztánál hatszor több C-vitamint találhatunk benne, így antioxidáns hatása kiemelkedő, míg a csírája kalciumforrásként kiváló. Fogyókúrázóknak is ideális.
A káposzta nem csak a koncentrációban és a szellemi teljesítőképességben nyújt segítséget, de a benne található tápanyagok az idegkárosodást is gátolják. Magas rosttartalma mellett a káposzta a benne található C-vitaminnak és kénnek hála segít a méregtelenítési folyamatokban. A toxinok kiűzése mellett semlegesíti a káros szabadgyököket, így védve meg egy csomó kisebb, de akár komolyabb megbetegedéstől a szervezetet.
A kelkáposzta 100 százalékban fedezi egy átlagos ember napi A- és C-vitamin szükségletét. A zöldségben található C-vitamin meggátolja a bőr korai öregedését és hozzájárul, hogy a bőr hosszabb ideig maradjon fiatalos kinézetű, de a hatást az A-, és a K-vitamin még fokozza is. Az A-vitamin hiányos étrendtől a bőr szárazzá és repedezetté válhat, ezért tanácsos naponta kelkáposztát rágcsálni, vagy a levét is fogyaszthatod smoothie-ként. A K-vitaminnak köszönhetően, még a szem alatti sötét karikáknak is búcsút inthetsz, sőt, a hajad is egészségesebb lesz a kelkáposzta fogyasztása során. Nagyon gazdag rostokban, és vastartalma is kimagasló. Ismert immunerősítő, gyulladásgátló hatása.
Béta-karotinja és más antioxidáns vegyületei csodát tesznek a megfáradt bőrrel, C- és E-vitaminja pedig a hajat szépíti. A béta-karotin, amely az A-vitamin előnyaga, a nyálkahártyákat is segít egészségesen tartani, ráadásul ez a tápanyagbomba az immunrendszer optimális működését is segíti.
Az illóolajak mellett karotint, ásványi sókat, valamint C- és E-vitamint tartalmaz. Levelének nagy mennyiségű fogyasztása K-vitamintartalma miatt nem ajánlott olyan betegeknek, akik véralvadásgátlót szednek. Gyökere és herbája egyaránt vizelethajtó, segít a vesekő megelőzésében, míg a petrezselyemzöldjének fogyasztása ínyvérzés és fogínysorvadás esetén lehet hatásos.
Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen előnyös. Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.
"Általános tapasztalat sok nemzedéknyi idő óta, hogy az emésztést segítő, az étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését."
A tavasz egyik első zöldsége a hónapos retek, ami fontos vitaminforrás tavasszal. A zöldségek közül legelőször a kis piros hónapos retek mosolyog rá a reggelizőkre. A kertészeknek fontos primőrtermék, nekünk, fogyasztóknak pedig még fontosabb télvégi vitaminforrás.
Magas a C-vitamintartalma, 100 grammnyi zöldség 63 milligrammot tartalmaz, de A-, B1-, B2- és B6-vitaminban is gazdag. Kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz, továbbá foszfort és meszet is. Omega-3 és -6 zsírsavak is megtalálhatóak a karalábéban, illetve izotiocianát, ami az ösztrogéntermelést segíti, így egyes rákos megbetegedések kialakulását gátolja.
Számos vitamin és ásványi anyag van a céklában, ennek is köszönheti szerteágazó gyógyító hatását. Magas a káliumtartalma, de kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot és ként is találunk benne. A-, B- és C-vitaminban egyaránt gazdag, amelyek antioxidáns tulajdonságai miatt jótékonyan hatnak szervezetünkre.
Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, s ezt a magas rosttartalmú zöldséget fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 18 kalóriát tartalmaz. Nagy mennyiségben találunk benne foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot, míg a nyomelemek közül molibdénben, szelénben és krómban gazdag.
A halványító zeller más néven szárzeller, vagy angol zeller használata a néhány utóbbi évben terjedt el Magyarországon. Hazánkban nem termesztik, így importáruként érkezik. A gumója nem használható fel, csak a szárrész. A friss, zsenge hajtásokat mindig frissen fogyasszuk, ezeket salátákba, koktélokhoz, mártogatósnak használhatjuk, az ételhez mindig frissen adjuk hozzá. Az erősebb szárakat, csak úgy, mint a rebarbaránál, érdemes leszálazni és meg is párolhatjuk. Igen intenzív íze miatt nem szükséges fűszerezni.
Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, s ezt a magas rosttartalmú zöldséget fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 18 kalóriát tartalmaz. Nagy mennyiségben találunk benne foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot, míg a nyomelemek közül molibdénben, szelénben és krómban gazdag.
Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, s ezt a magas rosttartalmú zöldséget fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 18 kalóriát tartalmaz. Nagy mennyiségben találunk benne foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot, míg a nyomelemek közül molibdénben, szelénben és krómban gazdag.
Az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött ki teljesen, illetve még azelőtt megeheted, hogy megnőtt volna. Érdemes is fogyasztani, mert rengeteg C-vitamin, B-vitaminok, H- és E-vitamin van benne. Bővelkedik folsavban, nikotinsavban, valamint a vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink tartalma is jelentős.
A hagyma kiváló C-,B6-,B9-,B1-és B2 vitaminforrás, emellett tartalmaz ásványi anyagokat is, mint a kalcium és a vas. A hagymában található kvercetin nevű flavonoid egy erős antioxidáns, ami bizonyítottan rákmegelőző hatású. A hagyma bővelkedik vízben oldódó rostokban.Főként levesek, főzelékek, húsételek ízesítésére használjuk. A francia hagymaleves és a rántott hagymakarika már hazánkban is elterjedt. A vöröshagyma virága a többi hagymavirághoz hasonlóan ehető, díszítésre is használhatjuk.
A hagymák közül a fokhagymának a legmagasabb a nitrogén és a foszfortartalma, de ezen kívül kálium, kalcium és magnézium is található benne. A fokhagyma tartalmaz még A, B, C, és E-vitamint is. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunerősítő hatása van, és főzéssel csak a C-vitamin tartalma vész el.
A lilahagyma szépít. Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak. A vegyület segíti megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban. A vegyület legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai erőnlétét és széppé teszi a bőrt, hiszen megakadályozza a pattanások kialakulását.
A póréhagyma az emberiség egyik ősi kultúrnövénye. Ismert zöldségféle volt az ókori Egyiptomban, de a görögök és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották. Napjainkban is népszerű kultúrnövény. Eredeti vadonélő formája mára csak elvétve található meg a mediterráneumban.
"Erős aromájú fűszernövény. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.
Pikáns íze miatt a diétás ételek egyik fontos fűszerezője, de egyben olcsó vitaminforrás is.
Szendvicsek díszítésére, burgonya-, bab-, borsó-, húsleves ízesítésére használható, és nagy lehetőséget kínál a háziasszonyi fantázia csapongásának a hal- és tojásételek változatosabbá tételére. Túróba, lágysajtokba és mártásokba is keverhető."
A karfiol az egész szív- és érrendszer egészségére jótékonyan hat. A karfiol kipucolja az egész szervezetben felhalmozódott méreganyagokat. Olyan antioxidánsokat és egyéb más anyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül a méregtelenítő enzimeket aktiválják. A karfiol jó forrása a C- és K-vitaminnak, valamint található benne magnézium, foszfor, folsav, kálium és magnézium is nagyobb mennyiségben.
A karfiol az egész szív- és érrendszer egészségére jótékonyan hat. A karfiol kipucolja az egész szervezetben felhalmozódott méreganyagokat. Olyan antioxidánsokat és egyéb más anyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül a méregtelenítő enzimeket aktiválják. A karfiol jó forrása a C- és K-vitaminnak, valamint található benne magnézium, foszfor, folsav, kálium és magnézium is nagyobb mennyiségben.
Fontos hatóanyagként kell még megemlíteni az izotiocianát nevű fitovegyületet, ami májdaganat sejtjeiben hatékonyan fellép a sejtburjánzás ellen és serkenti az apoptózist. Általánosságban pedig, mint természetes katalizátorok a máj működését serkentik, amely így olyan enzimeket és egyéb bioaktív anyagokat termel, amelyek hatékonyan veszik fel a harcot a tumoros sejtek ellen.
A padlizsán rostokban gazdag, magas a B1-, B6-, C- és K-vitamintartalma, ezen felül folsavat, magnéziumot, káliumot, rezet, mangánt, foszfort és meszet tartalmaz. Ennek a magas víztartalmú növénynek alacsony az energiaértéke, 100 gramm padlizsán mindössze 18 kalóriát tartalmaz.
A padlizsán rostokban gazdag, magas a B1-, B6-, C- és K-vitamintartalma, ezen felül folsavat, magnéziumot, káliumot, rezet, mangánt, foszfort és meszet tartalmaz. Ennek a magas víztartalmú növénynek alacsony az energiaértéke, 100 gramm padlizsán mindössze 18 kalóriát tartalmaz.
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Töltőtömeg: 750 g
Nettó tömeg: 850 g
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Töltő tömeg: 500 g
Nettó tömeg: 850 g
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Töltő tömeg: 500 g
Nettó tömeg: 850 g
kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is. Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, éppen ezért akár sebgyógyításra is használható. Továbbá serkenti a tejképződést, és tumort megelőző hatása is ismert.
Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, mely megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások, orrdugulásra inhalálni kell vele.
A rozmaring segít légzőszervi- és megfázásos megbetegedések esetén, amit köptető és enyhén gyulladáscsökkentő hatásának köszönhet. Nátha ellen is hatékony. Segíti a vérkeringést, ezáltal felmelegíti az izmokat és a szerveket, aminek hatására el tud lazulni az izomzatunk.
Ezeken kívül számos olyan keserű anyag is megtalálható benne, melyek jótékonyan hatnak az emésztőrendszerünkre, továbbá elősegítik a telítettségérzés kialakulását. A rozmaringsav is ide sorolható, aminek többek közt vírus- és baktériumölő, illetve gyulladáscsökkentő hatása van.
A friss oregánó nagyon jó rostforrás, tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Vas- és mangántartalma mellett, található benne kalcium, C- és A-vitamin, valamint omega3 zsírsavak. Az oregánó nagyon jó és hatékony fertőtlenítő, gombaölő, vírusölő, görcsoldó hatással bír, és jótékonyan hat az emésztésre is.
Magas a káliumtartalma a burgonyának, hiszen 100 grammban 340 milligrammnyit találunk, aminek fontos szerep jut a sejtek anyagcseréjében, s részt vesz az ideg- és izomműködésben is. Tápláló fitovegyületeket is tartalmaz a burgonya, illetve egyes különleges fajtákban kimondottan nagy mennyiségben mutattak ki antioxidánsokat.
Az újkrumpli vitaminokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabb a telet veremben átvészelt krumplinál, magas víztartalmánál fogva pedig energiatartalma csak töredéke annak, így diétázók is bátran fogyaszthatják.
Magas a káliumtartalma a burgonyának, hiszen 100 grammban 340 milligrammnyit találunk, aminek fontos szerep jut a sejtek anyagcseréjében, s részt vesz az ideg- és izomműködésben is. Tápláló fitovegyületeket is tartalmaz a burgonya, illetve egyes különleges fajtákban kimondottan nagy mennyiségben mutattak ki antioxidánsokat.
Béta-karotinja és más antioxidáns vegyületei csodát tesznek a megfáradt bőrrel, C- és E-vitaminja pedig a hajat szépíti. A béta-karotin, amely az A-vitamin előnyaga, a nyálkahártyákat is segít egészségesen tartani, ráadásul ez a tápanyagbomba az immunrendszer optimális működését is segíti.
Alacsony növésű, ős honos, fürtös, rezisztens paradicsom fajta. Folyton termő. A termés testes, 4-5 cm átmérőjű, jól tárolható. Íze zamatos és lédús hússal rendelkezik. .
A paradicsom nagyon egészséges, kalóriaszegény gyümölcs. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával küzdhetünk a szabad gyökök, a rák és az idő előtti öregedés ellen. A likopin jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, így például igen jót teszünk magukkal, ha vajas kenyér mellé 1-2 paradicsomot eszünk reggeli vagy vacsora gyanánt, sőt az sem véletlen, hogy a mediterrán vidékeken az olívaolaj-paradicsom megbonthatatlan egységet képez.
Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen előnyös. Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.
Az illóolajak mellett karotint, ásványi sókat, valamint C- és E-vitamint tartalmaz. Levelének nagy mennyiségű fogyasztása K-vitamintartalma miatt nem ajánlott olyan betegeknek, akik véralvadásgátlót szednek. Gyökere és herbája egyaránt vizelethajtó, segít a vesekő megelőzésében, míg a petrezselyemzöldjének fogyasztása ínyvérzés és fogínysorvadás esetén lehet hatásos.
A fejes saláta kiváló rostforrás. Így jó hatással van a gyomorműködésre, vízhajtó hatású, stimulálja a vérképzést és veseműködést, magas a C-vitamin tartalma, és sok B-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, fehérjét is tartalmaz.
A tavasz egyik első zöldsége a hónapos retek, ami fontos vitaminforrás tavasszal. A zöldségek közül legelőször a kis piros hónapos retek mosolyog rá a reggelizőkre. A kertészeknek fontos primőrtermék, nekünk, fogyasztóknak pedig még fontosabb télvégi vitaminforrás.
A jégsaláta levelei sárgászöldek, a fejes saláta leveleinél vastagabbak, erősebbek, roppanósak, magasabb a víztartalmuk, jobban ellenállnak a sérülésnek, ízük enyhén édeskés. Más típusokhoz képest hosszabban eltartható, nem esik össze, továbbá a hőhatást is jobban tűri.A jégsaláta energiatartalma alacsony, bővelkedik jótékony tápanyagokban, valamennyi vitamint tartalmazza a B12- és a D-vitamin kivételével. Több klorofill és karotinoid található benne, mint a fejes salátában, ásványi anyagok tekintetében meg kell említeni a kalciumot, vasat és a foszfort.
"A fodros saláta ropogós, kellemes ízű, levelei szorosan fedik egymást. Két fajtája ismert, a Lollo Rosso (bordós árnyalatú levelek) és a zöld levelű Lollo Bionda. Egészséges és tartalmas, alapja bármilyen saláta tálnak. Magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt érdemes minél gyakrabban fogyasztanod.
Érdekessége
A Lollo salátában nagy mennyiségben találhatóak ásványi sók, illetve kiemelkedő a kalcium-, magnézium- és vastartalma. Emellett B1-, B2-, niacin, B6-, C- vitamin is található benne."
A saláták közül a madársaláta tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Különösen magas a C vitamin, béta-karotin és magnézium tartalma. Éterikus olaj tartalma miatt enyhén „dióízű”, ideg- és gyomornyugtató hatású.
Az élénk lila színű szárak és karcsú levelek igazán pompás megjelenést kölcsönöznek a hajdina mikrozöldnek, melyek édes és földes ízzel párosulnak.
Szendvicsek, saláták, köretek kedvelt összetevői.
"Általános tapasztalat sok nemzedéknyi idő óta, hogy az emésztést segítő, az étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését."
Magas a C-vitamintartalma, 100 grammnyi zöldség 63 milligrammot tartalmaz, de A-, B1-, B2- és B6-vitaminban is gazdag. Kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz, továbbá foszfort és meszet is. Omega-3 és -6 zsírsavak is megtalálhatóak a karalábéban, illetve izotiocianát, ami az ösztrogéntermelést segíti, így egyes rákos megbetegedések kialakulását gátolja.
Számos vitamin és ásványi anyag van a céklában, ennek is köszönheti szerteágazó gyógyító hatását. Magas a káliumtartalma, de kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot és ként is találunk benne. A-, B- és C-vitaminban egyaránt gazdag, amelyek antioxidáns tulajdonságai miatt jótékonyan hatnak szervezetünkre.
A halványító zeller más néven szárzeller, vagy angol zeller használata a néhány utóbbi évben terjedt el Magyarországon. Hazánkban nem termesztik, így importáruként érkezik. A gumója nem használható fel, csak a szárrész. A friss, zsenge hajtásokat mindig frissen fogyasszuk, ezeket salátákba, koktélokhoz, mártogatósnak használhatjuk, az ételhez mindig frissen adjuk hozzá. Az erősebb szárakat, csak úgy, mint a rebarbaránál, érdemes leszálazni és meg is párolhatjuk. Igen intenzív íze miatt nem szükséges fűszerezni.
95 százalékát víz alkotja, ezáltal kiváló hidratáló. 100 grammjában átlagosan mindössze 30 kalória található. Az a fajta zöldség, melyet nem érdemes megszabadítani a héjától (csak akkor, ha már öreg). A zöld, külső rész béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz, a húsa pedig főként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt. A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás.
95 százalékát víz alkotja, ezáltal kiváló hidratáló. 100 grammjában átlagosan mindössze 30 kalória található. Az a fajta zöldség, melyet nem érdemes megszabadítani a héjától (csak akkor, ha már öreg). A zöld, külső rész béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz, a húsa pedig főként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt. A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás.
Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, s ezt a magas rosttartalmú zöldséget fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 18 kalóriát tartalmaz. Nagy mennyiségben találunk benne foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot, míg a nyomelemek közül molibdénben, szelénben és krómban gazdag.
Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, s ezt a magas rosttartalmú zöldséget fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 18 kalóriát tartalmaz. Nagy mennyiségben találunk benne foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot, míg a nyomelemek közül molibdénben, szelénben és krómban gazdag.
Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, s ezt a magas rosttartalmú zöldséget fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 18 kalóriát tartalmaz. Nagy mennyiségben találunk benne foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot, míg a nyomelemek közül molibdénben, szelénben és krómban gazdag.
A fogyasztói ízlésnek megfelelően elsősorban világos vagy közép zöld színű, keskeny háromszög vagy szarv alakú, csípős paprikák tartoznak ide. Friss fogyasztásra, de nyári időszakban savanyításra is felhasználják.
Gyönyörű, tűzvörösben játszó színével minden ételt megvidámít a jó ízű, vastag húsú kaliforniai paprika. Általában frissen fogyasztják, salátába aprítják vagy hússal töltve készítik el.
Tartalmaz flavonoidokat, értékes vitaminokat (karotint, tiamint, riboflavint, niacint, pantoténsavat, piridoxint, biotint, folsavat) és ásványi anyagokat (nátriumot, káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort, rezet, cinket, mangánt, kobaltot, krómot, nikkelt). Gazdag C- vitamin forrás, jótékony hatásai közé tartozik, hogy koleszterincsökkentő hatása van, serkenti az anyagcserét és szabályozza a vérkeringést.
Dél-és Közép-Amerikában őshonos zöldség, rengeteg fajtája létezik. A paprika, latin nevén Capsicum annuum a burgonyafélék családjába tartozik, távoli rokona a paradicsomnak, burgonyának is. Magyarországon a XVI. századtól ismerik, a hazai termesztők fűszernövényként a hosszú, hegyes típust tették világszerte ismertté.
A káposzta nem csak a koncentrációban és a szellemi teljesítőképességben nyújt segítséget, de a benne található tápanyagok az idegkárosodást is gátolják. Magas rosttartalma mellett a káposzta a benne található C-vitaminnak és kénnek hála segít a méregtelenítési folyamatokban. A toxinok kiűzése mellett semlegesíti a káros szabadgyököket, így védve meg egy csomó kisebb, de akár komolyabb megbetegedéstől a szervezetet.
A káposzta nem csak a koncentrációban és a szellemi teljesítőképességben nyújt segítséget, de a benne található tápanyagok az idegkárosodást is gátolják. Magas rosttartalma mellett a káposzta a benne található C-vitaminnak és kénnek hála segít a méregtelenítési folyamatokban. A toxinok kiűzése mellett semlegesíti a káros szabadgyököket, így védve meg egy csomó kisebb, de akár komolyabb megbetegedéstől a szervezetet.
A káposzta nem csak a koncentrációban és a szellemi teljesítőképességben nyújt segítséget, de a benne található tápanyagok az idegkárosodást is gátolják. Magas rosttartalma mellett a káposzta a benne található C-vitaminnak és kénnek hála segít a méregtelenítési folyamatokban. A toxinok kiűzése mellett semlegesíti a káros szabadgyököket, így védve meg egy csomó kisebb, de akár komolyabb megbetegedéstől a szervezetet.
"A kelkáposzta a vadkáposzta egy termesztett változata. Közel áll a fejes káposztához, ám annak sima leveleivel szemben a kelkáposzta levelei fodrosak, hólyagosak. A hideget és a szárazságot is jobban tűri, ellenben nem savanyítható, és rosszabbul is tárolható a fejes káposztánál. Magas fehérje és ásványi anyag tartalma, C-, B1- és B2-vitamin-tartalma megközelíti a fejes káposztáét.
"
A kelkáposzta 100 százalékban fedezi egy átlagos ember napi A- és C-vitamin szükségletét. A zöldségben található C-vitamin meggátolja a bőr korai öregedését és hozzájárul, hogy a bőr hosszabb ideig maradjon fiatalos kinézetű, de a hatást az A-, és a K-vitamin még fokozza is. Az A-vitamin hiányos étrendtől a bőr szárazzá és repedezetté válhat, ezért tanácsos naponta kelkáposztát rágcsálni, vagy a levét is fogyaszthatod smoothie-ként. A K-vitaminnak köszönhetően, még a szem alatti sötét karikáknak is búcsút inthetsz, sőt, a hajad is egészségesebb lesz a kelkáposzta fogyasztása során. Nagyon gazdag rostokban, és vastartalma is kimagasló. Ismert immunerősítő, gyulladásgátló hatása.
"Ázsiában őshonos zöldség, a nyers kínai kelnek magas folsav- és C-vitamin tartalma van, emellett szénhidrát-tartalma csekély, fehérjetartalma szintén, könnyen emészthető, kedvező aminosav-összetételű. Alig van benne zsír, 1 gramm alatti. Kalóriatartalma is ennek megfelelően igen alacsony.
Salátának elkészítve, sózva és ecettel vagy citrommal fűszerezve is lassabban esik össze, mint bármely fejes saláta.
Kevésbé ismert, hogy leves, krémleves és főzelék is készíthető belőle. A pároláshoz friss hagymát és kevés füstölt szalonnát is választhatunk. Nyolc-tíz perc alatt megpuhul. Kellemes ízt ad neki a borsikafű, bors, kapor, kömény, jól illik hozzá a magyaros, paprikás fokhagymás rántás, de tejszínesen szerecsendióval, kakukkfűvel, rozmaringgal is finom. Középső húsos része saláták készítésekor is külön választható. Ezekből a vastag bordás levélerekből húslevesben megfőzve és szójamártással finom önálló étel. "
A vörös káposzta ásványi sókban és fehérjékben egyaránt gazdag, ezen felül magas az A-, K-, B- és C-vitamin tartalma. A zöld káposztánál hatszor több C-vitamint találhatunk benne, így antioxidáns hatása kiemelkedő, míg a csírája kalciumforrásként kiváló. Fogyókúrázóknak is ideális.
A vöröskáposzta vagy lilakáposzta az egyik legegészségesebb zöldség. Télen-nyáron kapható, aránylag olcsón, mégsem fogyasztjuk rendszeresen. Íme néhány info, tipp és tuti vöröskáposzta recept, amely segíthet az étrendünk megreformálásában..
A tormagyökér hosszúkás piszkosfehér színű fűszernövény. A jótékony hatású kalcium mellett, magnéziumhoz illetve C-vitaminhoz is hozzájuthatsz ha rendszeresen fogyasztod. Védelmet nyújt a szív-és érrendszeri megbetegedések ellen, nagy szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában és a méregtelenítésben.
A hagymák közül a fokhagymának a legmagasabb a nitrogén és a foszfortartalma, de ezen kívül kálium, kalcium és magnézium is található benne. A fokhagyma tartalmaz még A, B, C, és E-vitamint is. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunerősítő hatása van, és főzéssel csak a C-vitamin tartalma vész el.
A lilahagyma szépít. Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak. A vegyület segíti megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban. A vegyület legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai erőnlétét és széppé teszi a bőrt, hiszen megakadályozza a pattanások kialakulását.
"Erős aromájú fűszernövény. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.
Pikáns íze miatt a diétás ételek egyik fontos fűszerezője, de egyben olcsó vitaminforrás is.
Szendvicsek díszítésére, burgonya-, bab-, borsó-, húsleves ízesítésére használható, és nagy lehetőséget kínál a háziasszonyi fantázia csapongásának a hal- és tojásételek változatosabbá tételére. Túróba, lágysajtokba és mártásokba is keverhető."
A póréhagyma az emberiség egyik ősi kultúrnövénye. Ismert zöldségféle volt az ókori Egyiptomban, de a görögök és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották. Napjainkban is népszerű kultúrnövény. Eredeti vadonélő formája mára csak elvétve található meg a mediterráneumban.
Az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött ki teljesen, illetve még azelőtt megeheted, hogy megnőtt volna. Érdemes is fogyasztani, mert rengeteg C-vitamin, B-vitaminok, H- és E-vitamin van benne. Bővelkedik folsavban, nikotinsavban, valamint a vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink tartalma is jelentős.
A hagyma kiváló C-,B6-,B9-,B1-és B2 vitaminforrás, emellett tartalmaz ásványi anyagokat is, mint a kalcium és a vas. A hagymában található kvercetin nevű flavonoid egy erős antioxidáns, ami bizonyítottan rákmegelőző hatású. A hagyma bővelkedik vízben oldódó rostokban.Főként levesek, főzelékek, húsételek ízesítésére használjuk. A francia hagymaleves és a rántott hagymakarika már hazánkban is elterjedt. A vöröshagyma virága a többi hagymavirághoz hasonlóan ehető, díszítésre is használhatjuk.
A karfiol az egész szív- és érrendszer egészségére jótékonyan hat. A karfiol kipucolja az egész szervezetben felhalmozódott méreganyagokat. Olyan antioxidánsokat és egyéb más anyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül a méregtelenítő enzimeket aktiválják. A karfiol jó forrása a C- és K-vitaminnak, valamint található benne magnézium, foszfor, folsav, kálium és magnézium is nagyobb mennyiségben.
A karfiol az egész szív- és érrendszer egészségére jótékonyan hat. A karfiol kipucolja az egész szervezetben felhalmozódott méreganyagokat. Olyan antioxidánsokat és egyéb más anyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül a méregtelenítő enzimeket aktiválják. A karfiol jó forrása a C- és K-vitaminnak, valamint található benne magnézium, foszfor, folsav, kálium és magnézium is nagyobb mennyiségben.
Fontos hatóanyagként kell még megemlíteni az izotiocianát nevű fitovegyületet, ami májdaganat sejtjeiben hatékonyan fellép a sejtburjánzás ellen és serkenti az apoptózist. Általánosságban pedig, mint természetes katalizátorok a máj működését serkentik, amely így olyan enzimeket és egyéb bioaktív anyagokat termel, amelyek hatékonyan veszik fel a harcot a tumoros sejtek ellen.
A padlizsán rostokban gazdag, magas a B1-, B6-, C- és K-vitamintartalma, ezen felül folsavat, magnéziumot, káliumot, rezet, mangánt, foszfort és meszet tartalmaz. Ennek a magas víztartalmú növénynek alacsony az energiaértéke, 100 gramm padlizsán mindössze 18 kalóriát tartalmaz.
A padlizsán rostokban gazdag, magas a B1-, B6-, C- és K-vitamintartalma, ezen felül folsavat, magnéziumot, káliumot, rezet, mangánt, foszfort és meszet tartalmaz. Ennek a magas víztartalmú növénynek alacsony az energiaértéke, 100 gramm padlizsán mindössze 18 kalóriát tartalmaz.
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Töltő tömeg: 500 g
Nettó tömeg: 850 g
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Töltő tömeg: 500 g
Nettó tömeg: 850 g
A savanyított gyöngyhagyma kitűnő hozzávalója a könnyű salátáknak és falatkáknak. A pác megfelelő arányainak és kíméletes savanyítási eljárásunknak köszönhetően, a gyöngyhagyma megőrzi ropogós jellegét.
Töltő tömeg: 300 g
Nettó tömeg: 500 g
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Töltő tömeg: 300 g
Nettó tömeg: 700 g
A savanyúságokban kivételesen magas arányban találhatóak vitaminok és ásványi anyagok. A savanyú káposzta C-vitamin tartalmáról mindenki hallott (20mg/100g), de valójában minden savanyúság pozitív e téren. A vitaminok hatását tovább erősíti az, hogy a probiotikumok az emésztőrendszeren keresztül képesek megnyugtatni az immunrendszert, csökkenteni a gyulladásokat, enyhíteni az allergiás tüneteket és a megfázást, növelni az immunrendszer reagálóképességét, és még bizonyos ráktípusok ellen is védelmet nyújtanak. Nem árt tudni, hogy sok vitamin a savanyúság levébe oldódik, így azt is érdemes elfogyasztani.
Töltő tömeg: 300 g
Nettó tömeg: 500 g
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Töltő tömeg: 500 g
Nettó tömeg: 850 g
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Töltő tömeg: 500 g
Nettó tömeg: 850 g
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Töltő tömeg: 500 g
Nettó tömeg: 850 g
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Töltőtömeg: 750 g
Nettó tömeg: 850 g
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Töltő tömeg: 500 g
Nettó tömeg: 850 g
Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, mely megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások, orrdugulásra inhalálni kell vele.
A friss oregánó nagyon jó rostforrás, tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Vas- és mangántartalma mellett, található benne kalcium, C- és A-vitamin, valamint omega3 zsírsavak. Az oregánó nagyon jó és hatékony fertőtlenítő, gombaölő, vírusölő, görcsoldó hatással bír, és jótékonyan hat az emésztésre is.
A rozmaring segít légzőszervi- és megfázásos megbetegedések esetén, amit köptető és enyhén gyulladáscsökkentő hatásának köszönhet. Nátha ellen is hatékony. Segíti a vérkeringést, ezáltal felmelegíti az izmokat és a szerveket, aminek hatására el tud lazulni az izomzatunk.
Ezeken kívül számos olyan keserű anyag is megtalálható benne, melyek jótékonyan hatnak az emésztőrendszerünkre, továbbá elősegítik a telítettségérzés kialakulását. A rozmaringsav is ide sorolható, aminek többek közt vírus- és baktériumölő, illetve gyulladáscsökkentő hatása van.
kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is. Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, éppen ezért akár sebgyógyításra is használható. Továbbá serkenti a tejképződést, és tumort megelőző hatása is ismert.
Ellenőrizd, hogy a kézbesítési címeden elérhető-e szolgáltatásunk!
Szolgáltatásaink minőségének folyamatos magas szintű biztosításához a weboldalon sütiket használunk, a böngészéssel hozzájárulsz a sütik használatához.