Mit szeretünk a nyárban a barnító strandidőn, a végtelen mennyiségű fagyin, a jéghideg házi limonádén és a főtt kukoricán kívül? Bizony, hogy a grillszezont! A grillezés az egyik legősibb módja az ételek elkészítésének, már őseink is előszeretettel alkalmazták ezt a sütési módszert, mára pedig a világ minden táján ismert és kedvelt konyhai technológia lett.
Messziről felismerjük az izzó grillen sistergő húsok, sajtok, kolbászok fenséges illatát, és milyen jól is esik egy ilyen ínycsiklandó nyáresti vacsora mellé egy finom, egészséges, ropogós saláta. Könnyű köret bármilyen főfogás mellé, telis tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és hogy ne legyen megszokott, ne váljon unalmassá, finomabbnál finomabb öntetekkel dobhatjuk fel. Hoztunk néhány receptet, neked már csak annyi a dolgod, hogy kiválaszd a kedvenced, és felturbózd vele a salátádat!
Salátaszószok és elkészítésük
Tökmagolajos salátaöntet
Hozzávalók:
- 5 evőkanál tökmagolaj
- 6 evőkanál víz
- 5 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 mokkáskanál cukor
- só, őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés: A tökmagolaj kivételével minden alapanyagot összeturmixolunk. Ha homogén állagúvá vált, kanállal hozzákeverjük a tökmagolajat is, majd 1 órán át állni hagyjuk, és már mehet is a salátára ez az isteni citromos öntet.
Forrás: gastrolaj.hu
Mézes-mustáros salátaöntet
Hozzávalók:
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál balzsamecet
- 1 evőkanál víz
- 1 fél citrom leve
- 1 kis gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- só
Elkészítés: A fokhagymát nyomóval nyomjuk át, és minden alapanyaggal együtt alaposan keverjük össze úgy, hogy a mézzel is összeálljanak a hozzávalók. Pár órán át a hűtőben pihentetjük tálalás előtt.
Forrás: life.hu
Tejfölös salátaöntet
Hozzávalók:
- kapor
- fél csokor petrezselyem
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanél olaj
- 1 kis doboz tejföl
- 1 evőkanél ecet
- fél teáskanál cukor
Elkészítés: Keverjük össze az ecetet, a sót és a cukrot, amíg minden el nem oldódik benne, majd jöhet a tejföl, az átnyomott fokhagyma és a fűszerek. Salátákhoz és húsokhoz is kiváló mártogatós szósz.
Forrás: kate-receptek.blogspot.com
Majonézes öntet házilag
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojást keményre főzzük, majd leturmixoljuk homogén állagúra. Hozzáadjuk a körülbelül két evőkanálnyi finomra vágott vöröshagymát, a tejfölt és a mustárt, majd a végén sóval és borssal ízesítjük. Nekünk az egyik kedvencünk!
Forrás: life.hu
Diópesztós vegán salátaöntet
Hozzávalók:
- ½ bögre darált dió
- 1 citrom leve
- 4 gerezd sült fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 csokor bazsalikom
- víz
Elkészítés: A sült fokhagymát és a bazsalikomot apróra vágjuk, összekeverjük a darált dióval, a citrom levével és az olívaolajjal, majd a végén annyi vizet adunk hozzá, hogy öntetszerű állagú legyen. Ínycsiklandozó illatának senki sem tud ellenállni!
Forrás: gretakonyhaja.reblog.hu
Salátaöntet receptek sokaságára bukkanhatunk az interneten keresgélve, de mi magunk is kitalálhatjuk a kedvenc szószunk összetevőit. Szedjük össze az általunk kedvelt öntetalapanyagokat, és bátran kísérletezzük a házi szószok elkészítésével! Ha pedig már meguntuk a salátákat, válasszuk a nyár másik nagy slágerét, a kovászos uborkát köretként.
Salátaöntet bevásárlólista a Közért+ oldalán
Online szupermarketünkben minden alapanyagot megtalálsz a legfinomabb nyári salátaöntetekhez. Ráadásul most még a grillezés egyéb hozzávalói után sem kell keresgélned, könnyedén, otthon a kanapéról megrendelheted őket. Hogy ne pazarold az idődet a bevásárlásra, nálunk megtalálod a tökéletes grillezés elengedhetetlen alapanyagait a fűszerektől a húsokon át, a sajtok széles választékáig és természetesen a szomjoltókról sem feledkeztünk meg. Hívd át a családot vagy szólj a barátoknak, és már kezdődhet is az egyik legszuperebb nyáresti program!