Ha ismeritek, és kedvelitek a vajas, morzsás karfiolt, akkor ezt a verziót még inkább szeretni fogjátok. A karfiol teljes körű gondoskodásban részesül, és ennek köszönhetően felemelő ízgazdagsággal ajándékoz meg minket. Elsőként roppanósra főzzük, majd serpenyőben megpirítjuk, és egy önmagában is mennyei, sajtos besamel szósszal nyakon öntve sütjük készre a sütőben. Próbáljátok ki október 1-jén, a vegetáriánus ételek világnapján!
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej karfiol
- 30 gr vaj a tepsi kikenéséhez,
- pár ek. zsemlemorzsa
A besamel mártáshoz:
- 2 ek. liszt
- 3 ek. vaj
- 5 dl tej
- csipet só, bors, őrölt szerecsendió
- 1 kk. mustár
- 15 dkg kemény vagy félkemény sajt
Elkészítés:
- A megtisztított karfiolt rózsáira bontjuk, és kivágjuk a torzsáját. Vizet forralunk, és forrás után kb. 5-10 percig, még roppanósra főzzük, hiszen tovább fogjuk pirítani, és sütni a sütőben.
- Amíg fő a karfiol, elkészítjük a besamel mártást. A vajat felolvasztjuk egy vastag aljú főzőedényben, megvárjuk, amíg elforr a vajból a víz, ekkor dobjuk rá a lisztet. Habverő segítségével folyamatosan kevergetjük, nehogy odapiruljon. Addig keverjük, amíg meg nem csapja az orrunkat a fincsi zsemle illat. Ekkor több részletben, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a langyos tejet. Alacsony hőfok mellett, kevergetve főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Fűszerezzük pici sóval, borssal, őrölt szerecsendióval és ízlés szerint egy kis mustárral. Levesszük a főzőlapról, még ezután is időnként átkeverjük, és hozzáadjuk a reszelt sajt 2/3-át.
- Leszűrjük az időközben megfőtt karfiolt, a nagyobb darabokat kettévágjuk és kevés vajon megpirítjuk a serpenyőben mindkét oldalát.
- A tepsit alaposan kikenjük vajjal, megszórjuk a morzsával, és elrendezzük rajta a karfiolrózsákat. Ráöntjük a besamel mártást, és megszórjuk egy kis plusz reszelt sajttal.
- 180 fokon kb. 30 percig sütjük.