A franciák csodás croque moniseur szendvicséhez szinte megszólalásig hasonlít az amerikaiak egyik kedvenc reggeli találmánya. A klasszikus monte christo szendvicshez is toast kenyérre, jó minőségű sajtra és főtt sonkára van szükség, ebben az esetben viszont nem besamel mártással, hanem mustáros majonézes krémmel (sőt gyakran lekvárral) választjuk el a rétegeket, sütő helyett pedig vajban sütjük meg egy serpenyőben. Nagyon leegyszerűsítve ez a különbség a két fantasztikus reggeli között. Pazar és gusztusos napindító, amit nagyon egyszerűen, kb. 15 perc alatt elkészíthetünk.
Hozzávalók 2 személyre:
- 6 szelet szendvicskenyér
- 2 ek. majonéz
- 2 tk. dijoni mustár
- 2 tojás
- löttyintésnyi főzőtejszín (kb. 0,5 dl)
- 25 dkg reszelt sajt
- 10-15 dkg főtt sonka
- 4-5 dkg vaj
Elkészítés:
Az első szelet kenyeret megkenjünk a mustáros majonézzel, rászórjuk a sajtot, ráteszünk egy nagy szelet sonkát, majd ismét kenyeret teszünk rá. Ezt megkenjük újra a mustáros majonézzel, sonkát helyezünk rá, aztán sajtot, és a tetejére a 3. szelet kenyeret (ezt már nem kenjük meg).
A kezünkkel, vagy egy nehezebb edénnyel picit lenyomkodjuk, összenyomjuk a szendvicset.
Felverjük a tojásokat a löttyintésnyi tejszín kíséretében, sózzuk, borsozzuk, de egyéb kedvelt fűszerekkel is feldobhatjuk. Megforgatjuk benne óvatosan a három emeletes szendvicseket, majd forró vajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát egy serpenyőben. Érdekesség: az amerikaiak porcukkoral megszórva, bogyós gyümölcslekvárral tálalják.
Márti blogján további recepteket is találtok: izzel-lelekkel.hu