_900.jpeg)
A tavasz előfutára, a medvehagyma végre megérkezett, így ez azt is jelzi, hogy hamarosan egyre több finomságot készíthetünk friss, szezonális zöldségekből, és gyümölcsökből. Például remekül áll a klasszikus, élesztőmentes, túrós pogácsának, ha tavasz ízű, friss medvehagyma csokorral gazdagítjuk és zöldítjük.
Hozzávalók 2 tepsi pogácsához:
25 dkg túró
25 dkg liszt
25 dkg vaj
1 ek. só
1 cs. medvehagyma
1 tojás a pogácsa megkenéséhez
reszelt trappista és parenyica sajt
Elkészítés:
A sót összekeverjük a liszttel, majd a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a túrót, az aprított medvehagymát, jól összedolgozzuk, összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára, de akár egy éjszakát is így tölthet. A hűtőből kivéve előfordulhat, hogy egy pici időre még szüksége van a tésztának, amíg ki tudjuk nyújtani, de sokat sem érdemes várni, mert akkor megolvad a vaj, és nem lesz olyan szép tartása a pogácsának.
Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, majd fejben elharmadolva a téglalapot, behajtjuk először jobbról, majd balról a széleit. Újra kinyújtjuk jó ujjnyi vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval addig szaggatjuk, amíg az összes tészta el nem fogy (a maradékot újra és újra összegyúrva, kinyújtva).
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük a tetejét felvert tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük, kb. 12-15 percig, amíg szépen rápirul a sajt a tetejére.