Keresés
HU
Termékkínálatunk
    Menü Bezár
    Vissza az összeshez

    Márton-napi szokások, ételek, receptek: készülj fel a böjtre!

    Márton-napi szokások, ételek, receptek: készülj fel a böjtre!

    A Márton-naphoz számos népszokás, étel és ital tartozik. Szinte kötelező a lakoma, az ünnephez tartozó receptek elkészítése. A hagyomány szerint ugyanis ez az utolsó ünnepnap a karácsony előtti 40 napos böjt előtt. Érdemes tehát minél többet fogyasztani, és még az sem okoz gondot feltétlenül, ha a kelleténél kicsit több bort iszunk. Honnan is ered a hagyomány? Miért eszünk ludat, és miért szokás újborral koccintani? Hogyan ünnepeljük meg, és milyen ételeket tálaljunk a vendégeknek? Márton-napi népszokások, receptek és minden, amit tudni érdemes. 

    Szent Márton története

    Szent Márton 316 körül született, és 397-ben halt meg. A legenda szerint azon a hegyen látta meg a napvilágot, ahol a Pannonhalmi Bencés Főapátság is található. Nem véletlenül: a magyar kereszténység bölcsőjét az ő tiszteletére emelték fel. Más hagyományok szerint viszont Savariában, avagy Szombathelyen született, ahol szintén róla nevezték el a helyi templomot (Szent Márton-templom). Napjainkban több település is viseli nevét. Ami biztos: az emberek úgy tartották, egy igazi szent volt.

    Isten szolgálatában: Márton és a koldus

    Több híres történet főszereplője. Egy história szerint – amikor ifjú tisztként szolgált a római hadseregben – egyszer megfelezte köpenyét egy koldussal, akit megsajnált. Álmában pedig maga Jézus jelent meg a koldus alakjában. Ekkor döntött úgy, hogy a hadsereg helyett Istent fogja szolgálni.

    Szent Márton és a ludak

    Márton neve legendává vált. Püspökké választották, habár ő nem akarta ezt. Olyannyira nem, hogy megpróbált elbújni a szertartás elől. A ludak közé menekül. Ez viszont nem volt annyira jó ötlet. A ludak ugyanis gágogni kezdtek, elárulva ezzel rejtekhelyét. A liba így vált a későbbi ünnepnap szerves részévé.

    Az igazi szent

    Szent Márton a hagyományok szerint rengeteg jót tett a világban. Álmában segítette Szent Istvánt és az országot, Isten nevében járt faluról falura. Betegeket gyógyított meg. Szűz Mária után ő lett Magyarország patrónusa (Tours-i Szent Márton). Jó cselekedetei végigkísérték életét, és szentként vonult be a történelemkönyvekbe.

     

    Szent Márton

     

    Liba és bor, a Márton-napi lakomázás eredete

    397-ben, november 8-án halt meg. Három nappal később, november 11-én temették el. Ez a nap azonban egyben a téli évnegyed kezdő napja is volt a római időkben. Ez azt jelentette, hogy ilyenkor az új termésből és újborból nagy lakomát tartottak. Így tehát meg is kaptuk a válaszokat, miért kell libát és bort fogyasztani Szent Márton tiszteletére.

    Márton-napi népszokások

    A Márton-naphoz számos népszokás köthető. Napja november 11-e. Nemcsak a római időkben, hanem hazánkban is fordulónapot jelent ez az időpont. Ilyenkor fejezik be a mezőgazdasági munkákat, és közeledik az advent. Sőt, a 40 napos böjt előtt ez az utolsó alkalom, amikor bátran ehetünk-ihatunk.

     

    Márton napi szokások

     

    Ünneplés, felvonulás

    Az ünnep alkalmával sok helyen tüzet gyújtanak, felvonulást tartanak. Ilyenkor Márton-napi dalokat énekelnek, majd a nap végén libás ételeket, bort fogyasztanak. Összességében egy vidám alkalomról van szó, ahol a jóságot ünneplik.

    Néphitek

    Márton-napon érdemes vigyázni, ha jót akarunk magunknak. A néphit szerint például tilos a házimunka, és a ruhák mosása, szárítása, az ugyanis dögvészhez vezet. Aki csak répát eszik egész nap, ágyba vizelő lesz. Aki pedig éjjel álmodik, az boldog lesz a népi bölcsesség szerint.

    Időjóslás

    A hagyományok szerint a sült liba csontjából még az időjárásra is jósolhatunk: ha a csontja barna és rövid, akkor sáros télnek nézünk elébe. Amennyiben hosszú és fehér, készülhetünk a fehér karácsonyra, ugyanis havazni fog. Ha november 11-én esik, akkor viszont fagy, majd szárazság következik. A néphit szerint ha Márton fehér lovon érkezett, enyhe tél volt várható, míg ha barnán, akkor kemény tél következett. Az őszi időjárás pedig a bor minőségét határozta meg.

    Ismert mondások

    A Szent Márton-naphoz számos mondás is tartozik. Ezek a legendákhoz, hagyományokhoz köthetők:

    • “A bornak Szent Márton a bírája.”
    • “Aki Márton-napján spicces lesz a bortól, közérzete kifogástalan lesz”.
    • “Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.”
    • "Adjon Isten szerencsés jó estét! Megjött Szent Márton püspök szolgája. Adjon Isten bort, búzát, békességet, lelkünknek üdvösséget!"
    • "Elhoztuk Szent Márton püspök vesszeit. Se mink nem kezdtek, se mink nem végezzek. Úgy szaporodjanak a sertések, mint ennek ahány ága boga van!"

    Aki tehát sokat eszik-iszik Márton-napon, egészséges marad.

    Márton-napi ételek, receptek

    Márton-nap alkalmából libából készült ételekkel és új borral szokás ünnepelni. A hagyomány szerint ilyenkor isszuk-esszük magunkba az erőt és egészséget. Annak érdekében, hogy ne éhezzünk egész évben, november 11-én liba húst kell fogyasztanunk, borral tálalva. Ráadásul minél többet, annál egészségesebbek leszünk. Nem is hangzik olyan rosszul!

     

    Márton nap

     

    Receptek a Közért+ kínálatából!

    A Márton-napi recepteket illetően a lehetőségek tárháza szinte végtelen. A Közért+ csapata szárnyaló ajánlatokkal, kézműves és termelői készletekkel készült a jeles ünnepre, hogy minden finomság biztosan az étkezőasztalra kerüljön. Válogass kedvedre kínálatunkból, és lepd meg családodat egy igazán különleges libalakomával.

    Hozzászólások
    Megjegyzés Bezárás
    online bevásárlás

    Szállítunk hozzád?

    Ellenőrizd, hogy a kézbesítési címeden elérhető-e szolgáltatásunk!