Keresés
HU
Termékkínálatunk
  Menü Bezár
  Vissza az összeshez

  Márton-napi szokások, ételek, receptek: készülj fel a böjtre!

  Márton-napi szokások, ételek, receptek: készülj fel a böjtre!

  A Márton-naphoz számos népszokás, étel és ital tartozik. Szinte kötelező a lakoma, az ünnephez tartozó receptek elkészítése. A hagyomány szerint ugyanis ez az utolsó ünnepnap a karácsony előtti 40 napos böjt előtt. Érdemes tehát minél többet fogyasztani, és még az sem okoz gondot feltétlenül, ha a kelleténél kicsit több bort iszunk. Honnan is ered a hagyomány? Miért eszünk ludat, és miért szokás újborral koccintani? Hogyan ünnepeljük meg, és milyen ételeket tálaljunk a vendégeknek? Márton-napi népszokások, receptek és minden, amit tudni érdemes. 

  Szent Márton története

  Szent Márton 316 körül született, és 397-ben halt meg. A legenda szerint azon a hegyen látta meg a napvilágot, ahol a Pannonhalmi Bencés Főapátság is található. Nem véletlenül: a magyar kereszténység bölcsőjét az ő tiszteletére emelték fel. Más hagyományok szerint viszont Savariában, avagy Szombathelyen született, ahol szintén róla nevezték el a helyi templomot (Szent Márton-templom). Napjainkban több település is viseli nevét. Ami biztos: az emberek úgy tartották, egy igazi szent volt.

  Isten szolgálatában: Márton és a koldus

  Több híres történet főszereplője. Egy história szerint – amikor ifjú tisztként szolgált a római hadseregben – egyszer megfelezte köpenyét egy koldussal, akit megsajnált. Álmában pedig maga Jézus jelent meg a koldus alakjában. Ekkor döntött úgy, hogy a hadsereg helyett Istent fogja szolgálni.

  Szent Márton és a ludak

  Márton neve legendává vált. Püspökké választották, habár ő nem akarta ezt. Olyannyira nem, hogy megpróbált elbújni a szertartás elől. A ludak közé menekül. Ez viszont nem volt annyira jó ötlet. A ludak ugyanis gágogni kezdtek, elárulva ezzel rejtekhelyét. A liba így vált a későbbi ünnepnap szerves részévé.

  Az igazi szent

  Szent Márton a hagyományok szerint rengeteg jót tett a világban. Álmában segítette Szent Istvánt és az országot, Isten nevében járt faluról falura. Betegeket gyógyított meg. Szűz Mária után ő lett Magyarország patrónusa (Tours-i Szent Márton). Jó cselekedetei végigkísérték életét, és szentként vonult be a történelemkönyvekbe.

   

  Szent Márton

   

  Liba és bor, a Márton-napi lakomázás eredete

  397-ben, november 8-án halt meg. Három nappal később, november 11-én temették el. Ez a nap azonban egyben a téli évnegyed kezdő napja is volt a római időkben. Ez azt jelentette, hogy ilyenkor az új termésből és újborból nagy lakomát tartottak. Így tehát meg is kaptuk a válaszokat, miért kell libát és bort fogyasztani Szent Márton tiszteletére.

  Márton-napi népszokások

  A Márton-naphoz számos népszokás köthető. Napja november 11-e. Nemcsak a római időkben, hanem hazánkban is fordulónapot jelent ez az időpont. Ilyenkor fejezik be a mezőgazdasági munkákat, és közeledik az advent. Sőt, a 40 napos böjt előtt ez az utolsó alkalom, amikor bátran ehetünk-ihatunk.

   

  Márton napi szokások

   

  Ünneplés, felvonulás

  Az ünnep alkalmával sok helyen tüzet gyújtanak, felvonulást tartanak. Ilyenkor Márton-napi dalokat énekelnek, majd a nap végén libás ételeket, bort fogyasztanak. Összességében egy vidám alkalomról van szó, ahol a jóságot ünneplik.

  Néphitek

  Márton-napon érdemes vigyázni, ha jót akarunk magunknak. A néphit szerint például tilos a házimunka, és a ruhák mosása, szárítása, az ugyanis dögvészhez vezet. Aki csak répát eszik egész nap, ágyba vizelő lesz. Aki pedig éjjel álmodik, az boldog lesz a népi bölcsesség szerint.

  Időjóslás

  A hagyományok szerint a sült liba csontjából még az időjárásra is jósolhatunk: ha a csontja barna és rövid, akkor sáros télnek nézünk elébe. Amennyiben hosszú és fehér, készülhetünk a fehér karácsonyra, ugyanis havazni fog. Ha november 11-én esik, akkor viszont fagy, majd szárazság következik. A néphit szerint ha Márton fehér lovon érkezett, enyhe tél volt várható, míg ha barnán, akkor kemény tél következett. Az őszi időjárás pedig a bor minőségét határozta meg.

  Ismert mondások

  A Szent Márton-naphoz számos mondás is tartozik. Ezek a legendákhoz, hagyományokhoz köthetők:

  • “A bornak Szent Márton a bírája.”
  • “Aki Márton-napján spicces lesz a bortól, közérzete kifogástalan lesz”.
  • “Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.”
  • "Adjon Isten szerencsés jó estét! Megjött Szent Márton püspök szolgája. Adjon Isten bort, búzát, békességet, lelkünknek üdvösséget!"
  • "Elhoztuk Szent Márton püspök vesszeit. Se mink nem kezdtek, se mink nem végezzek. Úgy szaporodjanak a sertések, mint ennek ahány ága boga van!"

  Aki tehát sokat eszik-iszik Márton-napon, egészséges marad.

  Márton-napi ételek, receptek

  Márton-nap alkalmából libából készült ételekkel és új borral szokás ünnepelni. A hagyomány szerint ilyenkor isszuk-esszük magunkba az erőt és egészséget. Annak érdekében, hogy ne éhezzünk egész évben, november 11-én liba húst kell fogyasztanunk, borral tálalva. Ráadásul minél többet, annál egészségesebbek leszünk. Nem is hangzik olyan rosszul!

   

  Márton nap

   

  Receptek a Közért+ kínálatából!

  A Márton-napi recepteket illetően a lehetőségek tárháza szinte végtelen. A Közért+ csapata szárnyaló ajánlatokkal, kézműves és termelői készletekkel készült a jeles ünnepre, hogy minden finomság biztosan az étkezőasztalra kerüljön. Válogass kedvedre kínálatunkból, és lepd meg családodat egy igazán különleges libalakomával.

  Hozzászólások
  Megjegyzés Bezárás

  Közértplusz díjaink 2023

  online bevásárlás

  Szállítunk hozzád?

  Ellenőrizd, hogy a kézbesítési címeden elérhető-e szolgáltatásunk!