_900.png)
A Márton-naphoz számos népszokás, étel és ital tartozik. Szinte kötelező a lakoma, az ünnephez tartozó receptek elkészítése. A hagyomány szerint ugyanis ez az utolsó ünnepnap a karácsony előtti 40 napos böjt előtt. Érdemes tehát minél többet fogyasztani, és még az sem okoz gondot feltétlenül, ha a kelleténél kicsit több bort iszunk. Honnan is ered a hagyomány? Miért eszünk ludat, és miért szokás újborral koccintani? Hogyan ünnepeljük meg, és milyen ételeket tálaljunk a vendégeknek? Márton-napi népszokások, receptek és minden, amit tudni érdemes.
Szent Márton története
Szent Márton 316 körül született, és 397-ben halt meg. A legenda szerint azon a hegyen látta meg a napvilágot, ahol a Pannonhalmi Bencés Főapátság is található. Nem véletlenül: a magyar kereszténység bölcsőjét az ő tiszteletére emelték fel. Más hagyományok szerint viszont Savariában, avagy Szombathelyen született, ahol szintén róla nevezték el a helyi templomot (Szent Márton-templom). Napjainkban több település is viseli nevét. Ami biztos: az emberek úgy tartották, egy igazi szent volt.
Isten szolgálatában: Márton és a koldus
Több híres történet főszereplője. Egy história szerint – amikor ifjú tisztként szolgált a római hadseregben – egyszer megfelezte köpenyét egy koldussal, akit megsajnált. Álmában pedig maga Jézus jelent meg a koldus alakjában. Ekkor döntött úgy, hogy a hadsereg helyett Istent fogja szolgálni.
Szent Márton és a ludak
Márton neve legendává vált. Püspökké választották, habár ő nem akarta ezt. Olyannyira nem, hogy megpróbált elbújni a szertartás elől. A ludak közé menekül. Ez viszont nem volt annyira jó ötlet. A ludak ugyanis gágogni kezdtek, elárulva ezzel rejtekhelyét. A liba így vált a későbbi ünnepnap szerves részévé.
Az igazi szent
Szent Márton a hagyományok szerint rengeteg jót tett a világban. Álmában segítette Szent Istvánt és az országot, Isten nevében járt faluról falura. Betegeket gyógyított meg. Szűz Mária után ő lett Magyarország patrónusa (Tours-i Szent Márton). Jó cselekedetei végigkísérték életét, és szentként vonult be a történelemkönyvekbe.
Liba és bor, a Márton-napi lakomázás eredete
397-ben, november 8-án halt meg. Három nappal később, november 11-én temették el. Ez a nap azonban egyben a téli évnegyed kezdő napja is volt a római időkben. Ez azt jelentette, hogy ilyenkor az új termésből és újborból nagy lakomát tartottak. Így tehát meg is kaptuk a válaszokat, miért kell libát és bort fogyasztani Szent Márton tiszteletére.
Márton-napi népszokások
A Márton-naphoz számos népszokás köthető. Napja november 11-e. Nemcsak a római időkben, hanem hazánkban is fordulónapot jelent ez az időpont. Ilyenkor fejezik be a mezőgazdasági munkákat, és közeledik az advent. Sőt, a 40 napos böjt előtt ez az utolsó alkalom, amikor bátran ehetünk-ihatunk.
Ünneplés, felvonulás
Az ünnep alkalmával sok helyen tüzet gyújtanak, felvonulást tartanak. Ilyenkor Márton-napi dalokat énekelnek, majd a nap végén libás ételeket, bort fogyasztanak. Összességében egy vidám alkalomról van szó, ahol a jóságot ünneplik.
Néphitek
Márton-napon érdemes vigyázni, ha jót akarunk magunknak. A néphit szerint például tilos a házimunka, és a ruhák mosása, szárítása, az ugyanis dögvészhez vezet. Aki csak répát eszik egész nap, ágyba vizelő lesz. Aki pedig éjjel álmodik, az boldog lesz a népi bölcsesség szerint.
Időjóslás
A hagyományok szerint a sült liba csontjából még az időjárásra is jósolhatunk: ha a csontja barna és rövid, akkor sáros télnek nézünk elébe. Amennyiben hosszú és fehér, készülhetünk a fehér karácsonyra, ugyanis havazni fog. Ha november 11-én esik, akkor viszont fagy, majd szárazság következik. A néphit szerint ha Márton fehér lovon érkezett, enyhe tél volt várható, míg ha barnán, akkor kemény tél következett. Az őszi időjárás pedig a bor minőségét határozta meg.
Ismert mondások
A Szent Márton-naphoz számos mondás is tartozik. Ezek a legendákhoz, hagyományokhoz köthetők:
- “A bornak Szent Márton a bírája.”
- “Aki Márton-napján spicces lesz a bortól, közérzete kifogástalan lesz”.
- “Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.”
- "Adjon Isten szerencsés jó estét! Megjött Szent Márton püspök szolgája. Adjon Isten bort, búzát, békességet, lelkünknek üdvösséget!"
- "Elhoztuk Szent Márton püspök vesszeit. Se mink nem kezdtek, se mink nem végezzek. Úgy szaporodjanak a sertések, mint ennek ahány ága boga van!"
Aki tehát sokat eszik-iszik Márton-napon, egészséges marad.
Márton-napi ételek, receptek
Márton-nap alkalmából libából készült ételekkel és új borral szokás ünnepelni. A hagyomány szerint ilyenkor isszuk-esszük magunkba az erőt és egészséget. Annak érdekében, hogy ne éhezzünk egész évben, november 11-én liba húst kell fogyasztanunk, borral tálalva. Ráadásul minél többet, annál egészségesebbek leszünk. Nem is hangzik olyan rosszul!
Receptek a Közért+ kínálatából!
A Márton-napi recepteket illetően a lehetőségek tárháza szinte végtelen. A Közért+ csapata szárnyaló ajánlatokkal, kézműves és termelői készletekkel készült a jeles ünnepre, hogy minden finomság biztosan az étkezőasztalra kerüljön. Válogass kedvedre kínálatunkból, és lepd meg családodat egy igazán különleges libalakomával.