Keresés
HU
Termékkínálatunk
  Menü Bezár
  Vissza az összeshez

  Koleszterincsökkentő ételek: mit szabad enni, és mit nem?

  Koleszterincsökkentő ételek: mit szabad enni, és mit nem?

  Számos tévhit terjed a világban a koleszterinnel kapcsolatban. Sok esetben úgy van beállítva, mintha valamilyen nagyon rossz dolog lenne, amit egytől egyig ki kell rakni az étrendből. Pedig a koleszterin valójában csak egy zsírvegyület, ami szinte minden sejtben megtalálható. Ami viszont igaz  – ahogyan más eseteknél is  – a túlfogyasztás negatív egészségügyi hatásokkal is járhat. Bizonyos esetekben akár betegséget is előidézhet. Az egészséges táplálkozás, helyes étrend azonban segíthet megelőzni a bajt, és optimális szinten tartani a koleszterinszintet.

  A koleszterin jelentése

  Először is érdemes áttekinteni, mit is jelent a koleszterin. Ez egy olyan vegyület, ami minden emberi és állati sejtben megtalálható, legfőképpen a mellékvesében, az idegrendszerben és az epében. Az előállítást a sejtek végzik, leginkább a máj. Másrészt pedig az étel, amit beviszünk a szervezetünkbe.

  • Alacsony- (LDL) és
  • magas sűrűségű (HDL) koleszterint

  is megkülönböztetünk. Mindkettőre szükség van, de alapvetően az alacsony sűrűségű (“negatív” lipoprotein) túlzott bevitele az, amelyik szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Ellentétben az ún. “pozitív”, nagy sűrűségű lipoproteinnel, ami védi az ereket.

  A magas koleszterinszint kockázatai

  A magas koleszterinszint már egyfajta betegség. Nem megfelelő zsíranyagcserével járhat, ami kisebb-nagyobb egészségügyi problémákat, érelmeszesedést okozhat. Napjainkban egyre több embernél alakul ki a normálisnál magasabbnak mondható koleszterinszint. Ez pedig leginkább bőrelváltozás, meszesedés formájában jelentkezhet tünetként.

  Joggal merül fel a kérdés,

  • mi az ideális koleszterinszint,
  • mi okozza a magas értéket, és
  • hogyan tehetünk ellene.

  Általánosságban arról van szó, hogy az étrend és az életmód nem megfelelő. A túlzott zsírterhelés, a gyógyszerek túladagolása egyaránt okozhatja a bajt. Rosszabbik eset a veleszületett, öröklődésű zsíranyagcserével kapcsolatos rendellenesség. Előbbi esetben akár egy életmódváltás is meghatározó lehet, és segíthet, míg utóbbinál szűrővizsgálatot is célszerű végezni. Ami egyébként sosem árthat, ezért javasolt bizonyos időközönként kivizsgáltatni magunkat. Egy felnőtt esetében ez körülbelül kétévente javasolt.

  A magas koleszterinszint ugyanis súlyossá is válhat. Amikor az érfalakon lerakódik a felesleges koleszterin, érszűkület alakul ki. Az erek ezáltal nem szállítanak elég vért, a sejtek pedig nem kapnak elegendő oxigént, a szervek károsodni kezdhetnek. Ez érelzáródáshoz vezethet, ami akár trombózist, stroke-ot, infarktust is okozhat.

  Az ideális koleszterinszint

  A koleszterinszintet leginkább vérmintából lehet mérni, de speciális házi tesztekkel is megkaphatjuk a koleszterin értékét. Az ideális koleszterintáblázat körülbelül a következőképpen alakul:

  • LDL-koleszterin: 1,2-3 mmol/l
  • HDL-koleszterin: 1-2,2 mmol/l
  • Triglicerid (energiáért felelős vérzsír): 0,45-1,7 mmol/l

  Az ideális koleszterinszint mindent egybevéve valahol 2,9-5,0 mmol/l között található. Ezek az értékek nagyjából az optimálisak, viszont nem kell görcsösen, napról napra sem tesztelni magunkat. Ennél fontosabb, hogy táplálkozzunk egészségesen, és ismerjük fel, ha mégis valami baj van, vagyis magas a koleszterinszintünk. Ha így van, diétával, vagy koleszterincsökkentő ételek fogyasztásával szinte csodákat tehetünk.

  Koleszterin csökkentése

  A koleszterinszint csökkentésének lényegében két módja van. Az egyik az

  • életmódváltás (pl. tudatos étrend), a másik pedig a
  • gyógyszeres kezelés.

  Az első a jobbik eset, míg gyógyszer szedésére akkor van szükség, ha az életmódbeli változások nem csökkentik megfelelőképpen a koleszterinszintet. Több speciális gyógyszer is létezik ez esetben, viszont mellékhatásokkal járhatnak. Ilyen esetben mindenképpen konzultáljunk szakorvossal. Ha indokolt, koleszterintesztet is lehet végezni, amivel pontos képünk lesz róla, hogy mennyi az

  • összes koleszterin mennyisége, a
  • “jó” koleszteriné, vagyis a HDL-, a
  • “rossz” koleszterin szintje (LDL),
  • illetve a trigliceridek számáról

  szintén visszajelzést kaphatunk.

  Az egészséges táplálkozás alapjai

  A legfontosabb tehát az egészséges táplálkozás. Akár magas a koleszterinszintünk, akár nem. Így számos egyéb betegségtől is megóvhatjuk magunkat, a szervezetünk ugyanis meghálálja a gondoskodást. Együnk olyan ételeket, amelyek energiát adnak, és tartsuk be a legalább napi három étkezést. Legalább! Mondani sem kell, de nagyon gyakori, hogy legfőképpen a reggeli marad ki, ami viszont nagyon fontos lenne mindenki életében. Legyen bármilyen hajtós és fárasztó a reggel kezdete, próbáljuk meg beiktatni a napi rutinba az étkezést. Ha a kávéra jut idő, talán erre is.

  Aki egészséges ételeket fogyaszt, változatos étrendet követ, aligha lesz koleszterin problémája. Persze előfordulhat, hogy elvetjük a sulykot, nem figyelünk oda magunkra a túl nagy stressz hatására, és így tovább. Na és persze mint említettük, vannak, akik veleszületetten küszködnek hasonló problémával.

  Koleszterin-diéta

  A megfelelő diéta segíthet helyreállítani, majd szinten tartani az optimális koleszterinszintet a szervezetünkben. Itt nem kell valami radikális dologra gondolni, sőt, még akár élvezhetjük is a kisebb-nagyobb életmódváltást, amit eszközölünk. Amellett, hogy tudatosan választjuk ki az étrendet, és egészségesen táplálkozunk, az is sokat segíthet, ha nem eszünk annyi gyorsételt, minimalizáljuk a cukrozott üdítők fogyasztását, valamint nem iszunk sok alkoholt, nem dohányzunk.

  A koleszterin-diéta során összességében célszerű a következőkre figyelni:

  • Koleszterinszegény étrend (max 300 mg)
  • Növényi eredetű táplálék fogyasztása
  • Zsírfogyasztás csökkentése
  • Kiegyensúlyozott életmód

  Ha tartjuk magunkat ezekhez a pontokhoz, akkor jó eséllyel visszaállíthatjuk az optimális koleszterin-értéket.

  Koleszterincsökkentő ételek

  El is érkeztünk a legizgalmasabb részhez! Aki szeret variálni, és új ételeket, menüket kipróbálni, annak nem is kell majd annyira koleszterinszintje miatt aggódni.

  Mit nem szabad enni, ha magas a koleszterin?

  Mondhatnánk azt is, hogy elsősorban a telített zsírsavakat érdemes mellőzni. Persze ez némi áldozatokkal jár, hiszen az egyébként nagyon egészséges

  • tojásból is megárthat a sok, vagy éppen a
  • zsíros húsokból,
  • süteményekből is.

  Ezeket tehát egy koleszterin-diéta során érdemes kerülni.

  Mit érdemes enni, ha magas a koleszterin?

  Léteznek ún. természetes koleszterincsökkentő ételek, mint a

  • halak, a
  • rostban gazdag gabonák, vagy az
  • olajos magvak.

  Jót tesznek még továbbá a növényi olajok, az olívabogyó, illetve a sovány csirkehús. A halfogyasztás kifejezetten ajánlott, hiszen nagyon magas tápértékű fehérjét tartalmaz, továbbá a benne található omega-3 zsírsavak értékes kincsek az emberi szervezet számára.

  És természetesen a gyümölcsök, zöldségek. Ezek mellé pedig a legjobb, ha

  • sima vizet iszunk, vagy
  • gyógynövényeket,
  • gyümölcsturmixokat

  fogyasztunk. Ha pedig ezeket megunnánk, egy kis vörösborral is az erek védelmébe állhatunk.

  Sokat segíthet továbbá az is, ha betartunk bizonyos sütési-főzési praktikákat. Ha például olyan teflonedényekben sütünk, ahol nincs szükség zsiradékra, de még akár a mikrohullámú sütőt is használhatjuk sütésre, főzésre. Így az étel is zsírszegényebb lesz. Bő zsiradékban való sütés nélkül, és az olaj kiváltásával (pl. zöldség- vagy húslevesben párolással) is igencsak finom ételeket készíthetünk.

  Friss, hazai és egészséges ételek a Közért+ kínálatából!

  A kifejezetten koleszterincsökkentő ételek fogyasztása tehát segíthet helyreállítani az egyensúlyt a szervezetben, de nem kell örökké mellőzni a tojást, a zsíros húsokat, és szerencsére a süteményt sem. A lényeg, hogy ne vigyünk túlzásba semmit, és fogyasszunk friss, hazai, egészséges ételeket.

  Az biztos, hogy a Közért+ online webáruházából gyorsan, egyszerűen és biztonságosan beszerezhető szinte minden olyan étel, ami a koleszterin csökkentéséhez is hozzájárul.

  Hozzászólások
  Megjegyzés Bezárás

  Közértplusz díjaink 2023

  online bevásárlás

  Szállítunk hozzád?

  Ellenőrizd, hogy a kézbesítési címeden elérhető-e szolgáltatásunk!