Száraz, szikkadt pékáruból, kenyérből, kifliből, zsemléből sokfélét készíthetünk: például zsemlemorzsát, kis kockákra vágva krutont a krémlevesek betéteként. Remek bundáskenyér, melegszendvics, pirítós alapanyag, és fasírthoz, zsemlegombóchoz, máglyarakáshoz is kiváló. Azonban a franciák pazar pitéjére, a quiche-re már kevesebben gondolnának, ha maradék kenyérről van szó. Pedig annyi idő alatt előkészíthető, amíg bemelegszik a sütő, és fantasztikus vacsora vagy kényeztető, villás reggeli lesz belőle. Gyakorlatilag bármilyen, hűtőben maradt finomsággal megtölthetjük, a határ a csillagos ég. Jól szeletelhető és szállítható, így még a gyerkőcök uzsonnás dobozában is pompás helye lesz.
Hozzávalók 4 személyre:
kenyérmérettől függően 6-8 vékony szelet kenyér,
- 15 dkg főtt sonka,
- 3 szál zöldhagyma,
- 6-8 db koktélparadicsom,
- 3 dl tejszín,
- 6-7 db tojás,
- 15 dkg reszelt sajt,
- só, bors, őrölt szerecsendió,
- tetejére: pár levél friss bazsalikom vagy petrezselyem.
Elkészítés:
Kikenjük vajjal a pite formát (28-30 cm-es), majd kibéleljük vékonyra szeletelt kenyérrel (minden pici lukat befoltozunk falatkákra vágott kenyérrel).
Rápakoljuk a tölteléket: pl. sonka kockákat, zöldhagyma karikákat, félbevágott koktélparadicsomot. (Vagy bármi mást, ami a hűtőben maradt.)
Nyakon öntjük a tejszín, felvert tojás és sajt keverékéből álló öntettel (ezt fűszerezzük ízlés szerint, pl. sóval, borssal, őrölt szerecsendióval). A tetejére még egy kis plusz sajtot vagy zöldfűszert halmozhatunk.
180 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz a pite.