Keresés
HU
Termékkínálatunk
    Menü Bezár
    Vissza az összeshez

    Immunrendszer erősítő ételek, italok, vitaminok

    Immunrendszer erősítő ételek, italok, vitaminok

    Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. A növényekben lévő A- , B-, C- és E-vitaminok és más antioxidánsok fokozzák a szervezet ellenálló képességét, de emellett kiegészítésképp vitaminkomplexumok szedése is javasolt. Időszakonként ajánlatos valamilyen tisztítókúrát tartani, ha hosszú ideig szeretnénk egészségesünket megőrizni.

    A továbbiakban bemutatjuk, hogy milyen ételek, gyümölcsök, zöldségek vitaminok és teák fogyasztásával erősíthetjük meg napról napra az immunrendszerünket.

     

    Ételek

    A csontleves támogatja az immunrendszer működését azáltal, hogy segíti a bél egészséges működését és csökkenti a szivárgó bél szindróma által okozott gyulladást. Mivel tudjuk, hogy a bél egészségének döntő szerepe van az immunműködésben, ezért a csontleves kiváló immunrendszer-erősítő ételnek számít.

    Az élő baktériumkultúrát tartalmazó joghurt is gondoskodik a bélrendszer egészségéről, és a megtisztítja a bélcsatornát a betegségeket okozó baktériumoktól. A natúr joghurtot pillanatok alatt feldobhatjuk friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel és egy teáskanál fahéjjal.

    A zab és az árpa béta-glükánt tartalmaz, egy olyan élelmi rostot, amelynek mikrobaellenes és antioxidáns tulajdonsága rendkívül erős. Nemcsak a megelőzésben kaphat komoly szerepet, hiszen felgyorsítja a gyógyulás folyamatát is. Antibiotikum mellé bátran bevethetjük, mivel erősíti annak hatását.

    A lazac, a makréla és a hering gazdag Omega-3 zsírsavakban, amely remek gyulladáscsökkentő, így véd a légúti fertőzések ellen is. Étrendünk azonban általában nem tartalmaz elegendő mennyiségű Omega-3-at, pedig ezek jelentősen hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.

     

     

    Gyümölcsök

    Az áfonya rengeteg B-vitamint tartalmaz, ami ugyancsak nagyon jó immunerősítő. Az áfonya ehető egymagában, ehető joghurttal vagy gabonapehellyel keverve. Egy fél csészényi apróra vágott vörös áfonya körülbelül 2 g rostot, 7,5 mg C-vitamint tartalmaz. Ezekkel a számokkal a szív barátja, potenciálisan javíthatja a vérnyomást és a koleszterint is.

    A grépfrút magas C-vitamin tartalmú, egy fél gyümölcsben a napi C-vitamin 100%-a található. A grépfrút kalóriatartalma hihetetlenül alacsony. A grépfrútot gyakran társítják a diétával és a fogyókúrával, de ugyanakkor kiváló immunerősítő hatású citrusféle.

    A kivi, bár nagyon kevés kalóriát tartalmaz, nagyon magas a C-vitamin tartalma. Két közepes kivi összesen 90 kalória, de a napi C-vitamin szükséglet 240%-át szolgáltatja. A kivi ehető egymagában, gyümölcssalátában, vagy joghurtba aprítva.

    Az alma egész évben kapható gyümölcs, mégis sokszor elmegyünk mellette. Pedig nem véletlen a mondás: "Minden nap egy alma, az orvost távol tartja." Az almában lévő flavonoid antioxidáns hatású, illetve C-vitamiban is gazdag, ez a két tulajdonság együtt nagyon sokat tesz az immunrendszer normál működéséért.

    A gránátalmában nagy mennyiségben találhatunk rostokat, C- és K-vitamint, illetve olyan antioxidáns vegyületeket, melyek óvják a sejtjeinket, és a mikroszkopikus gyulladásokat is csökkentik, így védik a szervezetünket többek között a szívbetegségekkel és a cukorbetegséggel szemben.

     

     

    Zöldségek

    A káposzta serkenti az emésztést, méregtelenít és az emésztőrendszeri gyulladásos betegségeket is megszünteti. A savanyú káposzta kiemeltképp egészséges, hiszen nagyon magas az antioxidáns- és a C-vitamintartalma is, így erősíti az immunrendszert.

    A céklában a betain nevű festékanyag található, amely védi a szervezetet a rákkeltő anyagokkal szemben és kiváló immunerősítő. Nem csak antioxidáns-, folsavtartalma is magas, amely részt vesz az idegrendszer és az agy fejlődéséhez szükséges anyagok termelésében. A cékla jó hatással van a májra és a vérképzésre is.

    A brokkoli kiváló C-vitaminforrás, egyetlen virág a napi szükséglet 220%-át biztosítja. Ugyanaz a mennyiség 460 mg káliumot, három gramm étkezési rostot, és négy gramm fehérjét tartalmaz. A brokkolit lehet nyersen fogyasztani, főzve, párolva, vagy sok más főtt étellel együtt elkészítve, és csak 45 kalóriát tartalmaz.

    A sárgarépa a napi A-vitamin szükséglet 110%-át, 250 mg káliumot, és két gramm étkezési rostot tartalmaz. Az A-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, valamint a bőr, és a szem egészségében. Egy répa mindössze 30 kalóriát tartalmaz. Fogyasztható nyersen, főzve, párolva vagy levesekben, egytálételekben és ragukban.

    A spenótnak elképesztően magas az antioxidánstartalma, ezért az egyik legjobb immunerősítő, nagy szerepe van az immunrendszer normál működésében. Magas a K-vitamintartalma, de emésztésserkentő és béltisztító hatással is bír. A spenótban nyersen, salátaként érvényesülnek leginkább a vitaminok, de főzve és párolva is nagyon egészséges.

     

     

    Vitaminok

    A legfontosabb immunerősítő vitaminok közé tartozik többek között a B-, a C-, D-, az E-vitamin, valamint a szelén is – antioxidáns hatása miatt és fokozza az immunrendszer hatékonyságát. Vitamint szedni minden nap fontos, hiszen alapvetően van egy egészségmegőrzéshez szükséges igénye a szervezetnek. Ha sikerül is táplálékból kielégítenünk valamelyest ezt, akkor is érdemes – főként az őszi és téli hónapokban –vitaminkészítménnyel támogatni immunrendszerünk megfelelő működését.

     

    Teák

    A betegségek megelőzésében fontosak lehetnek a napi rendszerességgel fogyasztott gyógynövényes teák is, többségük ráadásul a légutakra, az emésztésre és a szívre is jótékony hatást gyakorolnak. Az orbáncfű nyugtató, hangulatjavító teakeverékek fontos összetevője, erősíti a szervezet védekezőképességét, megszünteti az idegi eredetű fáradtságot és gyomorpanaszokat is.

    A szurokfű, azaz oregánó teája gyulladáscsökkentő timolban és karvakrolban gazdag illóolajat, csersavat tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, emellett csillapítja a köhögést betegség esetén, nyugtatja az idegeket, és az étvágyat is javítja.

    A csalán levele szerves savakat, B- és C-vitamint, klorofillt is tartalmaz, véd a sejtkárosodástól, és erősíti a szervezetet. Glükokinin-tartalma révén csökkenti a vércukorszintet, de a gyulladások, a vérnyomásproblémák és a gyomorhurut ellen is hatásos.

    A bodzavirág glikozidatartalma révén izzasztó hatású a meghűléses betegségekben, cseranyagokat, flavonoidokat, C- és A-vitamint, rutint, kvercetinben gazdag illóolajat is tartalmaz. Csillapítja a köhögést, enyhén vízhajtó hatású.

     

     

     

    Immunerősítés a Közért+szal!

    Amikor az immunrendszerünk megfelelően működik, észre sem vesszük. Azonban, ha az immunrendszer teljesítménye sérül, akkor bizony szembe kell néznünk a betegséggel. A friss zöldségek, gyümölcsök, a gyógynövények, az ásványi anyagok, az ételek és az életmódbeli változások segíthetnek a fertőzések megelőzésében és leküzdésében. Figyeljünk oda immunrendszerünkre, erősítsük szervezetünk védekezőképességét! Várunk weboldalunkon, ahol mindent megtalálsz immunrendszered felturbózásához!

    Hozzászólások
    Megjegyzés Bezárás

    Közértplusz díjaink 2024

    online bevásárlás

    Szállítunk hozzád?

    Ellenőrizd, hogy a kézbesítési címeden elérhető-e szolgáltatásunk!