Keresés
HU
Termékkínálatunk
    Menü Bezár
    Vissza az összeshez

    Befőzés mindenmentesen: Befőtt cukor és tartósítószer nélkül

    Befőzés mindenmentesen: Befőtt cukor és tartósítószer nélkül

    A befőzés szeretete egy generációkon át öröklődő hagyomány. Legtöbben a nagymamánktól vagy édesanyánktól sajátítjuk el ennek a technikának a rejtelmeit. Felmenőink hagyományos befőzése a cukron és a tartósítószeren alapult, de ha egy kicsit továbbmegyünk, már az 1600-as években találhatunk befőzésre vonatkozó feljegyzéseket. Akkortájt a gyümölcsöket nem édesítették, ez a szokás az első világháború idején alakult ki. Nagymamáink átlagosan 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot és tartósítószerként szalicilt használtak. Mára sokat változtak a befőzési trendek, hiszen egyre egészségtudatosabban élünk, és legtöbben próbáljuk a cukrot és a tartósítószert elkerülni. Kialakultak olyan technikák, amelyek során ezek nélkül is tudunk hosszan elálló, finom gyümölcsbefőtteket készíteni.

    Mit érdemes tudni a befőzésről?

    Annak, hogy miért is készítünk befőttet, számtalan oka van. Egyrészt szeretnénk azokban a hónapokban is élvezni a gyümölcsök ízét és zamatát, amikor azok éppen nem teremnek, másrészről pedig egészséges és finom nassolnivaló vagy akár köret lehet belőle. Emellett szeretünk családunk elé olyan ételt tenni, ami tudjuk, hogy mit tartalmaz, és mentes a pluszban hozzáadott mesterséges anyagoktól.

    A befőzés menetének – függetlenül attól, hogy cukorral és tartósítószerrel vagy anélkül készíted – minden esetben ugyanazok a kezdőlépései. Elsőként előkészítjük és alaposan megtisztítjuk a hozzávalókat. Minden egyes üveget és kupakot a lehető legkörültekintőbben fertőtlenítünk, sterilizálunk, ugyanezt tesszük a szükséges konyhai eszközökkel is, pl. a merőkanállal vagy a szűrővel.

    A gyümölcs minősége a kulcsa a befőttünk sikerének. Csak és kizárólag olyan terméseket válasszunk, amelyek szépek, sérülésmentesek, érettek és az ízük is finom. Alaposan tisztítsunk meg minden egyes gyümölcsöt, és magozzuk/vágjuk/pucoljuk igényeink szerint készre.

    Ha mindent előkészítettünk, kezdődhet a befőzés. A hagyományos módszerek is számtalanszor eltérnek egymástól, hiszen „ahány ház annyi szokás”. A mi ismert módszerünk szerint a konyhakész gyümölcsöket a steril dunsztosüvegbe tesszük, a vizet, a cukrot és a fűszereket összeforraljuk, majd a gyümölcsökre öntjük – ha használunk, ekkor mehet bele egy kis tartósítószer. Lezárjuk az üveget és a fejére állítjuk, ezzel sterilizáljuk a tetőrészt is. Ezt követően száraz vagy nedves dunsztolással biztosítjuk, hogy minél tovább álljon el a befőttünk.

    Befőzés cukor nélkül

    A cukor nélküli befőzés manapság már egyre gyakoribb, sokan teljesen elhagyják az édesítést, és igyekeznek magának a gyümölcsnek a zamatát megőrizni. Mások pedig cukor helyett steviát, eritritet vagy folyékony édesítőszert használnak. Bárhogy is teszünk, ha cukor nélkül készítjük el a befőttünket, fontos tisztában lenni azzal, hogy a cukor is egyfajta tartósítószer, így ennek hiányára figyelmet kell fordítani az elkészítés technikájánál. Az ilyen módon elkészített befőtteknél elengedhetetlen a dunsztolás, és még fontosabb az, hogy a sterilizálásra és a higiéniára maximálisan odafigyeljünk.

    A cukormentes befőtteknek, legyen szó eper, körte, barack vagy szilvabefőttről, az elkészítésük között nincs mérvadó különbség. A cukor nélküli változatok elsőre kevésbé ízletesnek tűnhetnek majd, de ha hozzászokunk, és elkezdjük érezni a gyümölcs igazi ízét, gyorsan megszeretjük ezeket. Nem mellesleg jóval egészségesebbek, így mennyiségben is többet fogyaszthatunk belőlük. Miután a gyümölcsöt az üvegbe helyeztük, leöntöttük a forró vízzel, és a fejére állítottuk, kezdődhet a dunsztolás. A száraz dunszt az egyik legideálisabb a cukormentes befőttek romlási idejének meghosszabbítására. Ekkor a már az előzőek szerint elkészült befőtteket, plédekkel, rongyokkal bélelt ládába tesszük, jó alaposan betakargatjuk, és napokon keresztül hagyjuk kihűlni.

    A cukor nélküli befőzésnek egy másik változata az, amikor vizet sem töltünk az üvegbe, csak maga a gyümölcs kerül bele. Ekkor a megtisztított üvegekbe helyezett egészséges gyümölcsre rázárjuk a tetejét, majd egy nagy edénybe beleállítjuk a befőttes üvegeket, és három ujjnyi vizet öntünk alá, ezt 15 percig forraljuk. Ezt az eljárást nevezzük nedves dunsztolásnak, ilyen módon valóban csak a gyümölcs íze kerül az üvegbe.

    Befőzés tartósítószer nélkül

    Manapság legtöbbünk már tartósítószer nélkül készíti a befőttet. Nagymamáink receptje szerint ez elképzelhetetlen volt, sokszor azért is, mert nem akarták a véletlenre bízni a romlásukat. Az ízén és a sűrűségén nem változtat, ha nem használunk tartósítószert, sőt amennyiben cukorral készítjük el, akkor észre sem fogjuk venni a különbséget. Ebben az esetben is érdemes a lehető legnagyobb figyelmet a sterilizálásra fordítani. Mindig alaposan tisztítsuk meg az üvegeket, a tetőket és a konyhai eszközeinket, tehetjük ezt kiforralással, mosogatógépben, mikróban vagy akár sütőben is. Ha tartósítószer nélkül készítjük el a befőttjeinket, ezekre a részletekre mindenképpen figyeljünk oda.

    Az almakompót mindenki nagy kedvence, hiszen sült húsok mellé az egyik legízletesebb köret. Ha hosszabb időre szeretnénk eltenni, elkészíthetjük befőtt formájában is. Az almabefőtt tartósító nélkül pofonegyszerűen elkészíthető - próbáljátok ki ezt a receptet ti is.

    Hozzávalók:

    Elkészítés:
    A vaníliarúd belsejét, a negyed citrom kifacsart levét, a szegfűszeget, a fahéjat és a cukrot 3 dl vízzel felforraljuk. Az almákat megtisztítjuk, felvágjuk a kívánt méretre, és belehelyezzük őket a steril dunsztosüvegbe. Ezt követően addig öntjük a már elkészült levet az almákra, amíg az el nem lepi őket. A befőtteket edénybe tesszük, és 2-3 ujjnyi vízen öntünk alá, felforraljuk. Ezután egyesével szorosan lezárjuk az üvegeket, és fejjel lefelé visszaállítjuk őket a vizes lábasba, ebben várjuk meg, hogy kihűljenek.

    (Forrás: mindmegette.hu)

    Ezzel az eljárással bátran készíthetünk cseresznye befőttet vagy sárgabarack befőttet tartósítószer nélkül, bár igazából bármilyen gyümölccsel bátran használható.

    Egy finom, házi gyümölcsbefőttnek nincs párja – ezt leszögezhetjük. Az pedig, hogy hogyan, mivel vagy mi nélkül készítjük el, már csak a fantáziánkon múlik. A cukros változatok hasonlítanak legjobban a nagyi befőttjeihez, így ha nem fogyasztunk belőle túl sokat, az ízéért megéri emellett maradni. Viszont ha az egészséges táplálkozás hívei vagyunk, bátran kísérletezzünk a cukormentes és a tartósítószer mentes változatokkal, hiszen a téli időszakban nincs is finomabb egy üvegbe zárt nyári íznél.

    Ha befőzésbe kezdenél, nálunk minden hozzávalót megtalálsz: befőttesüvegek, cukrok, édesítők, és természetesen zamatos, lédús gyümölcsök gazdagítják online boltunk polcait.

    Hozzászólások
    Megjegyzés Bezárás

    Közértplusz díjaink 2024

    online bevásárlás

    Szállítunk hozzád?

    Ellenőrizd, hogy a kézbesítési címeden elérhető-e szolgáltatásunk!